SDP: Na današnji dan 1943. ispravljena bolna nepravda koja je Crnoj Gori nanijeta 1918. godine

"Ustankom protiv fašističke okupacije u Jugoslaviji zlatnim slovima su ispisane stranice naše slavne istorije, a 29. novembar 1943. godine predstavlja datum kada je u žaru borbe za slobodu započeta izgradnja moderne jugoslovenske države, zasnovane na principima jednakosti i ravnopravnosti njenih naroda"

5717 pregleda 36 komentar(a)
Foto: SDP
Foto: SDP

Predvođeni lučom antifašističke borbe za slobodu, delegati su na Drugom zasjedanju Antifašističkog vijeća narodnog oslobođenja Jugoslavije (AVNOJ) odlučili da Jugoslavija bude ustrojena kao državna zajednica ravnopravnih naroda čime se ispravlja bolna nepravda koja je nanijeta Crnoj Gori 1918. godine kada je nasilno ukinuta njena državnost, crkva i otjeran crnogorski suveren.

To je povodom 29. novembra, nekadašnjeg Dana Republike, saopštila Socijaldemokratska partija Crne Gore (SDP).

"Ustankom protiv fašističke okupacije u Jugoslaviji zlatnim slovima su ispisane stranice naše slavne istorije, a 29. novembar 1943. godine predstavlja datum kada je u žaru borbe za slobodu započeta izgradnja moderne jugoslovenske države zasnovane na principima jednakosti i ravnopravnosti njenih naroda", dodaje SDP u saopštenju.

Konstituisanjem Jugoslavije kao ravnopravne zajednice, kako navode, započet je put obnove i razvoja svih njenih republika razorenih u Drugom svjetskom ratu, i slobodno se može reći da je u brojnim segmentima socijalistička Jugoslavija predstavljala najveća dostignuća koja su naši narodi ostvarili u svojoj istoriji.

Dodaju da čuvajući antifašizam i Narodnooslobodilačku borbu (NOB) kao najsvjetliju našu vrijednost, imaju obavezu da se stalno sjećaju crnogorskih delegata koji su na ovom zasjedanju doprinijeli konstituisanju Jugoslavije kao države u kojoj će svi biti jednaki, slobodni i prihvaćeni od strane drugih.

"A, oni su: Arso Jovanović, pop Blažo Marković, Gojko Garčević, Ivan Milutinović, Joksim Radović, Marko Vujačić, Mihailo Vicković, Obrad Cicmil, Pero Krstajić, Petar Leković i Radonja Golubović. Pamtimo i čuvamo žrtvu koju su naši heroji podnijeli za slobodu Crne Gore i Jugoslavije. Smrt fašizmu, sloboda narodu", zaključuju u saopštenju.

Bonus video: