DPS Glavnog grada: Podnijeti prigovori DIK, poštujemo izbornu volju građana

Proglašavanjem rezultata izbora, suprotno Ustavu, ranijim presudama Ustavnog suda, mišljenju i uputstvu Državne izborne komisije, političke partije koje vode pregovore o formiranju vlasti u Podgorici bi napravile nesagledivu štetu Glavnom gradu i kreirale, po nama, bespotrebnu hipoteku novoj gradskoj upravi"

21842 pregleda 51 komentar(a)
Foto: DPS
Foto: DPS

Odbor Demokratske partije socijalista (DPS) Glavnog grada saopštio je da je zbog pokušaja šest od 13 članova Izborne komisije (IK) Glavnog grada da proglasi konačne rezultate izbora, kao i određivanja predsjedavajućeg Izborne komisije uložio dva prigovora Državnoj izbornoj komisiji (DIK), "kako pravno nasilje ne bi izazvalo štetne posljedice po interese građana Podgorice".

"Nakon zaključene sjednice Izborne komisije Glavnog grada, manji broj članova i osoba koja se lažno predstavlja članom Izborne komisije, kojoj je ta funkcija prestala po sili zakona onog trenutka kada je prihvatila kandidaturu za odbornika, najprije je donijela protivzakonitu odluku o izboru predsjedavajućeg, a zatim bez kvoruma odlučivala o prigovorima i proglašenju konačnih rezultata. Osim postupanja Državne izborne komisije po prigovorima, u ovaj slučaj bez odlaganja mora da se uključi Specijalno državno tužilaštvo, kako bi se kraj izbornog procesa sproveo kroz institucije sistema, a ne kroz neformalne grupe građana koje su dale sebi za pravo da gaze po Ustavu i zakonima ove države", navodi seu saopštenju Odbora DPS Glavnog grada.

Naveli su i da poštuju izbornu volju građana Podgorice.

"I ona će se, u skladu sa zakonom, verifikovati kroz novi sastav gradskog parlamenta. To smo potvrdili glasanjem u Izbornoj komisiji, odbijajući sve prigovore kojim su osporavani izborni rezultati. Međutim, poštovanje izborne volje je jednako važno kao poštovanje Ustava i zakona. Proglašavanjem rezultata izbora, suprotno Ustavu, ranijim presudama Ustavnog suda, mišljenju i uputstvu Državne izborne komisije, političke partije koje vode pregovore o formiranju vlasti u Podgorici bi napravile nesagledivu štetu Glavnom gradu i kreirale, po nama, bespotrebnu hipoteku novoj gradskoj upravi", zaključuje se u saopštenju Odbora DPS Glavnog grada