EP: Crnoj Gori dati mjerila za zatvaranje poglavlja, ispuniti obaveze prema Zapadnom Balkanu

"Crnoj Gori, koja se smatra predvodnicom u procesu pristupanja EU, trebalo bi dati mjerila za zatvaranje pregovaračkih poglavlja kako bi se ubrzao pristup zemlje", piše u dokumentu

20664 pregleda 21 komentar(a)
Foto: Shutterstock
Foto: Shutterstock

Poslanici Evropskog parlamenta usvojili su danas preporuke o Novoj strategiji proširenja i pozvali EU da, između ostalog, ispuni obaveze prema Zapadnom Balkanu i da Crnoj Gori da mjerila za zatvaranje poglavlja.

Preporuke su usvojene glasovima 502 poslanika, 75 ih je bilo protiv, a 61 uzdržan.

"Crnoj Gori, koja se smatra predvodnicom u procesu pristupanja EU, trebalo bi dati mjerila za zatvaranje pregovaračkih poglavlja kako bi se ubrzao pristup zemlje", piše u Preporuci u kojoj se takođe poziva na "poštovanje multietničkog identiteta Crne Gore", prenio je Europeanwesternbalkans.com.

Poslanici EP pozivaju EU da prevlada status kvo i ponovno podstakne taj proces među državama članicama i zemljama kandidatima.

"U svjetlu rastuće ruske prijetnje evropskom miru i stabilnosti, pojačana politika proširenja ostaje najjače geopolitičko oruđe na raspolaganju EU. Kako bi bila vjerodostojniji i efikasniji globalni igrač, EU bi trebalo da reformiše postupke donošenja odluka o pristupanju novih članica i ukine potrebu za jednoglasnošću, zamijenivši je kvalifikovanom većinom", navodi se u preporukama koje su usvojene na predlog poslanika Tonina Picule.

Poslanici, kako je saopšteno iz Evropskog parlamenta, takođe pozivaju države članice da ispune obaveze prema Zapadnom Balkanu i zemljama Istočnog partnerstva i osiguraju da se zemljama kandidatima ne nudi nikakva alternativa umjesto punopravnog članstva u EU.

Oni zahtijevaju da se demokratska reforma i vladavina prava stave u prvi plan procesa proširenja, uz poboljšano praćenje, izvještavanje, procjenu i uslovljavanje.

Traži se od EU da finansiranje i opipljive rezultate učini vidljivijim u zemljama kandidatima. Takođe žele da EU radi na sprečavanju uplitanja trećih strana u političke, izborne i druge demokratske procese ovih zemalja.

"Istovremeno s obezbjeđivanjem da se svaka stagnacija ili nazadovanje u reformskom procesu povezanom s EU sankcioniše u stvarnom vremenu, EU bi takođe trebalo da nagradi zemlje kandidate kada ostvare održiv napredak, uključujući njihovo postepeno uključivanje u jedinstveno tržište EU. Zahtijevaju jasne rokove za završetak pregovora sa zemljama pristupnicama i insistiraju da se oni završe najkasnije do kraja tekuće decenije", navodi se u saopštenju objavljenom na sajtu EP.

Ističući važnost za EU davanja prioriteta usklađivanju zemalja pristupnica sa zajedničkom vanjskom i bezbjednosnom politikom EU, evropski poslanici smatraju da bi, kako je navedeno, pristupni pregovori sa Srbijom trebalo da napreduju samo ako država podrži sankcije EU protiv Rusije i postigne značajan napredak u reformama.

Parlament takođe pozdravlja uslovnu preporuku EK za dodjelu statusa zemlje kandidata Bosni i Hercegovini i poziva Evropski savjet da što prije postupi u skladu s preporukom.

“Ovaj dom je uvijek bila najistaknutiji zagovornik proširenja. Usvajanjem čvrstih preporuka o tome kako bi trebalo da se sprovodi buduća politika proširenja, ponovo možemo postaviti ton i standarde koji će omogućiti rast i napredak Evropske unije”, rekao je Picula.

Bonus video: