Nema vremena za čekanje novog parlamenta

Odbor povjerenika Opštine Tivat donijeće rebalans budžeta umjesto novoizabranih odbornika

3192 pregleda 1 komentar(a)
Sa jedne od ranijih sjednica Odbora povjerenika, Foto: Siniša Luković
Sa jedne od ranijih sjednica Odbora povjerenika, Foto: Siniša Luković

Iako je na vanrednim lokalnim izborima 23. oktobra izabran novi saziv Skupštine Opštine Tivat, ipak će Odbor povjerenika te Opštine koji je do sada u njenim funkcijama mijenjao sada već bivši, raspušteni lokalni parlament, donijeti odluku o rebalansu budžeta grada za 2022.

Naime, konstitutivna sjednica novog saziva SO Tivat održaće se tek 2. decembra, a administraciji gradonačelnika Željka Komnenovića (NP) neophodno je da se što prije donese rebalans budžeta zbog viška prihoda u gradskoj kasi i obavi preraspodjela planiranog utroška novca na pojedinim rashodovnim stavkama, kako bi se do kraja godine realizovao dio najurgentnijih ulaganja u javnu infrastrukturu.

Tako će se predlog Odluke o rebalansu budžeta za 2022. naći već danas pred Odborom povjerenika na sjednici koju je predsjednik tog tijela Goran Sindik zakazao za 17 časova.

U predloženom materijalu navodi se da se ovogodišnji budžet sa planiranih 18.635.700 eura, uvećava na iznos od 20.135.700 eura. Prema rebalansu, za 12 odsto uvećavaju se kapitalni izdaci koji će iznositi 10.877.420 eura, umjesto prvobitno planiranih 9,7 miliona eura. Po tom osnovu najviše će porasti izdaci za ekspropijaciju privatne imovine, za šta će se izdvojiti 2,5 miliona eura, što je 36 odsto više nego u aktuelnom budžetu za 2022. Takođe, za 48 odsto uvećava se i stavka “ostali kapitalni izdaci” koji će iznositi 1.529.670 eura.

Više novca u odnosu na dosadašnje stanje dobiće i Centar za kulturu koji može da računa na četvrtinu veća izdvajanja jer će ta stavka nakon rebalansa iznositi 350.000 eura. Uvećavaju se i dotacije Komunalnom preduzeću za održavanje javnih površina, održavanje puteva, javne rasvjete, bujičnih potoka, odnosno za održavanje deponije, a za šta će tivatski komunalci zajedno dobiti ukupno 52.000 eura više nego što je to bilo predviđeno do sada.

Pored odluke o rebalansu budžeta, očekuje se da Odbor donese i pet odluka o izgradnji objekata od javnog interesa (četiri nove trafo-stanice i jednog elektro-voda), kojima će se stvoriti preduslovi za nastavak izgradnje nekoliko značajnih hotelsko-turističkih i rezidencijalnih kompleksa u zahvatu Državne studije lokacije Arsenal-Porto Montenegfro, u centru grada, Donjoj Lastvi i u Bonićima.

Bonus video: