Podgorica: Još tri žalbe na putu do nove vlasti

GI je o povlačenju žalbe obavijestila predsjednika Ustavnog suda Budimira Šćepanovića

6411 pregleda 1 komentar(a)
Nemaju kvorum za rad pa se ne mogu izjasniti o žalbama: Ustavni sud -, Foto: BORIS PEJOVIC
Nemaju kvorum za rad pa se ne mogu izjasniti o žalbama: Ustavni sud -, Foto: BORIS PEJOVIC

Građanska inicijativa “21. maj” povukla je juče ustavnu žalbu u vezi sa izborima u Podgorici, nakon čega su ostale još tri koje su prepreka proglašenju rezultata lokalnih izbora u Podgorici.

GI je o povlačenju žalbe obavijestila predsjednika Ustavnog suda Budimira Šćepanovića.

”Povodom žalbe koju smo podnijeli Ustavnom sudu Crne Gore 3. novembra 2022. godine, obavještavamo da od iste odustajemo i molimo da je povučete iz daljeg postupka odlučivanja”, navodi se u dopisu Ustavnom sudu kojeg je potpisao član GI “21. maj” Aleksandar Saša Zeković.

GI “21. maj” žalila se na predizborni spot GP URA u Podgorici, navodeći da je “doprinio diskriminatornoj atmosferi i praksi i povredi osnovnih principa jednakosti i nediskriminacije koji su ključni za političko učešće osoba sa invaliditetom”.

Zeković je u četvrtak najavio da će povući ustavnu žalbu.

On je to kazao komentarišući izjavu zamjenika predsjednika Pokreta Evropa sad (PES) i nosioca izborne liste u Podgorici Jakova Milatovića koji je optužio Demokratsku partiju socijalista (DPS) da zloupotrebom instituta ustavne žalbe, u periodu blokiranog Ustavnog suda, organizovano i unaprijed smišljeno pokušava da blokira tranziciju vlasti u Podgorici.

Milatović je rekao i da su ustavne žalbe u Podgorici podnijele četiri organizacije ili pojedinci sa direktnim ili indirektnim vezama sa DPS-om.

Naveo je da podnesene žalbe Ustavnom sudu nemaju veze sa rezultatima izbora, te da ih je zato jednoglasno odbila i Izborna komisija glavnog grada (IK) i Državna izborna komisija (DIK).

Članovi Izborne komisije (IK) glavnog grada uputili su juče novi zahtjev predsjedniku IK Veselinu Vukčeviću, kako bi u što kraćem roku zakazao nastavak prekinute ili sazvao novu sjednicu tog tijela.

Kako je saopšteno iz PES, time bi se zaustavilo “kontinuirano kršenje Zakona o izboru odbornika i poslanika, kao i protivpravno ignorisanje uputstva Državne izborne komisije”.

”Očuvaćemo izbornu volju građana uprkos pokušajima gospodina Vukčevića da svoje lične političke preferencije pretoči u izborno pravo i volju više od 60 odsto građana koji su na izborima odlučili ko je nova vlast u Podgorici”, rekao je član Predsjedništva PES i opunomoćeni predstavnik u IK Janko Odović.

On je podsjetio da je uputstvom od 11. novembra DIK naložio, da u slučaju podnošenja prigovora predsjedniku Izborne komisije, on mora sazvati sjednicu, što je Vukčević i učinio 15. novembra, ali je sjednicu prekinuo odbijajući da se raspravlja o dnevnom redu sjednice. Predlog jednog od članova Komisije je bio i da se u dnevni red uvrsti utvrđivanje konačnih rezultata izbora što je Vukčević odbio uz obrazloženje da se to ne može uraditi dok se Ustavni sud, koji nema kvorum za rad, ne izjasni o žalbama.

Na izborima u Podgorici lista “Svi za naš grad”, koju je predvodio DPS, osvojila je 24 mandata, Pokret Evropa sad 13, koalicija okupljena oko Demokratskog fronta (DF) 11, Demokrate šest i Građanski pokret (GP) URA četiri. Socijalistička narodna partija, Preokret i Svetosavska lista su bez mandata.

Osim GI “21 maj”, žalbe su podnijeli Maja Miličković iz organizacije Bogougodnice, Svetosavska srpska lista i Snežana Lazović, članica DPS-a koja je, prema riječima Milatovića, “poznata po aferi dodjele nezakonite penzije funkcioneru SDP-a Ranku Krivokapiću”.

Maja Miličković se žalila da je imala poteškoća da tokom izbornog dana dobije informaciju na kom glasačkom mjestu glasa, a Lazovićeva je u žalbi navela da na pojedinim biračkim mjestima nema adekvatnih uslova za sprovođenje izbornog procesa.

Svetosavska se žalila jer nije dobila poziv za učešće na TV debatama od TV Prva i TV Vijesti.

Bonus video: