CGO: Više od 20 bivših funkcionera zadržalo diplomatske pasoše, među njima Spajić, Medojević, Šćepanović, Božović...

"Zanimljivo je da su po prestanku funkcije poništeni pasoši bivšeg premijera Zdravka Krivokapića i njegove supruge Jasminke, dok su i dalje važeći pasoši njihovo petoro djece, iako na to više nemaju pravo"

6246 pregleda 3 komentar(a)
Ilustracija, Foto: Shutterstock
Ilustracija, Foto: Shutterstock

Centar za građansko obrazovanje (CGO) saopštio je da je po podacima koje je dobio od Ministarstvo vanjskih poslova do 1. novembra 2022. ukupno bilo važećih 566 diplomatskih i 124 službena pasoša.

"Ranije, od 18. marta do 18. jula, poništeno je 248 pasoša, od čega 186 diplomatskih i 62 službena", navodi CGO na Tviteru.

Navode da je ministar (Ranko Krivokapić), koristeći mogućnost iz člana 8 Uredbe, od 18. marta do 18. jula, odobrio izdavanje dodatnih 13 službenih pasoša licima koja po funkciji nemaju pravo na njih, dok za isti period nije bilo odobravanja izdavanje dodatnih diplomatskih pasoša.

"Diplomatske pasoše, po podacima CGO, nepropisno je zadržalo najmanje 20 lica, među kojima je bivši ministar Milojko Spajić, ali i bivši poslanici Bogdan Fatić, Nebojša Medojević, Marta Šćepanović i Milo Božović. Na listi onih čiji pasoši nisu poništeni po prestanku funkcije nalaze se i bivši državni sekretari Branislav Todorović, Damir Davidović, Andrej Milović i Saša Radulović, a ostali su važeći i pasoši Zorke Kordić, bivše glavne pregovaračice i Svetlane Vukčević, bivše savjetnice PV", kažu iz CGO.

Dodaju i da je zanimljivo da su po prestanku funkcije poništeni pasoši bivšeg premijera Zdravka Krivokapića i njegove supruge Jasminke, dok su i dalje važeći pasoši njihovo petoro djece, iako na to više nemaju pravo.

Bonus video: