Kordić: Ne pomaže to što nema sudija

Predsjednica Ustavnog odbora očekuje da će opozicija dati podršku makar jednom kandidatu za Ustavni sud

3043 pregleda 6 komentar(a)
Građani se žalili na US: Kordić, Foto: BORIS PEJOVIC
Građani se žalili na US: Kordić, Foto: BORIS PEJOVIC

Predsjednica Ustavnog odbora Simonida Kordić (DF) ocijenila je da je obaveza parlamenta da izabere nedostajuće sudije Ustavnog suda i da se nada da će ona biti ispunjena 28. novembra.

Tada je zakazan drugi krug glasanja u Skupštini. Za izbor sudija US je potrebna podrška 49 poslanika, dok je trenutna parlamentarna većina 41.

”Očekujem da će i predstavnici opozicije dati podršku - ako ne svim, onda barem jednom kandidatu i time deblokirati rad Ustavnog suda”, kazala je Kordić “Vijestima”.

Da se izaberu sudije Ustavnog suda, pozvala je juče i predsjednica Venecijanske komisije Kler Bazi Malori.

”Neophodno je i hitno da se Ustavnom sudu Crne Gore omogući da obavlja svoju ulogu u ovom trenutku duboke institucionalne krize u zemlji”, navela je Malori u saopštenju.

Izostanak izbora sudija US, kako je ukazano iz te institucije, dovodi u pitanje održivost njegovih rezultata i može imati za posljedicu da Evropski sud za ljudska prava proglasi ustavnu žalbu u Crnoj Gori nedjelotvornim pravnim lijekom. Na to je upozorila i zastupnica Crne Gore pred tim sudom Valentina Pavličić, u dopisu Ustavnom odboru 3. novembra.

Kordić je kazala da su nerijetko oštećeni građani ukazivali na to da njihove ustavne žalbe čekaju po četiri, pa i pet godina na rješenje, čime je ugroženo njihovo pravo na suđenje u razumnom roku. “Na tu okolnost upozorava i Evropski sud za ljudska prava, čime se lako može dovesti u pitanje djelotvornost ustavne žalbe kao pravnog lijeka”.

Podsjetila je da je Ustavni odbor u više navrata raspravljao baš ta pitanja, problematizujući činjenicu da se pred njim nalazi oko 3.000 zaostalih predmeta, te da je sud u zakašnjenju od oko četiri godine u njihovom rješavanju: “Ukazano je na činjenicu da u sudu nema dovoljno savjetnika i da nisu popunjena sva sistematizovana radna mjesta, da sud nema sopstveni budžet već zavisi od finansijskih raspolaganja Vlade, da postoje organizacioni propusti... Između ostalog i zbog tih problema pozvali smo predsjednika Ustavnog suda na konsultativno saslušanje, ali se on nije odazvao”.

Istakla je da činjenica da još nisu izabrane nedostajuće sudije, svakako ne pomaže, te da sud koji nema kvorum već dva mjeseca ne može da obavlja svoje zadatke.

Ona nije direktno odgovorila na pitanje o političkoj odgovornosti poslanika za sadašnje stanje u US.

Bonus video: