Još triput i - Nova godina

Izbori u Šavniku i sedmi put prekinuti, građani ogorčeni, kažu da se sprdaju s njima

14644 pregleda 11 komentar(a)
Izbori bez kraja, Foto: Svetlana Mandić
Izbori bez kraja, Foto: Svetlana Mandić

Želje i molitve nijesu juče uslišene Šavničanima - glasanje je opet prekinuto na oba biračka mjesta, pa će mještani poddurmitorske varoši sljedeće nedjelje osmi put na birališta.

"Očekujemo da će se izbori danas ovdje završiti i da makar jedno biračko mjesto bude oslobođeno", kazao je juče ujutro "Vijestima" Zoran Radulović, član Biračkog odbora u selu Kruševice.

Nedugo zatim, morao je da vrati kutije i glasački materijal Opštinskoj izbornoj komisiji u Šavniku, jer su i sedmu nedjelju zaredom u tom selu, kao i u zgradi Opštine, izbori prekinuti, pošto članovi koalicije "Za budućnost Šavnika" nijesu dozvolili, kako tvrde, građanima iz drugih opština da glasaju.

Zoran Radulović
Zoran Radulovićfoto: Svetlana Mandić

"U ime Boga i Svetog Vasilija da se i ovo jednom raskrsti, da se oslobodi ovaj Šavnik", kazao je Šavničanin i prekrstio se dok je glasački listić ubacivao u kutiju.

Sedamdesetosmogodišnja Milka Jakić kazala je da se nada da će se njena upornost isplatiti i da će 11. decembra biti stavljena tačka na izbore koji su počeli 23. oktobra.

Milka Jakić
Milka Jakićfoto: Svetlana Mandić

"Sedam puta smo suprug i ja dolazili - nekad smo ušli da glasamo, nekad nijesmo, ali svaki put smo ovdje. Još jednom ćemo doći, jer onda idemo u Bar i ostaćemo do proljeća. Završiće se ovo nekad, samo je pitanje kad, a ja bih voljela da to bude već sljedeće sedmice", rekla je ona.

Na dva biračka mjesta pravo glasa ima 541 birač. Koalicija DPS-SD je osvojila 549 glasova, koalicija "Za budućnost Šavnika", koju čine Socijalistička narodna partija (SNP), Nova srpska demokratija (NSD) i Demokratska narodna partija (DNP), 571, dok je za koaliciju Demokrata, Evrope sad i Ujedinjene Crne Gore do sada glasalo 99 birača. Prema dosadašnjim rezultatima, opozicione koalicije imaju 121 glas više u odnosu na vladajući DPS-SD...

Razbijene biračke kutije, pocijepani glasački listići, verbalni, ali i pokušaji fizičkih sukoba, krivične prijave koje su svi odavno prestali da broje, veliki broj novoupisanih birača, pojačano prisustvo policije, šale i vrijeme koje se mjeri od izbora u Šavniku.

Šavnička zbilja kojoj niko ne vidi kraj.

"Nigdje novih komšija i svako jutro dobro jutro nazovem istim ljudima. Da ovdje žive ti novoupisani, rado bih otišla da s njima popijem kafu. Ali, nema nikoga. Stanovi su zatvoreni, Šavničani odselili, a od ovih novih nikoga da sretnem. Voljela bih da se ovo završi što prije, da se izbrišu ovi fantom birači i da ostanemo samo mi koji ovdje živimo, pa kom opanci, a kom obojci", kazala je Mira Knežević.

Mira Knežević
Mira Kneževićfoto: Svetlana Mandić

O jadu zabaviše

Iako pojedini predviđaju da bi snijeg i za saobraćaj zatvoreni putevi mogli "pomoći" da se izbori završe, Mira nije optimista:

"Ako bude snijeg, za njih će biti motorne sanke i doći će da glasaju, pa makar palo dva metra".

U zakonu ne postoji koliko puta se izbori mogu ponoviti, ali Živko Jovović ima predlog kako da se farsa okonča:

Živko Jovović
Živko Jovovićfoto: Svetlana Mandić

"Sprdaju se sa ovim narodom, i jedni i drugi. O jadu nas živom zabaviše, evo sedmi put. Biće ovdje kao ona pjesma: 'Devet i po nedjelja'. I jedni i drugi dovode, kao da smo mi ubijeni macom u glavu i ne umijemo izabrati svog predsjednika. Trebaju nosioci lista da ovo prekrate i stave tačku - da se ponište izbori u cijeloj opštini, revidiraju spiskovi i sve ponovo. U protivnom, ko zna kad će se ova bruka i sramota završiti".

"Turisti" pitaju gdje se glasa

Rajka Đoković radi u trafici na samom ulazu u Šavnik, pored benzinske pumpe, i ima priliku da čuje komentare onih koji prođu kroz njihovu varoš, ali i, kako tvrdi, onih koji samo nedjeljom dođu da ih obiđu:

"Prvih nedjelja je bio veći pazar, a sad kako se izbori prekidaju rano ima i manje pazara. Oni što prođu kroz Šavnik pitaju me gdje se upisuje da glasaju, šale se na naš račun. Ovi drugi ozbiljno pitaju gdje je zgrada Opštine da bi glasali. Mi ih fino uputimo gdje je Opština, pa neka ispune svoju želju i glasaju. Ne bih voljela da ovo dugo traje, ali bojim se da ćemo i u Novu godinu ući sa izborima", rekla je ona.

Rajka Đoković
Rajka Đokovićfoto: Svetlana Mandić

Nova godina je već počela da se broji po šavničkim izborima - još tri glasanja i stiže 2023. godina, a teško da se ko smije zakleti da se neće glasati i 1. januara, u nedjelju.

Bonus video: