Vag: Mugoša uživa podršku Misije OEBS-a

"Misija će raditi sa Komisijom i opštinskim izbornim komisijama kako bi osigurala da izbori budu pristupačni svima, a sprovešće i novo istraživanje javnog mnjenja kako bi izmerila povjerenje javnosti u izborne procese"

11987 pregleda 1 komentar(a)
Vag, Foto: OSCE
Vag, Foto: OSCE

Predsjednik Državne izborne komisije (DIK) Nikola Mugoša uživa podršku Misije OEBS-a u Crnoj Gori, saopštila je šefica Misije u Crnoj Gori Dominik Vag.

Kako je saopšteno iz Misije OEBS-a, Vag je 29. novembra imala radni sastanak sa Mugošom.

"Razgovarali su o zajedničkim aktivnostima planiranim za 2023. godinu, a koje će podržati Komisiju u njenoj pripremi za predstojeći izborni ciklus. To uključuje način podrške Komisiji da ojača kapacitete opštinskih izbornih komisija prilikom obuka članova biračkih odbora, da pripremi uputstva za policiju i kampanje za edukaciju birača i da riješi pitanja zloupotrebe ili zastrašivanja birača ili kandidata, posebno žena i osoba sa invaliditetom. Misija će raditi sa Komisijom i opštinskim izbornim komisijama kako bi osigurala da izbori budu pristupačni svima, a sprovešće i novo istraživanje javnog mnjenja kako bi izmerila povjerenje javnosti u izborne procese", navodi se u saopštenju.

Dodaje se da je Vag istakla da je Misija posvećena radu sa Državnom izbornom komisijom na sprovođenju slobodnih i fer izbora i promovisanju demokratskog procesa u skladu sa obavezama i principima OEBS-a.

Vag je dodala da poštovanje vladavine prava treba da bude od najveće važnosti za sve aktere uključene u izbore.

"Misija OEBS-a u Crnoj Gori ističe važnost bavljenja svim preostalim preporukama ODIHR-a, posebno u vezi sa izbornom administracijom i zaštitom prava birača", zaključuje se u saopštenju.

Bonus video: