CEES: Analiza MEP jasno pokazala da je Otvoreni Balkan suštinski politička, a ne ekonomska inicijativa

"Trenutna duboka i institucionalna kriza u kojoj se nalazi naša država iziskuje snažan dijalog i konsolidaciju snaga kako bi se ubrzale evropske integracije Crne Gore – cilj oko kojeg, makar deklarativno, nema sporenja među političkim akterima"

5990 pregleda 8 komentar(a)
Zgrada Vlade Crne Gore, Foto: Luka Zeković
Zgrada Vlade Crne Gore, Foto: Luka Zeković

Analiza Ministarstva evropskih poslova (MEP) jasno je pokazala da je inicijativa Otvoreni Balkan (OB) suštinski politička, a ne ekonomska kako se pokušava predstaviti, saopšteno je danas iz Centra za ekonomske i evropske studije (CEES).

U analizi "O prednostima i manama učešća u regionalnoj inicijativi Otvoreni Balkan", koja je objavljena juče se između ostalog navodi da je "uklanjanje svih granica u regionu rizičan potez, imajući u vidu postojanje "Balkanske rute" kojom se vrše različite kriminalne aktivnosti".

"Nakon njenih nalaza koji ukazuju da Crna Gora ne treba da se priključi ovoj inicijativi, zabrinjava to što Vlada u tehničkom mandatu, ograničenog legitimiteta, ne odustaje od namjere da Crnu Goru uvede u OB. Upravo činjenica da OB nema jasnu ni institucionalnu ni funkcionalnu infrastrukturu, treba da bude ključni argument čelnicima Vlade da odustanu od OB i okrenu se postojećim uspješnim regionalnim inicijativama koje su pokazale brojne benefite za Crnu Goru, kao što su Berlinski proces i CEFTA", ističe se u saopštenju CEES.

Iz te nevladine organizacije (NVO) su dodali da su danas Evropska unija (EU) i CEFTA region najveći trgovinski partneri Crne Gore i trgovina sa njima ima snažan doprinos ekonomskom rastu.

"Pojednostavljenje trgovine sa regionom i EU je dio procesa u okviru primjene CEFTA sporazuma i Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju sa EU. Da je OB samo priča puna praznih obećanja svjedoči i to da ovu inicijativu kroz ratifikaciju potpisanih sporazuma u parlamentima u djelo nijesu uspjele da sprovedu ni zemlje inicijatori (osim ratifikacije od strane Parlamenta Srbije), čime ne uspijevaju da pokažu njenu primjenjivost u praksi", poručili su iz CEES.

Oni su poručili da je za primjenu bilo koje vrste ekonomskih integracija potrebno uključiti i informisati Skupštinu Crne Gore jer se set zakona za primjenu mjera mora usvojiti u parlamentu.

"Trenutna duboka i institucionalna kriza u kojoj se nalazi naša država iziskuje snažan dijalog i konsolidaciju snaga kako bi se ubrzale evropske integracije Crne Gore – cilj oko kojeg, makar deklarativno, nema sporenja među političkim akterima", zaključuje se u saopštenju CEES.

Bonus video: