Šta stoji iza borbe partija za vlast u Šavniku: Bitka za profit, granice ili građane

Koalicija predvođena DPS-om optužuje političke protivnike za realizaciju nacionalističkih projekata, iz bloka okupljenog oko DF-a uzvraćaju da Đukanovićeva partija ne bira sredstva da ostane na vlasti

34568 pregleda 19 komentar(a)
U nedjelju sedma runda glasanja na dva birališta (ilustracija), Foto: Svetlana Mandić
U nedjelju sedma runda glasanja na dva birališta (ilustracija), Foto: Svetlana Mandić

Ostvarivanje starih nacionalističkih planova, ubiranje profita od realizacije budućih energetskih projekata ili prekid dugogodišnjeg izbornog inženjeringa Demokratske partije socijalista (DPS) i poboljšanje ekonomskog položaja građana ključne su optužbe, odnosno razlozi kojima partije objašnjavaju borbu za vlast u Šavniku, zbog koje se ušlo u drugi mjesec izbora.

U toj poddurmitorskoj varošici u nedjelju bi trebalo da se glasa sedmi put, jer članovi biračkih odbora iz opozicione koalicije “Za budućnost Šavnika”, koju predvodi Demokratski front (DF), ne dozvoljavaju dijelu novoupisanih birača da glasaju jer, tvrde, nemaju nikakve veze sa tim gradom i prepisani su da bi podržali vladajući DPS. S druge strane, iz DPS-a kažu da su ti birači DF-ovi.

Da je upitno da će predstojeće glasanje na dva birališta (gdje pravo glasa ima 541 građanin) biti posljednje u ovom izbornom ciklusu, koji je počeo 23. oktobra, nagovještava stav opozicije da će istrajati u tome da ne dozvole “izborni inženjering”. Zbog “rupe” u Zakonu o izboru odbornika i poslanika, odnosno nedefinisanja rješenja za ponavljanje izbora, oni se mogu održavati unedogled.

I dok iz opozicije tvrde da se za vlast bore, između ostalog da bi stali nakraj DPS-u i njegovim izbornim manipulacijama, iz te stranke poručuju da su stvarni naumi njihovih političkih protivnika mnogo perfidniji i da uključuju “zaokruživanje teritorija”.

Predsjednik Opštine Šavnik i nosilac liste koalicije DPS-a i Socijaldemokrata (SD) Jugoslav Jakić, kazao je “Vijestima” da je jedan od ciljeva opozicije da na području Stare Hercegovine, naprave novu, odnosno da “povežu transverzalu od Pljevalja do Herceg Novog”.

Hoće transverzalu od Pljevalja do Herceg Novog: Jakić
Hoće transverzalu od Pljevalja do Herceg Novog: Jakićfoto: Svetlana Mandić

Stara Hercegovina je geografska oblast koja obuhvata Pljevlja, Žabljak, Šavnik, Plužine, Nikšić, Herceg Novi, te neke opštine u Republici Srpskoj (RS). Funkcioneri DPS-a tvrde na društvenim mrežama da bi opozicija osvajanjem vlasti u Šavniku imala “zaokružene srpske opštine”, i da bi to “ubrzo bila zajednica srpskih opština”.

Drugi cilj opozicije vezan je, prema riječima Jakića, za energetske potencijale Šavnika. U toj varošici planirana je izgradnja hidroelektrane (HE) “Komarnica”, a najavljuju se i drugi projekti koji će, navodno, obezbijediti tom kraju velike prihode.

”U našu opštinu dolazili su kredibilni investitori, zainteresovani za vjetroenergiju. Imali smo jednog od najvećih investitora, zainteresovanog za izgradnju vjetroparka. Pregovori se odvijaju i ide se ka realizaciji tog projekta. Investitor je zainteresovan da uloži preko 650 miliona eura. S druge strane, projekat HE na Komarnici vrijedan je 300 miliona eura. Šavnik takođe ima i solarne potancijale... Sve to govori da će ova opština biti energetsko čvorište sjevera Crne Gore”, istakao je Jakić.

Nosilac liste “Za budućnost Šavnika” Gavrilo Cerović, rekao je “Vijestima” da su optužbe DPS-a propaganda i da partija Mila Đukanovića pokušava po svaku cijenu da ostane na vlasti makar u jednoj opštini. Zato su, tvrdi, realizovali izborni inženjering.

Optužbe DPS-a propaganda: Cerović
Optužbe DPS-a propaganda: Cerovićfoto: Svetlana Mandić

”To ne rade samo sad, već 30 godina. To se može vidjeti iz evidencija Ministarstva unutrašnjih poslova (MUP), ali sad je prvi put napravljen otpor tome... Što se tiče optužbi za Staru Hercegovinu - DPS je vlast izgubio u Paštrovićima, Grblju, Morači... Kakve sad veze ima Stara Hercegovina? To je samo zavađanje, koje je trajalo 30 godina. Ne znam koliko ih zna, istorijski gledano, granice Stare Hercegovine... Kad je riječ o optužbama za energetske potencijale - za te stvari treba vremena. Prema projektu, biće potrebno da se radi osam godina na HE “Komarnica”... Ovdje je samo interes lokalnih vlastodržaca da imaju uhljebljenje”, tvrdi on.

Cerović poručuje da koalicija koju predvodi ni u nedjelju neće dozvoliti “izbornim turistima” da glasaju.

”Izbori se mogu završiti u nedjelju samo ako predsjednik DPS-a Đukanović kaže - ‘Sramota nas je ovo što smo radili, neće moji rođaci glasati u Šavniku, jer tu nikad nisu ni živjeli, pa nek pobijedi ko hoće’. Svi znaju da smo u pravu”, konstatuje.

Jakić, s druge strane, kaže da očekuje da konkurenti DPS-a shvate da je “uzalduno ono što rade”. “Jer je jasno da će naša koalicija ostvariti ubjedljivu pobjedu. Nismo pravili proceduralne greške, čekamo nastavak glasanja i pozvaćemo birače da se mirno izjasne”, navodi on.

U Šavniku je evidentiran veliki broj novoupisanih birača, kojih je u odnosu na parlamentarne izbore održane prije dvije godine više za 350, a u odnosu na prethodne lokalne izbore održane 2018. godine više za 245. Dio njih se, kako je saopšteno iz MUP-a, u međuvremenu vratio u matične opštine.

Od 20. aprila do 20. oktobra u tu varoš se, prema biračkom spisku, doselio 341 građanin.

Zbog incidenata ODT-u Pljevlja podnijete krivične prijave protiv 38 lica
Zbog incidenata ODT-u Pljevlja podnijete krivične prijave protiv 38 licafoto: Svetlana Mandić

Izbore u Šavniku obilježava veliki broj incidenata, uključujući i fizičke sukobe. Rukovoditeljka Osnovnog državnog tužilaštva (ODT) Pljevlja Sanja Golubović, rekla je “Vijestima” da su im zbog dešavanja u vezi sa izborima održanim 20. i 27. novembra podnijete krivične prijave protiv sedam lica za krivična djela protiv izbornih prava i krivičnog djela ugrožavanje sigurnosti.

Prethodno su tom tužilaštvu, za izbore održane 23. i 30. oktobra, te 6. i 13. novembra, podnijete krivične prijave protiv 31 lica.

One se, osim na krivična djela protiv izbornih prava, odnose i na napad na službeno lice, ugrožavanje sigurnosti i krivično djelo laka tjelesna povreda.

”U svim slučajevima u kojima su do ovog momenta tužilaštvu dostavljene krivične prijave i formirani predmeti, preduzimaju se radnje u izviđaju. Osnovno državno tužilaštvo u Pljevljima postupa kao samostalan i nepristrasan organ, isključivo u skladu sa ustavnim i zakonskim ovlašćenjima”, istakla je Golubovićeva.

Za krivična djela protiv izbornih prava zaprijećene su novčane kazne, ali i kazne zatvora do pet godina.

Prema dosadašnjim rezultatima izbora, opozicione koalicije imaju 121 glas više u odnosu na vladajući savez DPS-a i SD-a.

Izbori nisu okončani na biralištima u zgradi Opštine i selu Kruševice.

Koprivica: Jedna grupa otima pravo na samoupravu drugoj

Problem s izborima u Šavniku u nadležnosti je tužilaštva, poručeno je juče sa panel diskusije “Integritet biračkog spiska Crne Gore”.

Poslanik DPS-a Predrag Sekulić, ocijenio je je da su izbori u tom gradu “prava slika rada Vlade”. “Politička odgovornost nije na DPS-u, već na sadašnjoj Vladi. Saglasan sam da tužilaštvo treba da reaguje ako neko ometa izborni proces”, dodao je, prenosi agencija Mina.

Poslanik Demokratske Crne Gore Momo Koprivica, naveo je da problem u Šavniku predstavljaju tzv. bb. (bez broja) adrese, jer otežavaju terensku provjeru prebivališta. “Mislim da je bb. adresa forma za skrivanje stvarnih podataka. Imamo birački spisak koji je zapravo plod štancovanja i inženjeringa”, istakao je.

Momo Koprivica
foto: Luka Zeković

Koprivica je rekao da jedna grupa građana želi da preotme pravo na lokalnu samoupravu građanima drugog grada. “Vidimo tu jedan ozbiljan problem kad je u pitanju vođenje biračkog spiska, zato što neki državni državni organi ne rade svoj posao. Birački spisak je slika nerada brojnih institucija”, podvukao je.

Bonus video: