Strujić Harbić: Spremni smo na kompromis oko Ustavnog suda

Kenana Strujić Harbić saopštila kako su spremni da se izabere jedan sudija od predloženih kandidata, pod uslovom da se u narednom biranju izabere makar jedan sudija iz reda manjinskih naroda

13902 pregleda 35 komentar(a)
Kenana Strujić Harbić, Foto: Boris Pejović
Kenana Strujić Harbić, Foto: Boris Pejović

Bošnjačka stranka pozvala je sve političke subjekte na dijalog oko izbora sudija Ustavnog suda.

Šefica poslaničkog kluba te stranke Kenana Strujić Harbić ukazala je na potrebu da se deblokira rad najviše sudske instance u Crnoj Gori, ali i ispoštuje ustavna procedura da među predloženim kandidatima bude i pripadnika manjinskih naroda.

“Ustavni odbor nije pravično predlagao kandidate za sudije Ustavnog suda. Zbog toga danas imamo i blokadu rada Ustavnog suda. Pošto nema dogovora, pozivamo sve kolege na dijalog, da se odloži glasanje o izboru sudija, kako bi se napravio dogovor. Moramo da se prije svega držimo Ustava", saopštila je Strujić Harbić.

Kazala je kako su spremni na kompromis u vezi sa tim da se izabere jedan sudija od predloženih kandidata, pod uslovom da se u narednom biranju izabere makar jedan sudija iz reda manjinskih naroda.

"Ustav naše države pripadnicima manjinskih naroda garantuje srazmjernu zastupljenost i neprihvatljivo je da od troje prijavljenih kandidata iz reda manjinskih naroda, koji imaju veoma bogate profesionalne i stručne reference, a riječ je o Aliji Beganoviću, Azri Jasavić i Enesi Rastoder, niko ne zavrijedi pažnju članova Ustavnog odbora. Napravljena je velika greška, koja se mora ispraviti. Crna Gora je građanska država, Ustav je čuvar države i ne smije se nastaviti praksa da u ključnim institucijama u pravosuđu nema mjesta za pripadnike manjinskih naroda", dodala je poslanica Bošnjačke stranke.

Kazala je da je dijalog put ka rješavanju problema.

"Bošnjačka stranka je uvijek davala šansu razgovorima, vjerujemo da će i druge partije prepoznati važnost trenutka u kome se nalazimo i da će dati doprinos da Crna Gora izađe iz krize u kojoj se nalazi”, saopštila je Strujić Harbić.

Bonus video: