Ministarstvo kapitalnih investicija tvrdi da nije odovorno za situaciju u Geo zavodu

Iz Ministarstva poručuju da ne planiraju gašenje Zavoda, već naprotiv pokušavaju naći način da se ovoj renomiranoj, stručnoj i naučnoj ustanovi pomogne u prevazilaženju problema, a „u prilogu tome je i činjenica da je Ministarstvo povjerilo dio poslova iz svoje nadležnosti Zavod“

2909 pregleda 0 komentar(a)
Foto: https://geozavod.co.me/
Foto: https://geozavod.co.me/

Ministarstvo kapitalnih investicija (MKI) saopštilo je danas da redovno izmiruje sve obaveze prema Zavodu za geološka istraživanja, shodno ugovorenim obavezama, i, kako tvrde iz tog Vladinog resora, pokušava naći način da pomogne ovoj ustanovi kojoj je blokiran račun zbog pravosnažne presude.

Podsjećaju da se Javna ustanova Zavod za geološka istraživanja obratila Ministarstvu kapitalnih investicija, kao resornom, za pružanje finansijske pomoći, a u vezi sa pravosnažnom presudom Višeg suda u Podgorici, vezanom za slučaj klizišta Mojdež kod Herceg Novog.

Kako su “Vijesti” ranije objavile, zbog presude Osnovnog suda Herceg Novi, a koju je potvrdio i podgorički Viši sud, Zavod je dužan da isplati na ime naknade štete 400.000 eura uprkos činjenici što, kako je naveo predsjednik borda direktora Amer Šukurica, ta ustanova nije mogla biti stranka u postupku, jer su jedino Vlada kao koncesionar i izvođač radova - Hidromol Merkur iz Budve mogli biti tuženi i obavezani na naknadu štete.

Iz MKI navode da ovaj spor traje od 2004. godine i tvrde da je Zavod za geološka istraživanja, kao drugotužena strana u sporu, u obavezi da izmiri potraživanja tužilaca u iznosu od oko 400.000 eura.

Šukurica je upozorio i da je Zavod pred gašenjem i da radnici nijesu primili platu četvrti mjesec, jer Zavod, shodno propisima, obavlja poslove i iz nadležnosti MKI, koje Ministarstvo neće da plati iako je obavezno, niti će da odobri pozajmicu.

Iz MKI ističu da sa predstavnicima Zavoda aktivno i svakodnevno komuniciraju u cilju pronalaženja rješenja, čemu svedoči i veliki broj sastanaka ove dvije institucije u proteklom periodu, kao i zajedničkih inicijativa, u cilju prevazilaženja trenutne situacije.

"U cilju poštovanja zakonskih procedura, Ministarstvo kapitalnih investicija uputilo je zahtjeve za davanje mišljenja, a u vezi preusmjeravanja sredstava iz budžeta ministarstva kapitalnih investicija JU Zavod za geološka istraživanja. Ministarstvo finansija dalo je svoju saglasnost da se sredstva iz budžeta ministarstva kapitalnih investicija mogu preusmjeriti na račun Zavoda“, navelo je Ministarstvo u saopštenju.

Zahtjev za davanje mišljenja, a u vezi pomoći Zavodu uputili su, kako dodaju, i Agenciji za zaštitu konkurencije, čije mišljenje očekuju.

Kako kažu, Zavod za geološka istraživanja u resoru je Ministarstva kapitalnih investicija sa kojim ima zaključen Ugovor o finansiranju poslova iz Programa geoloških istraživanja u Crnoj Gori.

"Za izvršenje obaveza iz navedenog ugovora, Zakonom o budžetu Crne Gore opredijeljena su sredstva koja se isplaćuju Zavodu, po dostavljenim mjesečnim računima, koje prati izvještaj o izvršenim radovima i stepenu realizacije projekata predviđenih Programom. Shodno navednom ugovoru do danas su isplaćena sva novčana sredstva po dostavljenim računima od strane Zavoda, a preostala će biti isplaćena do kraja godine, kada ih Zavod ispostavi. Dakle, Ministarstvo redovno izmiruje sve obaveze prema Zavodu shodno ugovorenim obavezama, ali s obzirom na situaciju u kojoj se Zavod zatekao zbog blokade računa po rješenju o izvršenju, a po osnovu gore navedene presude, traži se i način da se Zavodu pomogne u vidu dodatnih sredstava, kroz zakonske vidove pomoći, a za čiju realizaciju se čeka na dodatna mišljenja u Agenciji za zaštitu konkurencije“.

Iz Ministarstva poručuju da ne planiraju gašenje Zavoda, već naprotiv pokušavaju naći način da se ovoj renomiranoj, stručnoj i naučnoj ustanovi pomogne u prevazilaženju problema, a „u prilogu tome je i činjenica da je Ministarstvo povjerilo dio poslova iz svoje nadležnosti Zavod“.

"MKI promptno i bez zadržavanja izmiruje sve obaveze prema JU Zavod za geološka istraživanja, cijeneći da je to ustanova koja se bavi poslovima od društvenog i nacionalnog interesa“, tvrde iz ovog Vladinog resora.

Povezani članci

01. Decembar 2022.

Ministar putuje, ne brine za Zavod