Ibrahimović: Dijaspora zabrinuta zbog statusa pripadnika nacionalnih manjina; Đurović: Premijer je Albanac, Vi Bošnjak

"Nadam se da ste pomenuli i ministra iz reda hrvatskog naroda kao znak da je ova vlada inkluzivna", napisao je ministar ekonomskog razvoja Goran Đurović

19820 pregleda 31 komentar(a)
Ibrahimović, Foto: Luka Zeković
Ibrahimović, Foto: Luka Zeković

Potpredsjednik Vlade i ministar kapitalnih investicija Ervin Ibrahimović kazao je da je dijaspora zabrinuta zbog urušavanja statusa pripadnika nacionalnih manjina i položaja dijaspore u društveno-pravnom poretku u Crnoj Gori.

Ibrahimović je na svom Tviter nalogu napisao da je imao niz susreta sa dijasporom u SAD i Zapadnoj Evropi.

"Dijaspora je zabrinuta zbog političke, institucionalne i ekonomske krize u Crnoj Gori, zastoja u EU integracijama, urušavanja statusa pripadnika nacionalnih manjina i položaja dijaspore u društveno-pravnom poretku u Crnoj Gori", napisao je on na svom Tviter nalogu.

Ibrahimović je naveo i da je ohrabren spremnošću dijaspore da odbrani euroatlanski put Crne Gore, njen demokratski, građanski, sekularni i multikulturalni koncept, "spriječi dalje urušavanje i obesmišljavanje njene nezavisnosti i državnosti i pomogne u njenom demokratskom, privrednom i sveukupnom razvoju".

"Crna Gora mora nastaviti put integracija u EU i mora više raditi na snaženju veza sa dijasporom koja je uvijek pokazivala zavidnu dozu rodoljublja i u kojoj leži veliki ljudski i ekonomski potencijal neophodan za dalju demokratizaciju i razvoj Crne Gore", saopštio je Ibrahimović.

"Dugujemo, kao država, veliku zahvalnost dijaspori na svemu što je činila, što čini i što je spremna da učini za gradjane Crne Gore, državu Crnu Goru i njenu budućnost", naveo je on.

Njegovu objavu je komentarisao ministar ekonomskog razvoja Goran Đurović koji je napisao da se nada "da ste našima u dijaspori prenijeli da premijer Crne Gore dolazi iz redova albanskog naroda, a da ste Vi kao potpredsjednik Vlade pripadnik bošnjačkog naroda".

"Nadam se da ste pomenuli i ministra iz reda hrvatskog naroda kao znak da je ova vlada inkluzivna", napisao je Đurović.

Na to mu je Ibrahimović odgovorio da nije mijenjao broj telefona, "pa možemo o ovome i uz kafu ako Vas zanima šta sam prenio dijaspori i šta je dijaspora prenijela meni".

"Dragi kolega Ibrahimoviću, meni je bilo zadovoljstvo i čast biti u ovoj vladi i sarađivati sa svima vama. U svakom slučaju normalno je i zdravo da nekada i javno pokažemo da različito vidimo neke procese", odgovorio je Đurović.

Dodao je i da je siguran "da ste pomenuli našima u dijaspori da DPS blokira izbor sudija US i da je to osnovno pitanje koje zanima naše EU partnere. Takođe sam siguran da ste pričali našima o podršci Ukrajini i posjeti premijera i ministra odbrane Kijevu kao znak podrške borbi za slobodu".

"Takođe se nadam da ste pomenuli našima u dijaspori da je ova turistička sezona bila sjajna sa prihodom za devet mjeseci 916 miliona eura. Da su strane direktne investicije 847 miliona eura i da će ova godina biti jedna od najboljih za crnogorska preduzeća", napisao je Đurović.

Ibrahimović je na to napisao da se "pitaju, i ja se pitam, zašto se njima, rođenim u Crnoj Gori, oduzimaju državljanstva i boravak, dok neke druge investitore država nagrađuje njime. Pitaju je li problem u imenima, političkom opredjeljenju ili u čemu drugom".

Bonus video: