Laličić: Vanredni parlamentarni izbori jedino rješenje za izlazak iz duboke krize

Ona je kazala da već dugo u Skupštini nije bilo Premijerskog sata ni poslaničkih pitanja, a da Vlada radi kao da je u punom mandatu

4823 pregleda 19 komentar(a)
Laličić, Foto: Demokratska partija socijalista
Laličić, Foto: Demokratska partija socijalista

Poslanica Demokratske partije socijalista (DPS) u Skupštini Crne Gore, Jovanka Laličić, poručila je da su vanredni parlamentarni izbori jedino rješenje za izlazak iz duboke krize u koju svakim danom sve više tone Crna Gora.

Poručila je Crna Gora postaje sve više zemlja snova zahvaljujući potezima Vlade u tehničkom mandatu, koja uživa svega 2,8 odsto povjerenja građana.

Dodala je da već dugo u Skupštini nije bilo Premijerskog sata ni poslaničkih pitanja, a da Vlada radi kao da je u punom mandatu.

Pa je, kako navodi, u protekla tri mjeseca Vlada usvojila preko 600 akata i preko 160 kadrovskih rješenja.

"Smjenjuje, imenuje, zamjenjuje, razrješava po dubini i širini praveći razne kadrovske akrobatike", kazala je Laličić.

Poručuje da premijera Vlade u tehničkom mandatu, Dritana Abazovića, ne zabrinjava što Vlada "puca po svim šavovima" i što svakog dana ostaje bez po jednog ministra i to u ključnim oblastima.

"Pogotovo ako su ministri iz drugih partija, a za ove iz URA imaju “suvislo” objašnjenje da URA baštini “drugačija mišljenja” pa svako ko iole misli drugačije može slobodno dati ostavku", navodi Laličić.

Ističe da će lagodno Abazović umjesto ministara/ki imenovati koordinatore/ke, "pa zaboga na kvalitetu rada Vlade se neće baš ništa osjetiti".

Ako se, kako navodi, takav trend nastavi imaćemo više koordinatora nego ministara.

"Koliki kapacitet treba da ima neko koji pored zahtjevne oblasti prostornog planiranja treba da koordinira još zahtjevnijom oblašću kao što su evropske integracije?", upitala je Laličić.

Navodi da "suludim idejama" odlazećeg premijera nema kraja potvrđuje i ideja izrečena iz usta jednog ministra - da se rekonstruiše Vlada kojoj je izglasano nepovjerenje.

Poručila je da osim novih ideja Abazović istrajava na datim obećanjima i da po svaku cijenu hoće Crnu Goru da uvede u Otvoreni Balkan.

"To što projekat prema Analizi koju je uradila ministarka Marović i zbog koje je podnijela ostavku, nema mapu puta, strategiju, institucionalni okvir, niti ugovor kojim se uspostavlja i kojim se garantuje ravnopravan odnos i položaj država, što je ovaj projekat suprotan eksplicitnom evropskom stavu - ne sjekira mnogo Dritana Abazovića niti njegove ministre u Vladi, kojima je to nakon potpisivanja Temeljnog ugovora sljedeći strateški cilj", kazala je ona.

Da se, kako ističe, ponaša potpuno relaksirano i da vjeruje da će još dugo opstati na funkciji koju trenutno pokriva i raditi nova "nepočinstva" pokazuje i potez sa posljednje sjednice Vlade.

"Naime, Generalni sekretarijat Vlade zatražio je za potrebe kabineta premijera, a Ministarstvo finansija izvršilo, preusmjeravanje nešto više od 37.000 eura od čega 10.000 za službena putovanja, a 20.000 za druge namjene ne precizirajući koje su to namjene", kazala je Laličić.

Gdje li će, kako navodi, odlazeći premijer putovati o trošku građana?

"Hoće li ponovo na kanabe Vučića ili Edija Rame? Ako će u susjednu Albaniju onda može i biciklom, ne trebaju mu dnevnice. Ali ostaje pitanje dokle više?", zaključila je Laličić.