Eraković saopštio da je dobio prijetnje smrću: Nećemo prepustiti zemlju nasilnicima

Društvo, u svakom segmentu, od institucija do učesnika interakcija na društvenim mrežama, treba i mora ukazivati na štetnost i opasnost od takvog ponašanja, ko god da je nasilnik i ko god da je žrtva, poručio je potpredsjednik DPS-a

24600 pregleda 34 komentar(a)
Eraković, Foto: Boris Pejović
Eraković, Foto: Boris Pejović

Potpredsjednik Demokratske partije socijalista (DPS) Jevto Eraković saopštio je da je dobio prijetnje smrću putem interneta. Kazao je da se ne smije ostati nijem na takve pojave, već da se takvo ponašanje mora prijavljivati i procesuirati.

"Namastiće kolac i za tebe... tim riječima završava prijeteći odgovor na tvit koji sam objavio dan nakon trećeg protesta 'Ima nas'. Prije toga autor spominje i slučajno opaljen metak u sljepoočnicu. Moj tvit odnosio se na salvu uvreda i prijetnji kojima su danima i sedmicama izloženi učesnici i organizatori protesta. Prekopirao sam, onako kako je i napisan, na ćirilici, dio uvoda u tekst jednog od domaćih radikalnih proruskih portala sa adresom na Kubi (zvuči moguće čudno, ali je upravo ovako apsurdno). U tom tekstu označavaju nas kao montenegrinske švercere, udbaše i fašiste", saopštio je Eraković.

Kazao je kako želi skrenuti pažnju na to kako "satanizuju, vrijeđaju i prijete anonimnim ljudima", kao i onima koji javno istupaju braneći ideju građanske, sekularne, antifašističke, evropske, samostalne i demokratske Crne Gore.

"Kako jača pokret 'Ima nas', tako, zakonomjerno, rastu i prijetnje i uvrede koje postaju sve zloslutnije i sve monstruoznije. To je neprihvaljivo. Na ovakav trend ne smiju se zatvarati oči i uši. Ne smije se ostati nezainteresovan ili nijem na toliku lavinu najgoreg rječnika i ponašanja. Prijetnje se moraju prijavljivati, potom bez odlaganja treba da budu procesuirane", dodaje Eraković.

Poručio je da društvo, u svakom segmentu, od institucija do učesnika interakcija na društvenim mrežama, treba i mora ukazivati na štetnost i opasnost od takvog ponašanja, ko god da je nasilnik i ko god da je žrtva.

"Ovo, kao i ostale vrste nasilja, ne smije se tolerisati i pothranjivati. Žrtve ovog, kao i svakog drugog nasilja, ne smiju ostajati usamljene i prepuštene same sebi", istakao je Eraković.

Kazao je da kao ljekar i političar poziva sve aktere u društvu da budu aktivni kako bi se suzbio "ovaj izuzetno štetan trend", kako bi se žrtve osnažile, a crnogorsko društvo "iskoračilo iz zone sociopatologije".

"Sve koji jesu ili žele da postanu dio pokreta 'Ima nas' pozivam da nam se pridruže u borbi za bolje društvo. Našu zemlju nećemo prepustiti nasilnicima bilo koje vrste. Pred nama je jasan cilj - da se izborimo za slobodnu, stabilnu, evropsku i zdravu Crnu Goru u kojoj ljudi neće strahovati zbog toga što jesu. Pokret svjesnih, časnih i hrabrih građana i građanki raste. Činjenica smo koja remeti plan o tome da su Crna Gora i njena samostojnost lak plijen. Ne samo da nas ima, nego nas je sve više. I nezaustavljivi smo", zaključio je Eraković.

Bonus video: