Iković: Igra gluvih telefona i dalje traje dok investitor nastavlja da prekopava i potkopava trg

"Elektroenergetski inspektor nije mogao da izađe danas na teren, jer je imao zakazanu obuku, dok prošle sedmice nije imao službeno vozilo, a i kada je vozilo stiglo nije imalo goriva"

11116 pregleda 13 komentar(a)
Foto: Pokret Preokret
Foto: Pokret Preokret

Vuk Iković, nosilac liste Preokret na nedavnim izborima u Danilovgradu, rekao je da je građevinska inspekcija izašla na teren i zaključila da nema građevinskih radova na Trgu golootčkih žrtava u toj opštini.

On u saopštenju navodi da se to uvijek dešava kada najave protest ili dolazak inspekcije.

"Da investitor radi u skladu sa zakonom ne bi se sakrivao od inspekcije i od građana", dodao je Iković.

Kaže da su zamolili građevinsku inspekciju da im dostavi zapisnik sa terena, ali su im, kako navodi, rekli da moraju da im se službeno obrate.

"Građevinska inspekcija će se obratiti nadzoru tako da igra gluvih telefona i dalje traje dok investitor nastavlja da prekopava i potkopava trg i centar grada", istakao je.

On kaže da je elektroenergetski inspektor nije mogao da izađe danas na teren, jer je imao zakazanu obuku, dok prošle sedmice nije imao službeno vozilo, a i kada je vozilo stiglo nije imalo goriva. U međuvremenu inspektor čeka izvještaj CEDIS-a koji nema obavezu da mu odgovori.

"Nije prvi put da mi završavamo posao institucija i da ih molimo da jedni drugima odgovore na dopise i da izađu na lice mjesta da bi svojim očima vidjeli što se čini od našeg prostora. Uspjeli smo da sačuvamo gradsko izvorište od izgradnje groblja i Landžu od postrojenja za otpadne vode, isto tako ćemo sačuvati i Trg. Zato nastavljamo sa protestima i svim pravnim mehanizmima. Ako inspekcija ne zaustavi radove zaustavićemo ih mi, jer trg je naša imovina i dobro znamo da je protivzakonito prodata", kaže Iković.

Iković
Ikovićfoto: Pokret Preokret

On je u saopštenju podsjetio da je Opština Danilovgrad prodala dio Trga golootčkih žrtava privatniku.

"Nakon toga je ovaj dio trga urbanističkim planom dobio status građevinske parcele i na njoj je započeta izgradnja poslovne zgrade prije 15 dana. Odmah nakon toga smo obavijestili građevinsku i elektroenergetsku inspekciju. Insistiramo na urgentnosti, jer su već prvog dana radova pokidane kanalizacione i vodovodne cijevi. Nakon toga je došlo do otkopavanja glavnog elektrokabla da bi iste večeri centar grada bio bez struje u trajanju oko dva sata. Ovaj kabal i dalje nije izmješten i predstavlja opasnost i za radnike i za prolaznike. Privatna gradnja na glavnim gradskim trgovima nije prihvatljiva, jer nije od javnog interesa bez obzira da li su ispunjene sve procedure", naveo je.

Poručuje da ne pristaju na nastavak privatizacije javnog dobra.

"Ne želimo blokadu glavnog ulaza u pijacu i odbijamo pretvaranje trga u kafansku baštu. Zato tražimo da se trg proširi, a ne suzi, tražimo da se na trgu održavaju gradske manifestacije, gdje ćemo slaviti naše pobjede", zaključio je Iković..

Bonus video: