Adžić: Nužno zajedničko suočavanje sa globalnim bezbjednosnim prijetnjama

“Saveznici i partneri ostali su ujedinjeni u suočavanju sa prijetnjama na našem Istočnom krilu, obezbjeđujući značajnu vojnu i humanitarnu pomoć kao podršku naporima ukrajinskog naroda da odbrani slobodu i suverenitet“, kazao je Adžić

2117 pregleda 1 komentar(a)
Foto: Gov.me/Bojana Ćupić
Foto: Gov.me/Bojana Ćupić

Zajedničko suočavanje sa globalnim bezbjednosnim prijetnjama nužno je, jer je njihova priroda previše izazovna za pojedinačne napore, ocijenio je koordinator rada Ministarstva odbrane Filip Adžić.

On je, na konferenciji Inicijative A5, koja je u formatu ministara odbrane održana u Budvi, rekao da je razvoj događaja u Ukrajini stavio na probu odlučnost međunarodne zajednice, ali da je nije razjedinio, kao što su se protivnici nadali.

Kako je saopšteno iz crnogorskog Ministarstva odbrane, učesnici konferencije razgovarali su o savremenim sigurnosnim rizicima i izazovima u globalnom okruženju i o mogućem doprinosu zemalja članica A5 regionalnoj i globalnoj odbrambenoj saradnji u kontekstu rata u Ukrajini.

“Saveznici i partneri ostali su ujedinjeni u suočavanju sa prijetnjama na našem Istočnom krilu, obezbjeđujući značajnu vojnu i humanitarnu pomoć kao podršku naporima ukrajinskog naroda da odbrani slobodu i suverenitet“, kazao je Adžić.

Adžić je istakao da se i lično uvjerio u odlučnost političkog i vojnog rukovodstva da povrati teritorijalni integritet i suverenitet tokom svoje nedavne posjete Ukrajini.

“Priroda globalnih bezbjednosnih prijetnji sa kojima se suočavamo previše je izazovna za uspješne pojedinačne napore. Zato je zajedničko suočavanje sa njima ne samo poželjno, već i apsolutno nužno”, rekao je Adžić.

Kako je kazao, ne smije se zaboraviti da Američko-jadranska povelja već gotovo 20 godina služi kao primjer dobrih regionalnih odnosa i kao pokretač mira i stabilnosti u regionu i šire.

On je dodao da su sigurnosne prijetnje o kojima se teoretisalo u vrijeme nastanka Američko-jadranske povelje, prije 19 godina, ne samo postale dio stvarnosti, već i da su toliko izražene, da možemo biti sigurni da će trajati i u doglednoj budućnosti.

Adžić je zaključio da je bitno podsjetiti koliko je važno ostati posvećen unapređenju regionalne stabilnosti i, u skladu sa tim, evropskim integracijama koje svim državama članicama Inicijative stoje visoko na listi prioriteta.

Iz MOD su kazali da su učesnici konferencije potpisali zajedničku izjavu.