Vučinović: Spomen-ploča u Morinju treba, ali zakonito postavljena

Situacija zbog dobrosusjedskih odnosa mora biti riješena, ali na način da ne bude oštećenih, kazala je predsjednica Hrvatske reformske stranke

8007 pregleda 18 komentar(a)
Vučinović, Foto: Savo Prelević
Vučinović, Foto: Savo Prelević

Spomen-obilježje u Morinju treba da bude postavljeno, ali na zakonit način i bez tajnosti uz saglasnost građana, Vlade i lokalne samouprave, kazala je predsjednica Hrvatske reformske stranke i bivša ministarka bez portfelja Marija Vučinović za "Dan".

Na pitanje da li bi isto spomen-obilježje trebalo postaviti i u logoru Lora u Hrvatskoj, Vučinović kaže da "ne bi ulazila u taj dio" jer je to na Hrvatskoj da odluči, a Crna Gora treba da vodi svoju politiku.

"Akcentovala bih ploču u Morinju jer je to dobro da postoji zbog dobrosusjedskih odnosa sa Hrvatskom, ali moramo poštovati zakone Crne Gore. Kako Hrvatska poštuje svoje zakone, tako i mi treba da poštujemo naše. Mi jesmo za to da u Morinju postoji ploča, ali na zakonit način, a ne da bude postavljena kao što je to sada urađeno, kada je za to znalo samo nekoliko ljudi", ocijenila je Vučinović.

Ona navodi da je i sami tekst na ploči izazvao kontroverze, pri čemu se neki slažu da treba da ostane takav, dok neki misle da ga treba mijenjati.

"Komentari su različiti, ali na kraju treba da imamo kompromis. Ipak, znamo da je ona postavljena uz kršenje zakona, što su konstatovale i institucije i tako se stvara jedna neprijatna situacija, jer je i državni vrh Hrvatske prisustvovao njenom otkrivanju, a nakon toga smo imali i imamo veliku polemiku u javnosti. Zbog dobrosusjedskih odnosa ova situacija mora biti riješena, ali na način da ne bude oštećenih", poručila je Vučinović.

Bonus video: