Abazović: Rezultati Vlade impresivni, BDP na istorijskom maksimumu, spoljna politika za primjer

Abazović najavio usvajanje Zakona o porijeklu imovine do kraja godine

14864 pregleda 37 komentar(a)
Foto: GP URA
Foto: GP URA

Predsjednik Građanskog pokreta URA Dritan Abazović kazao je da su rezultati Vlade na čijem je čelu impresivni, da je BDP na istorijskom maksimumu i da je spoljna politika Crne Gore za primjer.

Abazović je, kako je saopšteno iz GP URA, govorio na Kongresu Zelenih Evrope koji se od 2. do 4. decembra održava u glavnom gradu Danske, Kopenhagenu.

"Govoreći o vanjskoj i bezbjednosnoj politici Crne Gore, Abazović je naveo da je Crna Gora u kontekstu rata u Ukrajini odmah na početku rada uvela sankcije Ruskoj Federaciji, stoprocentno prateći vanjsku i bezbjednosnu politiku EU i Alijanse. U tom smislu, Abazović je istakao da je Crna Gora, uprkos svojoj veličini, primila 10.000 ukrajinskih izbjeglica, što čini ukupno oko dva odsto populacija u našoj državi, napominjuću da je posjetio predsjednika Zelenskog u Kijevu i da će od dva odsto budžeta koji će biti izdvojen za odbranu, što je po prvi put u istoriji i po NATO standardu, biti 10 odsto izdvojeno za Ukrajinu", saopšteno je iz GP URA.

Abazović je, dodaje se, govoreći o vladavini prava, izdvojio najveće akcije u borbi protiv šverca cigareta i kokaina, borbi protiv korupcije, ali Zakonu o porijeklu imovine, čije je usvajanje najavio do kraja godine.

"Iza svakog nacionalizma stoji korupcija, borba sa korupcijom je borba protiv nacionalizma", rekao je Abazović.

Dritan Abazović
foto: GP URA

On je napomenuo da je URA imala ključnu ulogu u iniciranju Zakona o porijeklu imovine i da je korupcija najveći problem Crne Gore u posljednje tri decenije.

"Abazović se osvrnuo i na ekonomiju, naglašavajući da su u Crnoj Gori prosječne plate porasle za 30 odsto u odnosu na prošlu godinu, da je BDP na istorijskom maksimumu i preko pet milijardi i da je za naredni Budžet planirano uvećanje zarada za policiju, prosvjetu i državnu upravu. Osim premijera Abazovića, između ostalih, tokom panela 'Zelene političke partije u vladama' govorili su i šefica diplomatije Njemačke Analena Berbok, ministarka pravde Austrije Alma Zadić, Marija Ohisalo, ministarka zaštite životne sredine Finske i Pipa Haket, ministarka životne sredine Republike Irske", navodi se u saopštenju GP URA.

Bonus video: