U Šavniku će se glasati i naredne sedmice

Članovi koalicije "Za budućnost Šavnika" zaustavili glasanje na biralištima u Opštini i Kruševicama jer nijesu dozvolili, kako tvrde, biračima iz drugih opština da glasaju

71926 pregleda 79 komentar(a)
Sa birališta u Opštini, Foto: Svetlana Mandić
Sa birališta u Opštini, Foto: Svetlana Mandić
Ažurirano: 04.12.2022. 14:39h
Završeno
12:53h

Ponovno sprečavanje održavanja izbora u Šavniku novi je šamar od strane Demokratskog fronta cijeloj državi, poručili su iz tamošnjeg odbora Demokratske partije socijalista.

Povezani članci

04. Decembar 2022.

DPS Šavnik: Novi šamar DF-a cijeloj Crnoj Gori

12:00h

Članovi Biračkog odbora iz zgrade opštine Šavnik vratili su izborni materijal OIK-u.

Do prekida je od 483 glasalo osam birača.

Izbori, Šavnik izbori, Šavnik
foto: Svetlana Mandić

Izborni materijal vraćen je i u Kruševicama, pa se ni na tom biralištu glasanje neće nastaviti.

Kruševice izbori
foto: Svetlana Mandić
Izmjena: 12:15h
11:46h

U zgradi opštine Šavnik glasanje je prekinuto. Članovi Opštinske izborne komisije su glasali 4:4 o nastavku glasanja, kao i članovi Biračkog odbora, tako da glasanje na tom biračkom mjestu neće biti nastavljeno.

Šavnik izbori, Šavnik glasanje
foto: Svetlana Mandić
Izmjena: 13:11h
11:40h

I u selu Kruševice je glasanje prekinuto jer je, kako tvrde, građanin koji nije iz Šavnika došao da glasa, pa su ga u tome spriječili članovi biračkog odbora iz koalicije "Za budućnost Šavnika".

Kako je kazao Peko Pješivac, predsjednik Biračkog odbora u Kruševicama, član odbora iz koalicije je uništio četiri glasačka listića i zabranio biraču da glasa.

"Glasanje je prekinuto i čekamo odluku OIK-a", kazao je Pješivac.

Šavnik izbori
foto: Svetlana Mandić
11:32h

Još se čeka odluka OIK-a da li će glasanje biti nastavljeno u zgradi Opštine. Ispred čeka nekoliko građana, među njima i Milka Jakić (78) sa suprugom Mirašem, vjerujući da će glasanje biti nastavljeno.

 
Izmjena: 13:12h
11:04h

Zoran Radulović iz Biračkog odbora u mjestu Kruševice kazao je da je do sada glasalo sedam od 58 upisanih birača, što je 12 odsto.

 

"Biračko mjesto je otvoreno na vrijeme. Za sada sve protiče u redu i nadam se da će tako i biti i da će glasanje makar na jednom mjestu biti završeno", kazao je Radulović.

Kruševice izbori
foto: Svetlana Mandić
Izmjena: 13:13h
09:47h

U Kruševicama glasanje protiče bez nepravilnosti.

Do devet časova od 58 upisanih birača glasalo je njih pet.

09:35h

Birački odbor u zgradi Opštine Šavnik nije uspio da se dogovori o nastavku glasanja, pa očekuju da odluku donese Opštinska izborna komisija.

Nakon što su članovi koalicije "Za budućnost Šavnika" zaustavili glasanje jer nijesu dozvolili, kako tvrde, biraču iz druge opštine da glasa, članovi Biračkog odbora su se dogovarali šta dalje.

Kako su četiri člana bila za nastavak glasanja, a isto toliko njih da se glasanje prekine, odluku su prepustili OIK-u.

Šavnik izbori
foto: Svetlana Mandić
08:51h

Na biračkom mjestu broj 1, u zgradi Opštine, zaustavljeno je glasanje, jer članovi iz koalicije "Za budućnost Šavnika" nijesu dozvolili jednom biraču da glasa, tvrdeći da nije iz Šavnika, već da je u tu opštinu prepisan prije nekoliko mjeseci.

Trenutno se članovi Biračkog odbora dogovaraju šta dalje.

08:19h

Na biračkom mjestu Šavnik do osam sati glasalo je šest od upisana 483 birača, dok je a u selu Kruševice od 58 birača, koliko ih je upisano, glasalo njih dvoje, kazali su predstavnici pomenutih biračkih odbora.

Zasada sve protiče bez problema.

Izmjena: 14:39h
07:07h

Oba birališta na kojima se glasanje ponavlja su otvorena.

Jutros sa birališta
Jutros sa biralištafoto: Privatna arhiva
Izmjena: 09:36h
07:04h

Po sedmi put danas će se glasati na dva biračka mjesta u opštini Šavnik - u zgradi Opštine i u selu Kruševice.

Razlog za to su incidenti i veći broj nepravilnosti koji su prethodnih šest nedjelja obilježili izbore u poddurmitorskoj varoši.

Izbori u Šavniku su započeti 23. oktobra, kada su održani i u 14 opština. U svim opštinama su završeni, samo se u Šavniku ponavljaju iz nedjelje u nedjelju.

Dosadašnja gradska vlast, predvođena Demokratskom partijom socijalista, i Demokratski front i Demokrate, međusobno se optužuju za opstrukciju izbornog procesa, a Šavnik je sedmicama u žiži i javnosti u regionu.

Na Kruševicama i u zgradi Opštine ukupno je 541 birač, što je skoro 27,5 odsto od ukupnog broja. Na biračkom mjestu Šavnik upisana su 483 birača, a u selu Kruševice 58.

Na 21 biračkom mjestu glasao je 1.231 birač od 1.968 ukupno upisanih, što je 62,55 odsto.

Koalicija DPS-SD je osvojila 549 glasova, koalicija “Za budućnost Šavnika”, koju čine Socijalistička narodna partija (SNP), Nova srpska demokratija (NSD) i Demokratska narodna partija (DNP), 571, dok je za koaliciju Demokrata, Evrope sad i Ujedinjene Crne Gore do sada glasalo 99 birača.

Prema dosadašnjim rezultatima, opozicione koalicije imaju 121 glas više u odnosu na vladajući DPS-SD.

Bonus video: