Pljevlja će voditi ljekar ili nastavnik

Još nisu proglašeni rezultati i počeli zvanični razgovori, ali je poznato da Lekić neće biti predsjednik opštine

5380 pregleda 6 komentar(a)
Pljevlja (ilustracija), Foto: Goran Malidžan
Pljevlja (ilustracija), Foto: Goran Malidžan

Pregovori o formiranju vlasti u Pljevljima još nisu počeli, a nepoznato je kada će to biti i ko će biti novi predsjednik najsjevernije crnogorske opštine.

Opštinska izborna komisija još nije proglasila konačne rezultate izbora jer je poražena koalicija, okupljena oko Demokratske partije socijalista, uložila prigovor Ustavnom sudu zbog nepravilnosti na dva biračka mjesta u pljevaljskim selima Premćani i Odžak.

Iz sličnih razloga nisu proglašeni ni rezultati u Podgorici, dok su u Kolašinu i Budvi već proglašeni konačni rezultati i izabrani čelnici, uprkos tome što u US postoje žalbe na izborni proces.

Na izborima 23. oktobra koalicija Demokratskog fronta “Za bolja Pljevlja” osvojila je najviše mandata 12, Koalicija DPS, BS, SD i SDP devet, Koalicija Demokrate Pokret za Pljevlja i Ujedinjena Crna Gora sedam, Evropa sad četiri i SNP-URA dva mandata.

Prema nezvaničnim informacijama, nosilac liste koalicije Demokratskog fronta Milan Lekić najvjerovatnije neće biti predsjednik opštine i spreman je da tu funkciju ustupi nekom od mlađih svojih stranačkih kolega.

Lekić je izvršni direktor Rudnika uglja u Pljevljima.

Kao mogući kandidati za predsjednika opštine pominju se Bojan Strunjaš direktor Srednje stručne škole, Slobodan Radović, zaposlen u Informativnoj službi Rudnika uglja i Dario Vraneš, ljekar u pljevaljskoj bolnici.

Lekić juče nije odgovarao na telefonske pozive “Vijesti”, a jedan od sagovornika iz Demokratskog fronta tvrdi da se o tome još nije razgovaralo na stranačkim organima.

Lekić je prošle sedmice gostujući na televiziji Pljevlja kazao da će pregovore o formiranju lokalne vlasti inicirati tokom ove sedmice, ali susreta još nije bilo.

Kazao je i da će razgovarati sa svim političkim partijama osim sa koalicijom koju je predvodio DPS.

”Prvo ću pozvati najbrojniju koaliciju “Idemo ljudi” (Demokrate, Pokret za Pljevlja i Ujedinjena Crna Gora), a potom ću pozvati na razgovor Evropu sad i koaliciju SNP-URA. Imam namjeru da pozovem i predstavnika Stranke pravde i pomirenja Meska Đurđevića bez obzira što ta partija nije prešla cenzus. Đurđević je u izbornoj kampanji pokazao da veliki prijatelj Pljevalja”, kazao je Lekić.

Tršova ulica će biti Litijska: Milan Lekić
Tršova ulica će biti Litijska: Milan Lekićfoto: DF

Istakao je da Koalicija koju je predvodio ne želi sama da dijeli odgovornost za Pljevlja i zbog toga žele da uključe što više partija, s obzirom na to da je, kako je rekao, ta opština poprilično zapuštena.

Istakao je i da će sve ispuniti što su obećali u predizbornoj kampanji.

Najavio je i promjenu dana opštine, naziva Tršove ulice a obećao je i da će se trobojka zavijoriti na zgradi Opštine i Skupštine opštine.

”Ulicu Tršovu pretvorićemo u šetalište a i promijenićemo joj naziv i zvaće se Litijska. Namjera nam je i da se zavijori i trobojka na zgradi opštine i Skupštine opštine jer na to imamo pravo i po zakonu i Ustavu. Ne vidim nijednog razloga da tako ne bude jer je u Pljevljima većinski narod srpski, a trobojka jedan veliki simbol. Obećali smo i građanima da ćemo promijeniti i datum dana Opštine. Mislim da je mnogo prilagodniji 27. oktobar, Sveta Petka jer su na taj datum Pljevlja dva puta oslobođena 1912. od Turske, a 1918. od Austrougarske. Ne vidim nijedan razlog da to ne uradimo. To je jednostavno i za to treba samo dobro raspoloženje”, rekao je Lekić.

On je kazao da će lokalna vlast rekonstruisati Trg patrijarha Varnave u centru grada, a najavio je povećanje agrobudžeta sa dva na pet odsto budžeta i izdvajanje više novca za seosku infrastrukturu.

”Čim preuzmemo lokalnu upravu razmotrićemo budžet i najvjerovatnije moraćemo ga prepakivati i prilagođavati našem programu. Sve što smo prezentovali građanima, mi ćemo to unijeti u budžet. Tražićemo promjenu Zakona o lokalnoj samoupravi kako bi Opština ubirala više prihoda po osnovu poreza na koncesione naknade i poreza na nepokretnosti. Tražićemo i da se od akcize koju država naplaćuje na ugalj, makar polovina ostaje lokalnoj upravi”, rekao je Lekić lokalnom emiteru.

Obećao je, između ostalog, i da će djeci u Pljevljima isplaćivati po trideset eura dječijeg dodatka, pored onog kojeg primaju od države a izdvajaće i po hiljadu eura za svako novorođeno dijete.

Bonus video: