Miljanić - Redžepi: Članstvo u EU zajednički cilj

"Smatramo da je neophodno da države koje preferiraju ulasku u EU ostvare koordinaciju svih grana vlasti da bi se ostvario napredak u suzbijanju korupcije"

2430 pregleda 2 komentar(a)
Foto: Gov.me/Saša Matić
Foto: Gov.me/Saša Matić

Između Crne Gore i Sjeverne Makedonije postoji sličnost kada je riječ o sistemskoj korupciji i predugoj tranziciji koja je donijela razne izazove, i razmjena iskustava može biti korisna za obje države, poručeno je na sastanku ministra bez portfelja Zorana Miljanića i ambasadora Sjeverne Makedonije u Crnoj Gori Ramija Redžepija.

Miljanić je Redžepija, kako je saopšteno iz Vlade, upoznao sa antikorupcijskim inicijativama koje provodi 43. Vlada.

On je, navodi se, informisao ambasadora o aktivnostima Vlade u prevazilaženju sistemske korupcije i formiranju Nacionalnog savjeta za borbu protiv korupcije na čijem čelu je premijer Dritan Abazović, a koji čine ministri koji vode oblasti koje su pogođene korupcijom, kao i predstavnici ostalih institucija zaduženih za suzbijanje koruocije i predstavnici nevladinog sektora.

Redžepi je, saopšteno je, naglasio da je korupcija veliki problem u državama koje su nastale poslije raspada SFRJ i naglasio da je sistemski odgovor države jedini način da se suzbije ta pojava i da se ostvari napredak u evropskim institucijama, posebno kada je riječ o poglavljima 23 i 24.

"Crna Gora je otvorila brojna poglavlja, a Sjeverna Makedonija je tek na početku tog procesa, iako je u procesu tranzicije vlast smijenjena čak sedam puta. Smatramo da je neophodno da države koje preferiraju ulasku u EU ostvare koordinaciju svih grana vlasti da bi se ostvario napredak u suzbijanju korupcije", rekao je Redžepi.

Dodao je da je poseban pristup važan u prevazilaženju neefikasnosti sudova i sudstva.

Redžepi je, saopšteno je iz Vlade, inicirao da Miljanić otputuje u zvaničnu posjetu Skoplju u cilju razmjene iskustava i ostvarivanja međudržavne saradnje vladinih resora i institucija zaduženih za suzbijanje korupcije.

Bonus video: