ASK: Zbog uvreda doživljenih u Skupštini očekujemo izvinjenje predsjednice

"Ono što ne možemo i nećemo da trpimo su brutalne neistine i lične uvrede, nedostojne Skupštine i neprimjerene zvaničnoj i javnoj komunikaciji"

10736 pregleda 32 komentar(a)
Foto: Antikorupcija.me
Foto: Antikorupcija.me

Agencija za sprečavanje korupcije (ASK) traži od predsjednice Skupštine Danijele Đurović javno izvinjenje, jer su članovi ASK-a kao gosti Skupštine, kako je saopšteno, bili suočeni sa najprizemnijim klevetama i drskim pokušajima omalovažavanja.

O svemu će, kako se navodi, obavijestiti međunarodne partnere.

Sjednicu Skupštine danas je obilježila rasprava poslanika Pokreta za promjene (PzP) Branka Radulovića i predsjednika Savjeta Agencije za sprečavanje korupcije (ASK) Momčila Radulovića, nakon čega su predstavnici ASK-a napustili zasjedanje.

"Iako nas ni Zakon o sprečavanju korupcije niti Poslovnik o radu Skupštine Crne Gore ne obavezuju da prisustvujemo sjednicima Odbora za antikorupciju i sjednicama Skupštine na kojima se raspravlja o našim izvještajima o radu, do sada smo se uvijek odazivali na pozive iz zakonodavnog doma. Činili smo to uvjereni da smo tu kako bismo učvrstili institucionalne veze, osnažili partnerski odnos i bili jedni drugima oslonac u antikorupcijskom djelovanju. Prisustvo sjednicama predstavljalo je i čin naše odgovornosti i dubokog poštovanja prema građanima, Skupštini i instituciji koju predstavljamo", navodi se u saopštenju ASK.

Dodaju da mogu da istrpe da poslanici iznose politikantske kvalifikacije "koje ne odgovaraju istini i da pobijaju navode koje su o našem djelovanju dali brojni međunarodni partneri, u prvom redu Evropska komisija, Grupa država Savjeta Evrope za borbu protiv korupcije (GRECO) i Organizacija za ekonomsku saradnju i razvoj (OECD)".

"Možemo da istrpimo i činjenicu da se među izabranim predstavnicima naroda niko nije odazvao našem više puta upućenom pozivu da posjeti Agenciju za sprečavanje korupcije, upozna se sa njenom organizacijom i funkcionisanjem. Možemo da istrpimo i to što većina poslanika, usko slijedeći svoje političke i partijske interese, i nisu pročitali naš Izvještaj o radu za 2021. godinu. Međutim, ono što ne možemo i nećemo da trpimo su brutalne neistine i lične uvrede, nedostojne Skupštine i neprimjerene zvaničnoj i javnoj komunikaciji, kojima smo bili izloženi prilikom današnje posjete od strane uigranog tandema koji čine Branko Radulović i Branka Bošnjak", navodi se u saopštenju.

Navode i da "umjesto da Radulović pokaže lični i profesionalni integritet i izuzme se iz rasprave, imajući u vidu broj i ozbiljnost postupaka koji se pred Agencijom vode protiv članova njegove porodice, on je, gazeći pristojnost, preuzeo ulogu osvetnika iz zasjede, u čemu je dobio svesrdnu podršku predsjedavajuće Bošnjak".

"Zbog njihovog ponašanja, tražimo javno izvinjenje predsjednice Skupštine, jer smo kao njihovi gosti, u vrijeme obavljanja službene dužnosti, u instituciji koja bi trebalo da bude dom svih građana, bili suočeni sa najprizemnijim klevetama i drskim pokušajima omalovažavanja, o čemu obavijestiti i naše međunarodne partnere. Sa nadom da predsjednica Skupštine baštini vrijednosti kulture javne komunikacije, i manire domaćinskog ponašanja svojstvene crnogorskoj tradiciji, očekujemo da će pravovremeno reagovati i uputiti nam izvinjenje zbog doživljenog šikaniranja. U suprotnom, doživjećemo to kao očigledan primjer urušavanja ugleda Skupštine Crne Gore, u kome nemamo namjeru da učestvujemo", zaključuje se u saopštenju.

Bonus video: