LP na samitu liberala Evrope: Usvojene rezolucije o zajedničkom romingu i priznavanju domaćih diploma u EU

U punopravno članstvo primljeni Pokret slobodnih građana iz Srbije i Demokratska partija Kosova

5222 pregleda 21 komentar(a)
Foto: LPCG
Foto: LPCG

Na sjednici Savjeta saveza liberala i demokrata Evrope (ALDE) jednoglasno je usvojena rezolucija o zajedničkom romingu i prepoznavanju diploma između Evropske unije i zemalja Zapadnog Balkana, saopšteno je iz Liberalne partije (LP).

"Takođe, stranke ALDE su još jednom demonstrirale posvećenost evropskoj perspektivi Zapadnog Balkana time što su u punopravno članstvo primljeni Pokret slobodnih građana iz Srbije i Demokratska partija Kosova, čime se jača liberalni pokret u regionu", saopštili su iz te stranke.

Kazali su da je sjednica Savjeta ALDE bila je prilika da se u novonastalim geopolitičkim okolnostima prilagodi politički kurs Liberalne partije. U fokusu su bile teme vezane za agresiju Rusije u Ukrajini, bezbjednost energije, ali i narastajuću ekonomsku krizu.

Liberalnu partiju je na sjednici Savjeta predstavljao međunarodni sekretar te stranke Luka Nikolić. On je, kako je saopšteno, imao niz bilateralnih susreta sa evropskim liberalima, učestvovao na skupu međunarodnih sekretara liberalnih partija, a na marginama događaja prisustvovao je i tradicionalnom okupljanju liberala jugoistočne Evrope (LIBSEEN).

"U sklopu sjednice Savjeta, delegati su obišli mjesto zločina i odali počast nastradalima u skorašnjem terorističkom aktu kada je pripadnik krajnje desnice motivisan mržnjom prema LGBT populaciji usmrtio dvije osobe", dodaju iz LP.

Najavili su da će ta stranka učestvovati u radu predstojećeg ALDE Kongresa u Stokholmu, na kome se očekuje usvajanje novog evropskog liberalnog manifesta.

Bonus video: