Članovi IK-a usvojili konačne rezultate izbora u Podgorici, sjednicom predsjedavao Jokić

"Ovaj predsjednik neće potpisati rezultate. Kad se steknu uslovi za to u skladu sa Zakonom o izboru odbornika i poslanika, ja ću da glasam za rezultate, da ih potpišem i pošaljem u Službeni list. Sve mimo toga je pravna hajdučija, i ja ću da se oduprem tome", poručio je Vukčević

68589 pregleda 29 komentar(a)
Sa današnje sjednice, Foto: Luka Zeković
Sa današnje sjednice, Foto: Luka Zeković
Ažurirano: 02.12.2022. 18:35h

Članovi Izborne komisije (IK) Glavnog grada iz redova buduće vlasti, usvojili su na današnjoj sjednici tog tijela konačne rezultate izbora u Podgorici.

Oni su tu odluku donijeli nakon što je predsjednik IK-a Veselin Vukčević rekao da zaključuje sjednicu jer članovi neće da se izjasne o prigovorima koji su bili na njenom dnevnom redu. On je nakon toga napustio sjednicu sa članovima iz redova Demokratske partije socijalista (DPS).

Članovi iz redova buduće vlasti su nastavili sjednicu i za predsjedavajućeg odredili najstarijeg člana Radosava Jokića, nakon čega su dopunili dnevni red i utvrdili konačne rezultate.

Vukčević je i na današnjoj sjednici tvrdio da IK ne može proglasiti rezultate, pošto se Ustavni sud (US), kao krajnja istanca u izbornim sporovima, nije izjasnio o žalbama. Pred US-om, koji nema kvorum za rad, više je žalbi u vezi s izborima u Podgorici. Vukčević je funkcioner DPS-a.

"Predsjednik IK-a nije prihvatio da se saglasno članu 13 Poslovnika (o radu IK-a) izjasnimo o dnevnom redu. Iz tih razloga će Komisija nastaviti rad. Odredićemo najstarijeg člana, da nastavi rad. Radosav Jokić (Demokratski front) će biti predsjedavajući", rekao je sekretar IK-a Vladimir Vujović (Demokrate).

Nakon usvajanja konačnih rezultata, on je saopštio da je stručna služba IK-a u obavezi da obezbijedi ovjeru tih akata, kako bi se dostavili Službenom listu.

Za utvrđivanje rezultata glasalo je sedam članova iz redova pobjednika (Jokić, Nikola Terzić, Janko Odović, Irena Đorem, Željko Vujotić, Marko Mihailović i Dragan Prelević). Oni su glasali i za odbacivanje prigovora koji su bili na dnevnom redu sjednice.

Tok sjednice

Predsjednik IK-a Vukčević kazao je da, u odnosu na sjednicu od 15. novembra, kad je trebalo da se razmatraju tri neblagovremeno pristigla prigovora, "imaju jedan novi momenat".

"Dobili smo rješenja od Državne izborne komisije (DIK) kojima je usvojen prigovor Luke Krgovića i Zorana Mustura, i dat nalog IK-u da donese rješenje po Zakonu o izboru odbornika i poslanika. U skladu s tim nalogom, sazvao sam sjednicu, kako bi o prigovorima donijeli odgovarajuće akte", rekao je Vukčević.

Član IK-a Nikola Terzić kazao je da traži da se vođenje i organizovanje zapisnika prepusti sekretaru IK-a (Vujoviću), pošto tako glasi norma Poslovnika o radu IK-a.

"Nedvosmisleno je da je rješenje DIK-a vratilo postupak tamo gdje je stao - prvo ste rekli da zaključujete sjednicu, a onda ste zakazali nastavak, i time potvrdili da smo u pravu. Tražim da se uvede nova tačka dnevna reda - da IK postupi po ovlašćenju DIK-a od 1. decembra. Molim da se izjasnimo o ovom predlogu", rekao je Terzić.

Vukčević je pitao Terzića može li da kaže kako planira da dopuni dnevni red.

"Juče je bio dobar dan. Dvije dobre vijesti smo čuli. Jedna je stigla iz DIK-a i glasila je da je DIK proglasio konačne rezultate izbora. Vjerujete da sam to dočekao s radošću, da se stavi tačka na ovu priču i da vi onda svoje resusre i kampanju usmjerite na nekog drugog. Drugu vijest sam čuo u jednoj televizijskoj emisiji na jednom mediju, gdje su podnosioci krivične prijave protiv mene rekli da su spremni da povuku krivične prijave ako budem postapao kako oni budu mislili. Nakon izlaganja predsjednika DIK-a Nikole Mugoše - vidio sam da sam se rano obradovao i da nema konačnih rezultata...", rekao je Vukčević.

Dodao je da, u skladu sa članom 21 Zakona o izboru odbornika i poslanika, organi za sporovođenje izbora odlučuju većinom glasova članova.

"Ista odredba je i u Poslovniku. Tvrdim da vi nemate sedam glasova za donošenje takve odluke. Pokazujete nestrpljenje i sklonost ka kršenuju Zakona. Po sili Zakona prestaje mandat članu IK-a s odborničke liste DF-a Marku Mihailoviću, i vi nemate sedam glasova. On ne može da učestvuje u radu sjednice" kazao je Vukčević.

Terzić je Vukčeviću odgovorio da mu je žao što nije započeo sjednicu citiranjem rješenja DIK-a.

"Na pogrešan način tumačite zakon. Morali biste da znate da ne postoji po sili zakona procesuiranje odluke, već se donosi odluka pozivajući se na pravni osnov. Ako je to tako, to je vaš propust, zbog čega treba dodatno da položite račune javnosti, zašto ste to dopustili i iskoristili u ovom trenutku. Vraćam se na inicijalni predlog o kom moramo da se izjasnimo. Očekujem od ostalih članova IK-a da prekinu ovu agoniju... Glasaćemo i za vaše dopune, a vi stavite na dnevni red ovo što sam predložio", kazao je Terzić.

Vukčević: Mihailović ne može biti u sastavu IK-a

Vukčević je, govoreći o Mihailoviću, rekao da prema Zakonu o izboru odbornika i poslanika kandidat na izbornim listama ne može biti u sastavu izbornih komisija i da mu prestaje funkcija u ovim organima prihvatanjem kandidature za odbornika ili poslanika.

"Bez obzira što Marko (Mihailović) nije član, glasova za proglašenje neće nedostajati. I ja ću glasati za to. Nemojte da sumnjate, glasaću za konačne rezultate ovih izbora u skladu sa zakonom. Dvije žalbe pred US-om u vezi izbora u Podgorici su povučene. Ako se nastavi ovim tempom, za sedam, osam, deset dana možda se sve žalbe povuku i onda se stiču uslovi za proglašenje rezultata", kazao je Vukčević.

Vukčević
Vukčevićfoto: Luka Zeković

Sekretar IK-a Vujović rekao je Vukčeviću da ne može akt verbalno da osporava i da kaže da čovjek treba da napusti sjednicu.

"To u pravu ne postoji. Kad donesete akt, onda ga morate u postupku osporavati. Osporite ga u postupku. Ovo je šesnaesta sjednica, i vi ste na njoj saznali da vaš akt nije u redu. Zašto ga niste osporili? Pozivam vas da pokrenete postupak, da osporite sopstveni akt", kazao je Vujović.

Vukčević je odgovorio da je član 20 Zakona o izboru odbornika i poslanika "potpuno jasan".

"U tom slučaju se ne donosi nikakav akt. Funkcija prestaje po sili zakona. Trideset godina se bavim rješenjima i zaključcima. Vjerujete da poznajem tu materiju više nego dobro. Što se tiče ovog zaključka, odnosno statusa g. Mihailovića - on je više nego jasan. Nisam tražio 2020. godine da me omladina GP URA nosi na leđima zato što sam potpisao rezultate izbora, ali mi možete dati zahvalnicu što sam spasio i njega i vas (Mihailovića), što sam sinoć, tragajući za imenima kandidata za odbornike koji treba da prisustvuju konstitutivnoj sjednici, našao ime g. Mihailovića. Primim to k znanju, da bi ga danas o tome obavijestio i zamolio da više nema potrebe da ovdje prisustvuje", kazao je Vukčević.

Mihailović: Za odluku nadležan Upravni sud

Mihailović je pitao da li je prije imenovan u IK nego što je dospio na listu odborničkih kandidata.

"Kažite nam koji su to datumi, pa ćemo onda citirati članove zakona", rekao je.

Vukčević je ponovi citirao član 20 Zakona o izboru odbornika i poslanika.

"Vjerovatno ćete podnijeti prigovor DIK-u, ali vama je ovdje prestala funkcija", kazao je Vukčević.

Mihailović mu je odgovorio da nema nadležnost da kaže da mu prestaje funkcija i da je za to nadležan Upravni sud.

Vujović je naveo da te odredbe ne mogu da važe za opunomoćenog predstavnika u IK-u.

Vukčević je odgovorio da ima mišljenje DIK-a u vezi te situacije.

"!Kandidat s liste odbornika ne može biti predsjednik i član biračkog odbornika, predstavnik ili zamjenik opunomoćenog predstavnika u izbornoj komisiji, ni posmatrač na biračkim mjestima", dodao je.

Terzić je predsjedniku IK-a kazao da mu je "žao što se koristite ovim".

Sa sjednice Izborne komisije
Sa sjednice Izborne komisijefoto: Luka Zeković

"Dobro znate do odluka mora da se donese, kao što se donosi za imenovanje. Već je očigledno da zloupotrebljavate svoju funkciju. Svi mogu da se izjasne... Svi imamo svoje mišljenje, ali svi moramo da primjenjujemo Poslovnik, koji vas obavezuje na postupanje. Moramo se voditi Poslovnikom, sve ostalo je izlazak iz ovlašćenja. Iznošenje ovakvih stvari je očigledna namjera za opstrukcijom. Nemamo vremena za ovo. Poštujte Poslovnik, stavite na dnevni red tačku. Svedite se na nivo poštovanja procedura, a ne vašeg tumačenja propisa", rekao je.

Vukčević je kazao da se vremena za poštovanje zakona mora imati.

"Tu nema dodatnih elaboracija - nekome se žuri, neko bi ovo, neko bi ono. Zakon se mora poštovati. Vi čitate samo ono koliko vam treba da potkrijepite neke vaše nezakonitosti", kazao je Vukčević.

Odović: Sila zakona mora se konstatovati nekim aktom

Član IK-a Odović naveo je da krivična prijava protiv Vukčevića može biti povučena "samo ako se vratimo u okvire zakona".

"Prošlo je više od četiri godine i od izbora gradonačelnika Podgorice, i od potvrđivanja mandata odbornicima... Da se tih četiri godine ne bi pretvaralo u pet ili šest, podržaću inicijativu Terzića da se dnevni red dopuni time da postupimo po rješenju DIK-a od 1. decembra. Molim vas da u skladu s Poslovnikom to stavite na glasanje", rekao je Odović.

Vukčević je Odovića pitao na šta je mislio kad je rekao da se postupi po rješenju DIK-a.

"Da postupimo po njemu i proglasimo rezultate kako su proglašeni tim rješenjem. DIK kaže da se prigovor smatra usvojenim, a da opštinska komisija proglašava rezultate", rekao je Odović.

Odović je, govoreći o statusu Mihailovića u IK-u, rekao da se sila zakona mora konstatovati nekim pravnim aktom.

"Da niste u pravu, najbolje govori član 26 stav 6 Zakona o izboru odbornika i poslanika, da mandat opunomoćenih predstavnika u opštinskoj izbornoj komisiji prestaje danom utvrđivanja konačnih rezultata izbora", odgovorio je Vukčević

Mihailović je naveo da je prihvatio funkciju opunomoćenog predstavnika nakon odustajanja od kandidature za odbornika.

"To je dostavljeno uredno sa zahtjevom da budem opunomoćeni predstavnik u IK-u", rekao je Mihailović.

Vukčević mu je odgovorio riječima - "samo se zapetljavate".

"Podnestite prigovor i završite ovo... Imate vi strategiju koju ste objavili prije desetak dana, u kojoj se nigdje ne pominje postupanje u skladu sa Zakonom... Kad jednog dana pustim stenogram sa ove sjednice, neće vam biti prijatno", rekao je Vukčević.

Vujotić: Vratiti se dnevnom redu

Član IK-a Vujotić pozvao je Vukčevića da se vrate dnevnom redu i da donesu zaključke, "pa će se, ko je nezadovoljan, obratiti nadležnoj instituciji".

Vukčević je rekao da na dnevnom redu ne može biti utvrđivanje konačnih rezultata, "jer se za to nisu stekli uslovi".

On je pročitao obavještenje US-a, u kom se navodi da sud trenutno funkcioniše sa troje sudija, i da će se o žalbama odlučivati kad se za to steknu uslovi u vezi broja sudija.

"Narodna volja će se efektuirati na zakonom propisan način. Ne može ova IK većinom glasova ili na bilo koji drugi način nikome da poveća ili da umanji broj mandata. Postoji opcija samo da se postupi u skladu s Ustavom i zakonom", rekao je Vukčević.

Terzić: Nismo krivi što nema Ustavnog suda i što su raspisani izbori

Terzić je rekao da Vukčević nije dobro protumačio norme na koje se poziva.

"Nismo mi krivi što nema US-a i što su raspisani izbori. Predmetni zakon je pun rokova koji uzročno-posljednično imaju veze s trenutkom raspisivanja izbora. Pored svih rokava i članova koji se krše, vi ste izabrali jedan član za koji smatrate da čuvate Ustavom zagarantovano pravo na žalbu. Podnosioci su dva puta iskoristili podnošenje prigovora i oni su dva puta povučeni. Znate zašto vi birate da ste zabrinuti za ovu normu - zato što znate da US ne postoji", rekao je Terzić.

Terzić
Terzić foto: Luka Zeković

On je, nakon što je Vukčević rekao da će možda ubrzo biti izabrane sudije US-a, naveo: "Drago mi je jer smo iz vrha DPS-a dobili ekskluzivnu informaciju da će glasati za izbor sudija".

"Neće biti izjašnjavanja o dnevnom redu"

Obraćajući se Vukčeviću, Terzić je rekao i da je predsjednik IK-a odlučio da je "ovakvu situaciju za izbornu žalbu pretežnije potencirati", a da je za sijaset drugih rokova odlučio da nisu važni.

"Što se tiče mog izbora da poštujem ili ne neke odredbe, pozvaću se na ugledne pravnike koji kažu - ko može više, može i manje. Nek DIK preuzme da proglasi rezultate, i ja ću tim ljudima da čestitam na tome. U blizini je i Službeni listi... Jer moja ruka potpisati neće konačne rezultate bez u skladu sa Zakonom o izboru odbornika i poslanika. Ako neko to potpiše, znači nema predsjednika IK-a, i nek je sa srećom. Mene su već ukopali u onoj emisiji... Pitaju se kako su i predsjednik i zamjenik IK-a iz DPS-a, i niko da kaže da je to u skladu sa zakonom... Ovaj predsjednik neće potpisati rezultate. Kad se steknu uslovi u skladu sa Zakonom, ja ću da glasam za rezultate, da ih potpišem i pošaljem u Službeni list. Sve mimo toga je pravna hajdučija i ja ću da se oduprem tome", naveo je Vukčević.

Vujović je naveo da se u izbornom pravu, izborni rokovi broje na sate i dane.

"Nema ovakvih rokova koje vi njegujete... Morate da se potrudite da proučite izborno pravo. Ajmo da se izjasnimo o dnevnom redu".

Vujović
Vujovićfoto: Luka Zeković

Vukčević je na to odgovorio da neće biti izjašnjavanja o dnevnom redu.

"Pozivam vas da se izjasnimo o prigovorima. DIK nam je naložimo da donesemo odgovarajući akt, a to je odbacivanje prigovora".

Članovi su ga ponovo pozvali da se izjasne o dnevnom redu.

Vukčević je na to odgovorio rekavši da je dnevni red utvrdio DIK.

Vukčević je nastavio da poziva članove da se izjasne o prigovorima, dok su članovi insistirali da se izjasne o dnevnom redu.

Terzić ga je pitao da li može da citira propis kojim im zabranjuje da dopune dnevni red.

Vukčević je citirao član 98 Zakona o izboru odbornika i poslonika, u kom se navodi da opštinska izborna komisija utvrđuje konačne rezultate izbora za odbornike, u roku od 12 časova od isteka roka za podnošenje prigovora, odnosno žalbi, odnosno od konačnosti ili izvršnosti odluka donešenih po prigovoru ili žalbi.

"Ne možete proširivati dnevni red da bi postupali suprotno članu 98, jer to je u suprotnosti i s Ustavom", rekao je Vukčević.

Vujović je pitao "kad je bilo da održimo sjednicu, a da predsjednik nije pitao - ko je za dnevni red?"

Jokić određen za predsjedavajućeg

Vukčević je rekao da zaključuje sjednicu jer članovi neće da se izjasne o prigovorima.

Vukčević je, nakon što je saopštio da zaključuje sjednicu, napustio salu sa članovima IK-a iz redova DPS-a.

S druge strane, sekretar IK-a je kazao da će dio članova nastaviti rad.

"Predsjednik IK-a nije prihvatio da se saglasno članu 13 Poslovnika izjasnimo o dnevnom redu. Iz tih razloga će Komisija nastaviti rad. Odredićemo najstarijeg člana, da nastavi dalji rad IK-a. Jokić će biti predsjedavajući", rekao je Vujović.

Sedam članova IK-a je glasalo za taj predlog. Nije bilo uzdržanih i glasova protiv.

Vujović je kazao da imaju kvorum za punovažno odlučivanje, dok je Jokić konstatovao da je stigao predlog za dopunu dnevnog reda.

On je pričitao mišljenje DIK-a, da je IK propustio da o prigovoru nosioca liste PES-a Jakova Milatovića odluči u zakonskom roku.

Odović: IK da proglasi konačne rezultate i da se o tome danas izjasnimo

Odović je rekao da je dio dispozitiva rješenja DIK-a bilo utvrđivanje rezultata izbora.

"Predlažem da IK proglasi konačne rezultete izbora u Podgorici i da se o tome danas izjasnimo".

Terzić je naveo da su upoznati s rješenjem DIK-a.

"U kom DIK utvrđuje da se prigovor podnosica (Milatovića) smatra usvojenim s dispozitivom prigovora. Dispozitiv su informacije o konačnim rezultatima izbora. DIK je ovim rješenjem dao nama mogućnost i osnov da učinimo ono što pokušava da se spriječi, a što građani očekuju od organa za sporovđenje izbora. Izradio sam odluku u kojoj je preslikan dispozitiv iz odluke DIK-a. Predložio bih da se glasa", rekao je Terzić.

Vujović je naveo da je IK "napravio propust jer o prigovoru nije odlučio u zakonskom roku".

"To je pravno uporište na kome IK gradi svoje pravo da ovo rješenje prihvati i utvrdi konačne rezultate", kazao je Vujović.

Jokić je rekao da je imperativna norma da se najkasnije u roku od 15 dana od izbora, konačni rezultati objavljuju u Službenom listu.

IK je usvojio konačne rezultate izbora. To je rekao Jokić, nakon što su članovi IK-a glasali.

"Stručna služba je u obavezi da obezbjedi ovjeru ovih akata, kako bi se dostavili Službenom listu", rekao je Vujović.

Za utvrđivanje rezultata glasalo je sedam članova IK-a, iz redova pobjednika izbora u Podgorici.

Sedam članova glasalo je i za odbacivanje prigovora koji su bili na dnevnom redu današnje sjednice.

Bonus video: