Demokrate: Eksploatacija šljunka iz Morače prijeti da crnogorskom primorju zavrne slavine

"Posljedice su takve da se procjenjuje da je potrebno oko 200 godina bez bilo kakve aktivnosti čovjeka da bi se priroda oporavila"

3958 pregleda 2 komentar(a)
Foto: Demokrate
Foto: Demokrate

Demokratska Crne Gora saopštila je da je šteta po državu neprocjenjiva u slučaju nelegalne eksploatacije šljunka.

"Nekontrolisana i višegodišnja eksploatacija šljunka iz rijeke Morača prijeti da potpuno zaustavi izdašnost vodoizvorišta Boljesestre i crnogorskom primorju zavrne slavine", navode Demokrate u saopštenju dostavljenom medijima.

Zamjenica Zaštitnika imovinsko-pravnih interesa Crne Gore Marija Božović obavijestila je glavnog specijalnog tužioca Vladimira Novovića da su se nastavile nezakonite aktivnosti - eksploatacija šljunka i pijeska iz korita rijeka Cijevne i Morače i sa državnih parcela.

To stoji u dopisu u koji su “Vijesti” imale uvid.

Demokrate u saopštenju podsjećaju da se ilegalnom eksploatacijom šljunka toliko produbilo korito rijeke da se došlo do samih stijena i time spustio nivo Morače iznad optimalnog, čime je ugroženo snabdijevanje primorja pijaćom vodom.

"Posljedice su takve da se procjenjuje da je potrebno oko 200 godina bez bilo kakve aktivnosti čovjeka da bi se priroda oporavila. Svaki kamion šljunka predstavlja novi rizik i dovodi izvorište do izdisaja. Za to vrijeme, dok sat otkucava, kao po običaju na sceni imamo prebacivanje odgovornosti, nenadležnost, rupe u zakonu, ali i nedostatak hrabrosti da se konačno zaustave svi devastatori", piše u saopštenju.

Dok je vode sve manje, kažu Demokrate, država, njeni organi i odgovorna lica kao "ribe na suvom" nemoćno prebacuju odgovornost sa jedne instance na drugu.

"Sve ovo naravno, ponovo ide na štetu države i građana i utiče na devastaciju prirode po kojoj je naša zemlja nadaleko prepoznata. Polako, ali sigurno gubimo sve one resurse sa kojima smo se u ne tako dalekoj prošlosti ponosili. Osim što građevinske mafije nelegalno eksploatišu šljunak sa državnih parcela, oni ga i nezakonito separišu na državnoj parceli. Dakle, zar nije abnormalno da Crnu Goru u 21. vijeku, na papiru uređenu i ekološku državu, konstantno devastiraju i ponižavaju nelegalni eksploatatori, oduzimajući joj najosnovniji resurs – vodu, da to kompletan državni sistem od ministarstava, inspekcija i policije sa strane nijemo posmatra", navode.

Dodaju da ovo nije novina i za sve ovo, kako kažu, kriva je tridesetogodišnja zaostavština režima koji je upravo ovakav sistem nemoći države, a moći pojedinaca patentirao kako bi mnogo lakše vladao.

"Tome svjedoče nesavjesne i uništiteljske hidro-mafije i mini hidroelektrane, kockarski biznis, ali u konkretnom slučaju i građevinske mafije kojima niko ne smije da stane na crtu. Takav sistem nije lako 'razbiti', ali za to su potrebni jaki i hrabri pojedinci koji će štititi svoje inspektore i sva druga odgovorna lica. Zato, oni koji nemaju hrabrosti da se suprostave treba momentalno da se sklone i daju prliku onima koji će jednom za sva vremena zaustaviti uništavanje i devastaciju Crne Gore", zaključuju Demokrate u saopštenju.

Bonus video: