Srpski nacionalni savjet slavi "ujedinjenje Crne Gore i Srbije"; SD: Opština da suspenduje sramnu manifestaciju

"Mora postojati spremnost da se ovakvi događaji obilježavaju u smislu podsjetnika da se nikad više nešto slično ne ponovi, a ne kao u ovom slučaju da se isti proslavljaju", ističu iz beranskog odbora SD-a

5680 pregleda 12 komentar(a)
Foto: facebook/Centar za kulturu Berane
Foto: facebook/Centar za kulturu Berane

Srpski nacionalni savjet Crne Gore saopštio je da će se u četvrtak, 1. decembra, u Beranama održati "Dani srpskog sabora".

Kazali su da tom manifestacijom obilježavaju 104. godišnjicu "ujedinjenja Crne Gore i Srbije". Toga dana će svečano biti otvorena i Srpska kuća u Beranama, poklon pokrajinske Vlade Vojvodine.

Događaj je najavljen i na Fejsbuk stranici beranskog Centra za kulturu.

Crnogorski parlament usvojio je u novembru 2018. rezoluciju kojom se ništavnim proglašavaju odluke Podgoričke skupštine iz 1918. godine, kada je Crna Gora pripojena Srbiji.

SD: Cilj provokacija

Iz beranskog odbora Socijaldemokrata su pozvali Opštinu Berane da odmah suspenduje "sramnu manifestaciju" proslave Podgoričke skupštine.

"Sa apsolutnim prezirom se odnosimo prema namjeri organizatora da u beranskom Centru za kulturu sprovedu manifestaciju koja proslavlja godišnjicu takozvanog ujedinjenja Crne Gore sa Srbijom. Svi koji imalo poznaju istorijske činjenice znaju da je u pitanju anektiranje naše zemlje i neutralisanje suvereniteta od strane pomenutog susjeda, a istovremeno i zatiranje crnogorske nacije", saopštili su iz SD-a u Beranama.

Kazali su da najavljena manifestacija simbolizuje "najveće posrtanje u istoriji Crne Gore".

"Ovo ima za cilj provokaciju svih dobronamjernih građana Berana koji žele da žive u ovom gradu i koji osjećaju pripadnost svojoj a ne tuđoj državi. Mora postojati spremnost da se ovakvi događaji obilježavaju u smislu podsjetnika da se nikad više nešto slično ne ponovi, a ne kao u ovom slučaju da se isti proslavljaju. Još jednom, dobronamjerno sugerišemo meritornim političkim subjektima da momentalno intervenišu i spriječe održavanje ove manifestacije", zaključi se u saopštenju.

Bonus video: