Abazović: Očekujem mišljenje Venecijanske komisije o Zakonu o predsjedniku do 12. decembra

Rekao je ako se izabere Ustavni sud, onda je manje važno da li se glasao Zakon o predsjedniku, jer po hitnom postupku može da se testira na Ustavnom sudu, a ako se dogovori datum izbora onda njegova primjena neće imati značaj

8368 pregleda 16 komentar(a)
Foto: Printscreen
Foto: Printscreen

Premijer Dritan Abazović očekuje mišljenje Venecijanske komisije na izmjene Zakona o predsjedniku do 12. decembra, za kada je zakazana sjednica Skupštine i glasanje o sudijama Ustavnog suda.

On navodi da Venecijanska komisija može dati komentar na Zakon o predsjedniku, ali konačnu riječ daće Ustavni sud.

"Može Venecijanska komisija, Evropska komisija, diplomate, Udruženje pravnika, mogu da daju dobronamjerne sugestije, ali konačnu riječ ima Ustavni sud, tako je u suverenim državama. Tako je u suverenim zemljama. Navijam i očekujem mišljenje Venecijanske komisije prije 12.decembra, to će pomoći našim poslanicima", rekao je Abazović.

Rekao je ako se izabere Ustavni sud, onda je manje važno da li se glasao Zakon o predsjedniku, jer po hitnom postupku može da se testira na Ustavnom sudu, a ako se dogovori datum izbora onda njegova primjena neće imati značaj.

Abazović je kazao da je stav GP URA jednostavan – nakon izbora sudija Ustavnog sudija, spremni su na dogovor o datumu izbora.

„Kazao sam pojedinim diplomatskim kolegama - dajte neka Demokratska partija socijalista (DPS) izabere sudije Ustavnog suda i riješena je dilema“, naveo je Abazović.

On je dodao da je „loptica kod DPS-a” hoće li ili neće da odblokiraju Ustavni sud.

Kazao je da se sastao sa predstavnicima drugih stranaka, ali da formalnog poziva na dijalog o rješavanju krize još nema. Navodi da će se odazvati tom pozivu, ako ga bude.

Poručio je da se mora ići na rješevanje krize i put je jednostavan - da se izaberu sudije Ustavnog suda.

“Kako ići na izbore bez sudija Ustavnog suda, evo šta se dešava u Podgorici, iako je jasno iskazana volja građana. Tvrdim da je politički cilj DPS-a da se ovo stanje konfuzije i političke destabilizacije produži, da bi se lovilo u mutnom”, naveo je.

Dodao je da ako ne budu izabrane sudije, opet ide javni poziv, testiranje kandidata, a praznici su, i izgubiće se još dva mjeseca najmanje.

“Nije problem, može i tako ali nije odgovorno. Imamo četiri kandidata, možemo da odblokiramo sud 12. decembra, I ako ne izaberemo sve kandidate, možemo da ga kompletiramo za dva, tri mjeseca", kazao je Abazović.

Naglašava da postoji mogućnost da Zakon o predsjedniku ne bude prva tačka dnevnog reda u parlamentu 12. decembra, jer postoji realna mogućnost dodatnih konsultacija.

Bonus video: