Laličić: Poslanici parlamentarne većine tuže, a nijesu tužioci, i sude, a nijesu sudije

"Poslanik Knežević u svom stilu je utvrdio da je citiram "predsjednik ne samo da je povrijedio Ustav nego ga je bacio pod noge" - koji apsurd"

3082 pregleda 2 komentar(a)
Laličić, Foto: Boris Pejović
Laličić, Foto: Boris Pejović

Poslanica Demokratske partije socijalista (DPS) Jovanka Laličić saopštila je danas da "poslanici parlamentarne većine tuže, a nijesu tužioci, i sude, a nijesu sudije".

"Tuže a nijesu tužioci, sude a nijesu sudije, utvrđuju što je neustavno, a što nije, a nijesu sudije Ustavnog suda, a neki od njih nijesu čak ni pravnici. Tako bi se u kratkim crtama moglo opisati ponašanje poslanika parlamentarne većine u sastavu radnih tijela Skupštine. U najmanju ruku bila bi komična, da nije ozbiljna situacija, i posljednja sjednica Ustavnog odbora na kojoj se razmatrao predlog parlamentarne većine da Skupština pokrene postupak za utvrđivanje da li je predsjednik Đukanović povrijedio Ustav", istakla je Laličić u saopštenju.

Ona je dodala da su se "poslanici utrkivali koji će više pred kamerama i pred crnogorskom javnošću koja nije željna njihovih "mudrosti" jer je zasićena njihovim nakaradnim tumačenjem Ustava, prezentirati svoju verziju argumenata koji idu u prilog već unaprijed donijetoj odluci da je predsjednik povrijedio Ustav".

"Poslanik Knežević u svom stilu je utvrdio da je citiram "predsjednik ne samo da je povrijedio Ustav nego ga je bacio pod noge" - koji apsurd. On to da ustvrdi koji je zajedno sa svojim kolegama iz Demokratskog fronta (DF) u Skupštini Crne Gore baš gazio Ustav, čupao instalacije i lomio skupštinski inventar kako bi spriječio izglasavanje Zakona o slobodi vjeroispovijesti. Na sjednici se zabrinuo što su poslanici DPS izabrali vaninstitucionalni vid borbe pri čemu je "iskreno zažalio" što se na taj način Crna Gora udaljava od EU. Pri tom je javno bez ustezanja ponudio opoziciji vezanu trgovinu - "vi nama Lekića za mandatara, mi vama povlaćenje Zakona o predsjedniku". Pored brojnih nebuloznih konstatacija i on je slično nekim svojima koleginicama na kraju svog nadahnutog nastupa, zaključio da je Zakon o predsjedniku neophodan pa nema veze što je neustavan. Kako reče prinuđeni su da donesu izmjene Zakona o predsjedniku kako bi predsjednika Đukanovića i sve buduće predsjednike stavili u "ustavne regule i time pokazali da konačno, većina od 41 poslanika može sve što joj padne na um". Čudnog li obrazloženja – zakonom naćerati poštovanje Ustava", poručila je Laličić.

Po njenim riječima, "imali smo i tu poslasticu da poslanica Zoronjić da sebi za pravo da pozove / zamoli poslanike opozicije da 28. novembra glasaju za sudije Ustavnog suda".

"Ona koja je u julu mjesecu ove godine 18 puta bila uzdržana i time direktno doprinijela blokadi izbora sudija Ustavnog suda... Podsjetimo se da su poslanici URE dakle i ona pored ostalih glasali za izmjene Zakona o radu na osnovu kojih je i dvojici sudija Ustavnog suda morala prestati funkcija godinu dana ranije, zbog odlaska u penziju. Ona, za koju bi svaki Ustavni sud donio odluku da joj je mandat verifikovan suprotno zakonu i Poslovniku Skupštine Crne Gore, na način što je Skupština preuzela nadležnost Državne izborne komisije... Koji stepen neodgovornosti, neobjektivnosti i licemjerstva. Naravno svoj puni doprinos utvrđivanju da je predsjednik Đukanović povrijedio Ustav dali su i ostali članovi Ustavnog odbora koji su imali gotovo identičnu priču i istovjetne argumente", kazala je Laličić.

Ona je navela da ishod posljednje sjednice Ustavnog odbora nije bilo teško predvidjeti.

"Svi su bili za. Time inovirani Predlog za pokretanje postupka za utvrđivanje da li je Predsjednik povrijedio Ustav nakon ispravke, a koja pokazuje koliko su neznaveni, treba da se razmatra na sjednici Skupštine. Ali da podsjetimo parlamentarnu većinu da konačnu riječ bez obzira na odluku Skupštine ipak treba da da Ustavni sud. Na nju ćemo sva je prilika ipak morati malo sačekati. Ili se spremaju da još jednom na djelu demonstriraju svoju silu, da demonstriraju da je 41 veće od 40 pa možda ulogu Ustavnog suda ovog puta preuzme Skupština ili pak Ustavni odbor. Imajuči u vidu nastupe poslanika ne bih se začudila da se i to desi", zaključila je Laličić.

Bonus video: