Opština Ulcinj planira rekordni budžet za brojne projekte

Za asfaltiranje i rekonstrukciju lokalnih puteva, opštinska vlast namjerava da izdvoji 1,2 miliona eura, za rasvjetu 127 hiljada eura, za vodovode 177 hiljada, za održavanje i uređenje ulica i parkova pola miliona eura, a za parking prostore 200 hiljada eura

4023 pregleda 0 komentar(a)
Panorama Ulcinja, Foto: shutterstock
Panorama Ulcinja, Foto: shutterstock

Budžet ulcinjske opštine za narednu godinu planiran je na 17,47 miliona eura, što je do sada najveći plan prihoda i rashoda u istoriji grada.

Sekretar za finansije i budžet Arian Murati kazao je da je budžet ambiciozan, ali i realan.

”Sa ove vremenske distance izgleda da budžet nije lako ostvariv jer je u pitanju do sada rekordni plan. Međutim, pratili smo trend punjenja budžeta za ovu godinu, koji je do sada realizovan skoro u cjelosti i sigurno će biti premašen. To su ohrabrujući pokazatelji”, kazao je Murati “Vijestima”.

Naveo je da su neke stavke iz sredstava za transfere javnim preduzećima i kulturno-obrazovnim i sportskim institucijama duplirane, a pojedine i višestruko premašene u odnosu na ovu godinu.

Kapitalne investicije za narednu godinu, najavio je, obilježiće realizacija projekta izgradnje kanalizacione mreže za naselja, Kodre, Totoši, Bijela Gora i Donja Bratica i fazni početak radova na projektu “Vodosnabdijevanje i odvođenje otpadnih voda”, koji ukupno vrijede skoro 25 miliona eura.

U strukturi ukupnih primitaka za 2023, dominiraju sopstveni prihodi opštine sa skoro 43 odsto, zatim pozajmice i krediti 32 odsto, donacije i transferi 13,8 procanata i ustupljeni prihodi 11,1 odsto. Kada su u pitanju izdaci, oni su podijeljeni za potrebe tekućeg budžeta, otplate dugova i ostalog u iznosu od 8,54 miliona i kapitalnog budžeta u iznosu od skoro devet miliona eura.

Od sopstvenih prihoda planirana je suma od 7,5 miliona eura, od čega, pored ostalog, od lokalnih poreza Opština planira da prikupi 2,77 miliona eura a na ime naknada skoro 3,5 miliona eura. Ustupljeni prihodi planirani su na iznos od skoro dva miliona eura, dok za projekte izgradnje kanalizacione mreže i vodosnabdijevanje i odvođenje otpadnih voda, Opština od ranije odobrenih kreditnih sredstava od Evropske investicioine banke i Njemačke razvojne banke(KfW), planira da povuče sredstva u ukupnom iznosu od 5,5 miliona eura.

Iz gradske kase, za bruto zarade tokom naredne godine biće izdvojeno 2,3 miliona eura, za donacije i transfere institucijama, pojedincima, NVO i javnom sektoru te socijalnoj zaštiti 1,8 miliona eura a za otplate kredita, dugova i pozajmica 1,3 miliona eura.

Za asfaltiranje i rekonstrukciju lokalnih puteva, opštinska vlast namjerava da izdvoji 1,2 miliona eura, za rasvjetu 127 hiljada eura, za vodovode 177 hiljada, za održavanje i uređenje ulica i parkova pola miliona eura, a za parking prostore 200 hiljada eura.

Murati je kazao da je nacrt budžeta proslijeđen resornom ministarstvu na saglasnost i da će se pred odbornicima na razmatranje naći tokom decembra.

”Naša zakonska obaveza bila je da Skupštini nacrt plana, dostavimo do prvog decembra što smo i uradili”, kazao je Murati.

Kanalizaciona mreža spremna do juna?

Vršilac dužnosti sekretara za investicije Minir Karamanaga kazao je da će uskoro u okviru realizacije projekta na izgradnji kanalizacione mreže u naseljima Donja Bratica, Bijela Gora, Kodre i Totoši, biti asfaltirani djelovi ulica na ulazu u grad i od pumpe “Kalamper” do zaobilaznice preko Đerana. Naveo je da ukupna vrijednost radova na tom projektu iznosi skoro 4,2 miliona eura bez PDV-a. Završetak ugovorenih radova očekuje se do 15. 06. 2023.

”Trenutno se radi na glavnoj kanalizacionoj cijevi, na liniji K1 koja ide od kružnog toka kod restorana “Palma” do DOO Vodovod i kanalizacija. U nedostaku podzemnog katastra, odnosno linija vodovoda, kanalizacije, visokonapojnih i niskonapojnih kablova i telefonske instalacije, nekoliko puta došlo je do zastoja u izvođenju radova”, kazao je Karamanaga “Vijestima”. Realizacijom tog projekta, naveo je, i objektima koji gravitiraju tim naseljima, biće omogućeno priključenje na kanalizacioni sistem. Priključenje tih objekata, planirano je u drugoj fazi”, kazao je Karamanaga.

Bulevar Teuta do Nove godine u novom ruhu

Opština Ulcinj i “Putevi Bar” zaključili su u srijedu ugovor o rekonstrukciji, odnosno asfaltiranju Bulevara Teuta ka Velikoj plaži i Ulice 28. decembar iza Doma zdravlja, vrijedan nešto više od 360 hiljada eura, saopšteno je iz kabineta predsjednika Opštine Omera Bajraktarija.

Barsko preduzeće bilo je prvorangirano na nedavno okončanom tenderu za najpovoljinijeg ponuđača za izvođenje radova.

Radovi na postavljanju finalnih slojeva asfalta na saobraćajnicama, kako je saopšteno, počeće tokom decembra i biće završeni za deset dana od uvođenja u posao.

Bonus video: