Čarapić: Pravni sistem treba da isporučuje pravdu bez obzira na to ko je traži

Ovakav stav suda, smatra on, trebalo bi testirati i pred daljim instancama, jer kako je kazao, čvrsto vjeruje da bi svaki građanin trebalo da osjeti benefite vladavine prava, bez obzira na to da li pripada nekoj političkoj partiji

6582 pregleda 13 komentar(a)
Foto: Pokret Evropa sad
Foto: Pokret Evropa sad

Funkcioner Pokreta Evropa sad Vasilije Čarapić saopštio je da pravni sistem treba da isporučuje pravdu bez obzira na to ko je traži.

Čarapić je reagovao povodom odluke Upravnog suda Crne Gore koji je danas odbio njegovu tužbu u kojoj je tražio poništenje odluke kojom je za gradonačelnika Glavnog grada Podgorica izabran Ivan Vuković (DPS).

"Sama činjenica da je Upravni sud postupajući po istoj tužbi, ali od strane drugog lica, u oktobru poništio odluku o izboru Vukovića za gradonačelnika, govori o osnovanosti tužbenih navoda, ali i o tome da je od pravde važnije ko je traži", naveo je on.

Odluka Upravnog suda da odbije njegovu tužbu, dodaje Čarapić, obrazložena je time da građani nemaju pravo da pokrenu upravni spor, već u ovom slučaju to mogu učiniti samo odbornički klubovi u sazivu lokalne Skupštine.

Ovakav stav suda, smatra on, trebalo bi testirati i pred daljim instancama, jer kako je kazao, čvrsto vjeruje da bi svaki građanin trebalo da osjeti benefite vladavine prava, bez obzira na to da li pripada nekoj političkoj partiji.

"U tom pogledu, vjerujem da i sudovi moraju imati aktivnu ulogu da isporučuju pravdu i posmatraju širi društveno-politički kontekst, a ne samo da izvode zaključke uskim tumačenjem propisa koje je 30 godina pisala Demokratska partija socijalista", naveo je Čarapić.

U saopštenju dodaje da posmatrajući rezultate izbora, građani žele da se konstituiše nova vlast koja će upravljati Podgoricom, ali odluku o tome "ipak još uvijek donose oni kojima su građani dodijelili nešto drugačije uloge u lokalnoj Skupštini".

"Imajući u vidu da reakcije odborničkih klubova iz trenutnog saziva izostaju, iskazujem još veću zabrinutost ako bi se dozvolilo da samo partije i njihovi interesi odlučuju o korigovanju nezakonitih društvenih procesa budući da se time suvereni građanin odaljava od vršenja vlasti čiji je on isključiv nosilac", piše u njegovom saopštenju.

Bonus video: