Raščanin Radičević: Ćutimo i žmurimo na nasilje, a ženama od institucija često izostaje podrška i pružanje pomoći

"Daleko smo od 'nulte tolerancije' na nasilje, ali uz adekvatnu i efikasnu reakciju nadležnih insitucija, uz volju donosilaca odluka i promjenu vrijednosnog sistema možemo doći do napretka"

5084 pregleda 1 komentar(a)
Raščanin Radičević, Foto: Socijaldemokrate
Raščanin Radičević, Foto: Socijaldemokrate

Na nasilje nerijetko ćutimo i žmurimo, a institucije često izostaju da pruže najadekvatniju pomoć i podršku ženama koje nasilje trpe godinama, poručila je Ivana Raščanin Radičević, predsjednica Foruma žena Socijaldemokrata Crne Gore (SDCG).

Kako se navodi u saopštenju ove partije ona je to rekla povodom kampanja "16 dana" koja obuhvata, kako kaže, četiri važna međunarodna datuma koja povezuju žene, nasilje i ljudska prava, a koja je počela 25. novembra obilježavanjem Međunarodnog dan borbe protiv nasilja nad ženama.

"Uticaj tradicionionalnih vrijednosti kroz prizmu patrijahalnih shvatanja odnosa u crnogorskom društvu i poimanja šta je 'prihvatljivo' za žensku i mušku djecu, a šta nije, često dovodi do toga da je nasilje nad ženama prihvatljivo kao model ponašanja. Posljedice takvog dizbalansa odnosa moći su devastirajuće i za pojedinca i za društvo", kaže Raščanin Radičević.

Kaže da iako su u prethodnom periodu urađene određene aktivnosti po pitanju fenomena nasilja nad ženama u Crnoj Gori, sve je to još nedovoljno.

"S obzirom na to da nam sva istraživanja pokazuju da su žene u Crnoj Gori i dalje nedevoljno ohrabrene da isto prijave, ali i nedovoljno zaštićene, kada načine taj prvi, ni malo lak korak. Potpisivanjem i ratifikovanjem Instabulske konvencije mi smo se obavezali da ćemo ispuniti određene proporuke, ali prema izvještajima Grevia i dalje se suočavamo sa različitim izazovima, od nedovoljne i nepotpune zakonske i institucionalne zaštite do neadekvatne mreže psiho-socijalne podrške", istakla je ona.

Smatra da smo svakako daleko od "nulte tolerancije" na nasilje.

"Ali uz adekvatnu i efikasnu reakciju nadležnih insitucija, uz volju donosilaca odluka i promjenu vrijednosnog sistema možemo doći do napretka. Uloga svih je značajna, a ponajviše onih koji nose sa sobom odgovornost i donose odluke. Jako je važno da oni koji su vladajuća većina ne podržavaju i ne podstiču te tradicionalne uloge žene i prave dodatni jaz u rodnim ulogama, čime je disbalans moći sve izraženiji. Jačanje desnice u ovom dijelu može da bude podstrekač za dodatni vid ugrožavanja ženskih prava i sloboda. Što svakako vodi ka ugrožavanju demokratije jednog društva", rekla je Raščanin Radičević.

Osvrnula se i na 25. novembar...

"Tog datuma u Bogoti 1981. godine žene su govorile o porodičnom nasilju, silovanjima i seksualnom zlostavljanju, te nasilju koji žene trpe pod režimima, uključujući torturu i nasilje nad političkim zatvorenicama. Danas čini mi se i dalje govorimo o svim ovim stvarima kako u Crnoj Gori, tako i širom svijeta, ali uprkos svim pomacima koje smo napravili na polju ljudskih prava, trenutno se cio svijet suočava sa velikim izazovima u cilju poštovanja istih", zaključila je Raščanin Radičević.

Bonus video: