SNP: Zakon za učvršćivanje monopola i centralizaciju moći

Poslanica Socijalističke narodne partije, Danijela Pavićević, smatra da je namjera da se opštinama oduzmu značajna finansijska sredstva koja su im do sad bila na raspolaganju
61 pregleda 1 komentar(a)
Danijela Pavićević, Foto: Socijalistička narodna partija Crne Gore
Danijela Pavićević, Foto: Socijalistička narodna partija Crne Gore
Ažurirano: 25.09.2017. 13:40h

Rješenja u predloženom zakonu o prostornom planiranju i izgradnji objekata omogućavaju samo učvršćivanje monopola i dodatnu centralizaciju moći u državi, ocijenjeno je iz Socijalističke narodne partije.

"Prava namjera predlagača ovog zakona je da potpuno centralizuje raspolaganje prostorom i opštine ostavi bez ikakvih ingerencija kada je taj posao u pitanju", kazala je poslanica Danijela Pavićević.

Ona smatra da je namjera da se opštinama oduzmu značajna finansijska sredstva koja su im do sad bila na raspolaganju.

"Ovakav potez trenutne parlamentarne većine će još više osiromašiti ionako siromašne opštinske budžete na sjeveru Crne Gore, a one na jugu koje su bile u boljoj finansijskoj situaciji, dovesti u zavisan položaj od centralne vlasti i pretvoriti ih u običan servis", rekla je Pavićević.

Prema njenoj ocjeni, time DPS i njegovi sateliti žele da obesmisle lokalnu vlast, a inspiraciju su našli u činjenici da gube vlast u većini opština.

"Po ovom zakonu, lokalne vlasti ne raspolažu čak ni privremenim lokacijama, a u čemu su posebno opštine na primorju imale značajne prihode u svojim budžetima", kazala je Pavićević.

Ona smatra da će od predloženog zakona građani Crne Gore imati samo štetu i da ovakvo rješenje služi samo za učvršćivanje monopola i dodatnu centralizaciju moći u državi.

"Stoga SNP poziva predlagača da ovaj zakon povuče iz skupštinske procedure. Ukoliko to predlagač ne uradi, pozivamo poslanike, ma iz koje opštine dolazili, da uskrate podršku nečemu što nanosi štetu i njima, a posebno građanima Crne Gore", kazala je Pavićević.

Bonus video: