Ministar putuje, ne brine za Zavod

Predsjednik Odbora direktora Zavoda za geološka istraživanja apelovao na predsjednicu Skupštine Danijelu Đurović i premijera Dritana Abazovića da pronađu rješenje da ovo državno preduzeće izađe iz krize

8231 pregleda 3 komentar(a)
Ustanova pred gašenjem, optužuju sud i ministarstvo, Foto: https://geozavod.co.me/
Ustanova pred gašenjem, optužuju sud i ministarstvo, Foto: https://geozavod.co.me/

Predsjednik Odbora direktora Zavoda za geološka istraživanja Amer Šukurica apelovao je juče na predsjednicu Skupštine Danijelu Đurović i premijera Dritana Abazovića da pronađu rješenje da ovo državno preduzeće izađe iz krize i nastavi da obavlja poslove u interesu države.

Šukurica, u izjavi dostavljenoj “Vijestima”, podsjeća da je Zavod, koji je osnovan odlukom Skupštine Crne Gore, pred gašenjem, a radnici ne primaju plate već četvrti mjesec.

Kako su “Vijesti” ranije objavile, zbog presude Osnovnog suda Herceg Novi, a koju je potvrdio i podgorički Viši sud, Zavod je dužan da isplati na ime naknade štete 400.000 eura uprkos činjenici što, kako je naveo Šukurica, ta ustanova nije mogla biti stranka u postupku, jer su jedino Vlada kao koncesionar i izvođač radova - Hidromol Merkur iz Budve mogli biti tuženi i obavezani na naknadu štete.

Zavod je o tome obavijestio v.d. predsjednika Vrhovnog suda, tražeći da se donese privremena mjera, obustava postupka do okončanja postupka po reviziji, ali da nijesu naišli na razumijevanje. Više puta su se obraćali resornom Ministarstvu kapitalnih investicija i ministru Ervinu Ibrahimoviću i Vladi.

Šukurica je rekao da Zavod, shodno propisima, obavlja poslove i iz nadležnosti MKI, koje Ministarstvo neće da plati iako je obavezno, niti će da odobri pozajmicu, kako bi Zavod izašao iz krize.

”Pravdaju se činjenicom da je ministar zauzet putovanjima i da nema vremena da potpiše saglasnost da sredstva koja su izdvojena za Zavod, kao ni saglasnost za poslove koje Zavod obavlja iz nadležnosti Ministarstva”, kazao je.

Pitao je ministra da li se ijednom zapitao imaju li zaposleni u Zavodu kredite kod banaka koje moraju da vraćaju, “imaju li šta da jedu, imaju li da kupe tablete za liječenje...”.

”Da se zapitao radio bi svoj posao, a manje putovao, i zaposleni u Zavodu koji rade časno svoj posao i po kiši i snijegu, izlaze na teren (sa vozilima starim preko 20 godina) da bi vršili geološka istraživanja od interesa za državu”, naveo je Šukurica.

”Vijesti” su uputile pitanja Ministarstvu.

Šukurica je kazao i da je očekivao da će reagovati v.d. predsjednica Vrhovnog suda Vesna Vukčević, ali to se nije desilo “vjerovatno jer se ona priprema za intervju, s obzirom na to da je konkurisala za predsjednicu Vrhovnog suda”.

Bonus video: