Vujović: Iskustvo crnogorskog parlamenta u implementaciji prve Skupštine građana uzeto kao primjer uspješne saradnje

"U tom trenutku, u zamahu realizacije novih projekata u Skupštini Crne Gore, koji su pod tadašnjim rukovodstvom gospodina Alekse Bečića mijenjali iz korijena dotadašnju praksu crnogorskog parlamentarizma, urađeno je gotovo 100 inovacija"

2604 pregleda 0 komentar(a)
Vujović, Foto: Demokratska Crna Gora
Vujović, Foto: Demokratska Crna Gora

Poslanica Demokrata u Skupštini Crne Gore Tamara Vujović učestvovala je na konferenciji Evropskog parlamenta na temu "Podrška parlamentarnoj demokratiji u svijetu - izgradnja demokratske otpornosti".

Kako se navodi u saopštenju Demokrata pored nje na temu "Skupština građana Crne Gore" govorili su i Vladimir Bilčik, kopredsjedavajući Parlamentarnog odbora za stabilizaciju i pridruživanje za Zapadni Balkan, kao i Džonatan Moskovič, Demokratski savjetnik za inovacije u Frankofonskom parlamentu u Briselu.

"Posebna čast mi je što je za ovu priliku upravo iskustvo Skupštine Crne Gore u implementaciji prve Skupštine građana uzeto kao primjer jedne uspješne saradnje. Skupština građana predstavlja novi instrument za Crnu Goru, a rezultat je zajedničkog projekta crnogorskog i Evropskog parlamenta", poručila je Vujović.

Ona se zahvalila Evropskom parlamentu što je 2021. godine Skupštinu Crne Gore prepoznao kao relevantnog partnera za realizaciju ovog projekta, kojim su, kako je rekla, postavljeni novi demokratski standardi u Crnoj Gori.

"U tom trenutku, u zamahu realizacije novih projekata u Skupštini Crne Gore, koji su pod tadašnjim rukovodstvom gospodina Alekse Bečića mijenjali iz korijena dotadašnju praksu crnogorskog parlamentarizma, urađeno je gotovo 100 inovacija, Parlament je funkcionisao redovno, nije bilo krize parlamentarizma u to vrijeme, institucionalna memorija je zadržana, mijenjale su se procedure i protokol. To su bile povoljne okolnosti za inovaciju kao što je Skupština građana", rekla je Vujović.

Konferenciju, posvećenu desetogodišnjici aktivnosti podrške demokratiji Evropskog parlamenta, otvorila je predsjednica Roberta Metsola.

Kako piše u saopštenju ona se osvrnula na to da je već nakon I Skupštine građana tadašnji predsjednik Skupštine Crne Gore Aleksa Bečić, kako je rekla, prvi put u istoriji Parlamenta, organizovao Konferenciju o budžetu, koja je organizovana upravo polazeći od jedne od preporuka Skupštine građana koja se odnosila na potrebu povećanja transparentnosti u postupcima razmatranja i odlučivanja u sferi budžetske politike.

"Bilten o utrošenim sredstvima nije objavljivan jednom godišnje, već jednom u pola godine, te su objavljivani i svi troškovi kabineta predsjednika Skupštine na dnevnom nivou. Povećane su zarade ljekarima i univerzitetskim profesorima i poboljšan je materijalno finansijski status u sudstvu i tužilaštvu, koji se posebno bave borbom protiv organizovanog kriminala, korupcije, terorizma", navela je Vujović.

Istakla je i da se pod novim rukovodstvom Skupština nije bavila preporukama građana, a poručila je da će se Demokrate zalagati da se nastavi proces implementacije onih preporuka koje je moguće primijeniti, uvažavajući ustavnu ulogu poslanika i pravni poredak zemlje.

"Poslanici Demokrata razmišljaju o institucionalizaciji Skupštine građana, kroz prisustvo građana na sjednici Odbora na kojoj se raspravlja o nekoj od preporuka građana ili tokom rasprave na plenumu", kaže ona.

Dodaju i da je iskazala je zahvalnost Evropskom parlamentu na kontinuiranoj podršci Skupštini Crne Gore, kako političkoj tako i ekspertskoj u ostvarivanju naših ključnih vanjskopolitičkih ciljeva.

Demokrate navode i da je Vujović je zaključila da u vrijeme kada se u cijelom svijetu govori o "krizi demokratije" i kada se građani osjećaju "'nedovoljno uključeno" u procese koji oblikuju njihov život, naročito u zemljama sa nerazvijenom demokratijom poput Crne Gore, sve napredne ideje koje idu u prilog jačanju demokratskih kapaciteta naše države, kao što je Skupština građana, više su nego dobrodošle i nadamo se njihovom punom zamahu i progresu.