Uzdaju se u Vukčevićevu dobru volju

Terzić: Još konkretnije i odlučnije ćemo tražiti dopunu dnevnog reda s tačkom o utvrđivanju konačnih rezultata

17752 pregleda 34 komentar(a)
Posljednja je Ustavnog suda: Vukčević, Foto: Luka Zeković
Posljednja je Ustavnog suda: Vukčević, Foto: Luka Zeković

Pobjednici lokalnih izbora u Podgorici pokušaće i danas, na sjednici Izborne komisije (IK) Glavnog grada, da utvrde konačne rezultate izbora i tako stvore formalne uslove za smjenu vlasti Demokratske partije socijalista (DPS). Da li će u tome uspjeti, zavisiće od volje predsjednika IK-a Veselina Vukčevića, koji im to, pozivajući se na Ustav, nije dozvolio na sjednici prije dvadesetak dana.

Vukčević je za danas, u 15 časova, zakazao nastavak sjednice koju je zaključio 15. novembra, nakon što članovima i sekretaru IK-a iz redova buduće vlasti nije dozvolio da glasaju o proširenju dnevnog reda kako bi u njega uvrstili utvrđivanje konačnih rezultata. Na dnevnom redu opet su tri prigovora koje su uložili birači.

On je sjednicu zakazao juče neposredno prije nego što je Državna izborna komisija (DIK) usvojila prigovor zamjenika predsjednika i nosioca liste Pokreta Evropa sad (PES) Jakova Milatovića, kojim je utvrđeno da IK nije u zakonskom roku (od 24 časa) odlučio o njegovom prigovoru u vezi s neproglašavanjem rezultata.

DIK, međutim, nije ulazio u pitanje rezultata, na šta su ukazali u saopštenju, rekavši da je to nadležnost IK-a.

Član IK-a Nikola Terzić rekao je “Vijestima” da je Vukčević odlukom da zakaže nastavak sjednice, potvrdio da je ona 15. novembra naprasno prekinuta iz nejasnih razloga. Naglašava da se sad situacija vraća u stanje prije utvrđivanja dnevnog reda, i da će članovi iz redova pobjednika “još konkretnije i odlučnije” tražiti dopunu s tačkom o rezultatima.

”Izuzetno smo optimistični da će predsjednik IK-a, nakon mnogih mišljenja DIK-a, uvažiti postojanje većine i njihove namjere da treba utvrditi konačne rezultate. Nadam se da ovog puta neće biti nikakvih opstrukcija, i nadam se da će nam da se to ne desi pomoći odluka DIK-a, u kojoj se naglašava da je usvojen prigovor koji je podnio Milatović. Uvidom u prigovor, jasno se vidi da je njime predloženo utvrđivanje konačnih rezultata”, istakao je Terzić.

Upitan šta će preduzeti ako im Vukčević ni danas ne dozvoli da dopune dnevni red, on kaže da su se i do sada trudili da njihovo djelovanje bude u skladu s Poslovnikom o radu IK-a i Zakonom o izboru odbornika i poslanika, i da odgovor na eventualne opstrukcije mogu dati samo nadležni državni organi.

”Šta će predsjednik da uradi, to je na njemu i njegovom profesionalnom držanju kao pravnika. Siguran sam da će, ako nastavi s opstrukcijama, najvalidniji odgovor na takvo ponašanje dati nadležni koji treba da prate ovu situaciju. Nadam se da će se na kraju sve sprovesti u okviru našeg organa, s poštovanjem Poslovnika i Zakona”, poručio je.

Nadaju se da Vukčević neće praviti opstrukcije: Sa prethodne sjednice
Nadaju se da Vukčević neće praviti opstrukcije: Sa prethodne sjednicefoto: Luka Zekovic

Iz PES-a su juče ocijenili da su odlukom DIK-a stvoreni uslovi za proglašenje rezultata, dok su iz DPS-a naveli da je “DIK ‘ovlastio’ PES da proglašava konačne rezultate”.

Vukčević tvrdi da IK ne može proglasiti rezultate, pošto se Ustavni sud (US), kao krajnja istanca u izbornim sporovima, nije izjasnio o žalbama. Pred US-om, koji nema kvorum za rad, više je žalbi u vezi s izborima u Podgorici, a među njima su i one Svetosavske srpske liste, koja nije prešla cenzus.

Neke opštine proglasile su konačne rezultate uprkos žalbama pred US-om. Od ukupno pet opština u odnosu na koje su podnesene žalbe, konačni rezultati proglašeni su u Budvi i Kolašinu. Od ukupno 14 opština u kojima su 23. oktobra održani izbori, rezultati su proglašeni u deset njih.

DIK je juče trebalo da se izjasni o zahtjevu članova i sekretara IK-a o jedinstvenoj primjeni zakona po pitanju proglašavanja rezultata. On je, međutim, povučen, a Terzić je objasnio da su to učinili da ne bi “zatrpavali” DIK, što, kako je naveo, ne znači da zahtjev neće ponovo podnijeti.

Na izborima u Podgorici lista “Svi za naš grad”, koju je predvodio DPS, osvojila je 24 mandata, PES 13, koalicija okupljena oko Demokratskog fronta (DF) 11, Demokrate šest i Građanski pokret (GP) URA četiri. Socijalistička narodna partija, Preokret i Svetosavska su bez mandata.

PES, DF, Demokrate i GP URA pregovaraju o formiranju vlasti u Podgorici, čime će DPS poslati u opoziciju u glavnom gradu nakon 24 godine.

Pobjednici traže podatke o broju zaposlenih nakon izbora

Nosioci pobjedničkih lista u Podgorici Milatović, Jelena Borovinić Bojović (DF), Danilo Šaranović (Demokrate) i Luka Rakčević (GP URA) podnijeli su Sekretarijatu za lokalnu samoupravu Glavnog grada zahtjev za hitno dostavljanje informacija o “drastičnom uvećanju broja zaposlenih u tim organima u periodu nakon izbora”.

U zajedničkom saopštenju naveli su da je “nezakonito djelovanje” Vukčevića od početka bilo samo “kupovanje vremena nelegitimnoj gradskoj upravi, kako bi nastavili sa zloupotrebom javnih resursa u partijske svrhe”.

Upozoravaju sve direktore i rukovodioce “odlazećeg DPS sistema, da dobro razmisle prije nego li nastave sa svojim nezakonitim radnjama”.