Bogdanović: Porazna činjenica da je bijela kuga prisutna u čak dvadeset opština

On je kazao da je u Skupštini Crne Gore predao Predlog za dopunu dnevnog reda kojim će se Predlog zakona o izmjenama i dopunama Zakona o socijalnoj i dječjoj zaštiti uvrstiti u dnevni red sjednice koja je zakazana za 12. decemba

3432 pregleda 2 komentar(a)
Bogdanović, Foto: Skupština Crne Gore/Igor Šljivančanin
Bogdanović, Foto: Skupština Crne Gore/Igor Šljivančanin

Predsjednik Kluba poslanika "Demokrate - Demos - Mir je naša nacija", Boris Bogdanović, poručio je da je porazna činjenica da je bijela kuga u Crnoj Gori prisutna u čak dvadeset od ukupno dvadeset četiri opštine.

On je kazao da je danas u Skupštini Crne Gore predao Predlog za dopunu dnevnog reda kojim će se Predlog zakona o izmjenama i dopunama Zakona o socijalnoj i dječjoj zaštiti uvrstiti u dnevni red sjednice koja je zakazana za 12. decembar.

"Time pokazujemo odgovoran odnos prema onome što smo obećali građanima", poručio je Bogdanović, a navodi se u saopštenju Demokratske Crne Gore.

Kazao je da je javnost svjedok istorijskih zakonskih rješenja njihovog kluba, koja su, kako dodaje, Crnoj Gori donijela dječije dodatke za svu djecu do 18 godina, besplatne udžbenike, obeštećenje majkama sa troje i više djece, te veću minimalnu penziju i staračke naknade.

"Umjesto politike podjela, naš klub se odlučio za politiku pospješivanja nataliteta i ekonomskog osnaživanja svih građanki i građana", ističe Bogdanović.

Dodaje da ekonomski nezavisni građani su i slobodni građani kojim se ne može manipulisati, pa je i taj predlog put ka ostvarenju tog cilja.

Tim izmjenama se, kako ističe, uvodi jednokratna naknada za svako novorođenče u iznosu od 900 eura, a za korisnike prava na materijalno obezbeđenje u iznosu od 1000 eura.

Poručio je da ta naknada u važećem zakonu iznosi 109,07 eura, a za korisnika prava na materijalno obezbeđenje iznosi 130,88 eura. Znači, povećanje iznosi čak 790,93, odnosno 869,12 eura.

Prema njegovim riječima dokaz da je potrebna hitna reakcija dokazuje statistika Monstata, koja pokazuje da je u Crnoj Gori, prvi put od kada se vodi statistika, zabilježen negativan prirodni priraštaj.

Dodaje da je bijela kuga u Crnoj Gori prisutna u čak dvadeset od ukupno dvadeset četiri opštine, što je porazna činjenica koja nas, kako ističe, mora navesti na to da konkretnim mjerama i povećanjem jednokratne naknade pospješimo natalitet i pokrijemo osnovne troškove novorođenih članova društva.

"Za ovaj zakon će glasati svi koji podržavaju pospješivanje nataliteta, čime roditeljima šaljemo poruku da je svako novorođeno dijete najveće bogatstvo Crne Gore", zaključio je Bogdanović.

Bonus video: