Lekić - Redžepi: Regionalna saradnja i dobrosusjedski odnosi ključni za dalji napredak regiona ZB

Redžepi je poručio da snaženje vladavine prava, demokratije i institucija sistema predstavljaju zajednički put svih zemalja regiona i da toj misiji možemo i trebamo dijeliti iskustva i djelovati u cilju pune integracije

1801 pregleda 2 komentar(a)
Foto: Skupština Crne Gore
Foto: Skupština Crne Gore

Regionalna saradnja i dobrosusjedski odnosi ključni su preduslovi za osiguranje koncepta mira i dalji napredak regiona Zapadnog Balkana, ocijenio je predsjednik Odbora za međunarodne odnose i iseljenike Miodrag Lekić.

On se sastao sa otpravnikom poslova u Ambasadi Sjeverne Makedonije u Crnoj Gori Ramijem Redžepijem

"Naše dvije prijateljske zemlje veže period suživota i bliskih međudržavnih odnosa u prethodnim državnim uređenjima. Osnažene i ponovo ujedinjene u okviru NATO saveza, Crna Gora i Republika Sjeverna Makedonija su u temelje svoje državnosti ugradile međunacionalnu i međuvjersku toleranciju, uporedo trasirajući put ka porodici razvijenih evropskih država", kazao je Lekić tom prilikom.

Redžepi je poručio da snaženje vladavine prava, demokratije i institucija sistema predstavljaju zajednički put svih zemalja regiona i da toj misiji možemo i trebamo dijeliti iskustva i djelovati u cilju pune integracije.

"U procesu ispunjenja svojih strateških ciljeva, Sjeverna Makedonija se ugleda na dostignuća Crne Gore koja predstavljaju inspiraciju da nastavimo sa preostalim izazovnim reformama u pravcu ostvarivanja statusa punopravne članice EU", rekao je on.

Iz Skupštine je saopšteno da su sagovornici saglasni da intenziviranje parlamentarne saradnje, posebno u okviru grupa prijateljstva koje su veoma praktičan mehanizam za snaženje dijaloga, predstavlja jedinstvenu platformu za bolje razumijevanje međusobnih potreba, što u konačnom generiše unapređenje sveukupnih relacija, na obostrano zadovoljstvo.