Novinari o izbornom cirkusu u Šavniku: Pola godine "krčkala se čorba"

"Lako bi se presjekao gordijev čvor i našlo rješenje da centrale učesnica izbora u Šavniku nijesu zauzete drugim pozicioniranjem", kaže Dijana Savović

19530 pregleda 9 komentar(a)
Novinarima OIK obezbijedio prostoriju, Foto: Svetlana Mandić
Novinarima OIK obezbijedio prostoriju, Foto: Svetlana Mandić

Članovi biračkih odbora u Šavniku mijenjaju se iz nedjelje u nedjelju, samo su Opštinska izborna komisija (OIK) i novinari uvijek tu. I dok je, kada treba da se glasa o nastavku ili završetku glasanja, kod OIK-a rezultat neriješen, novinari su jedinstveni u stavu da se kraj izbora ne nazire.

U kancelariji koju im je OIK obezbijedio, pripadnici “sedme sile” svake nedjelje, od 23. oktobra, šalju priloge i tekstove kako bi građanima približili šavničku izbornu zbilju. U hodniku, preko puta njih, prazne glasačke kutije sa biračkih mjesta gdje su izbori već održani, podsjećaju ih da na varošicu Šavnik i selo Kruševice, ni nakon sedmog izbornog kruga, zavjesa još uvijek nije spuštena.

”Od jedne ozbljne stvari kao što su izbori dobili smo lakrdiju, koja na momente izgleda kao vulgarna komedija. Nažalost, zloupotrijebljena su osjećanja birača iz Šavnika i čini mi se da će izbori trajati sve dok se ne uspostave institucije sistema, poput Ustavnog suda, i dok ne reaguju. Smatram da je jedan od razloga što izborni proces u Šavniku traje ovoliko dugo inat, sa jedne strane, i, poučeni iskustvima od ranije, neki kapital koji je nama nedokučiv, sa druge strane”, smatra Mijodrag Bato Samardžić, snimatelj TV Vijesti, koji se trudi da sve važne i manje važne trenutke zabilježi okom kamere.

I Biljana Brašnjo, novinarka RTV Nikšić, smatra da je “uspavani drobnjački i uskočki inat”, koji su partije uspjele da probude, jedan od razloga što se izbori tako brzo neće okončati. “Ali i nezadovoljstvo tih stalnih stanovnika varoši u kojoj nema ni pekare... Nadam se da će tako probuđeni znati na pravi način i da kazne sve učesnike aktuelne igre”, istakla je Brašnjo.

S obzirom na situaciju, vjeruje da izbori u Šavniku mogu trajati u nedogled, jer su se “partije, učesnice izborne trke, zaigrale”.

”Njima je, rekla bih, zabavno. Dok predstavnici nekih od njih planiraju taktiku za naredni izborni dan, kako ga i kada prekinuti, drugi pripremaju saopštenja u kojima krive te prve što se izborni proces ponavlja iz nedjelje u nedjelju. Niko od njih, međutim, nije na vrijeme reagovao, a svi su, čini mi se, bili ‘činioci’ u kreiranju izmjena zakona kojim je dozvoljen upis u birački spisak bez definisanog ‘staža’ prebivališta. I niko od njih, opet, i ne pokušava da na pravi način pokrene to pitanje kako bi se igre bez granica u Šavniku okončale”, smatra novinarka RTVNK.

Slobodan Doknić, novinar TV CG, navodi da zasebno gledano svaka izborna nedjelja ne predstavlja neku posebnu priču, ali da kada se uzme kao cjelina onda se za sve što se dešava u Šavniku može reći da je “mučno”.

”Mučno iz razloga što je sve ovo pokazalo u kakvoj smo krizi kao društvo. O zakonima i institucijama neću ni govoriti. Preko pola godine ‘krčkala se čorba’ za Šavnik. I tu dolazimo do našeg mentaliteta, koji je pokazao svoju negativnu stranu. Za tu negativnu stvar nije kriva politika, ali ga je podstakla. Apsurdno je da niko nije napravio korak ka rješavanju problema u startu, već je svako pravdao sebe da radi najpoštenije od svih”, navodi novinar.

Nevena Bulajić, novinarka “Dana” smatra da tamo gdje sve može biti jednostavno, politika uvijek zakomplikuje stvari i “vrag odnese šalu”. “Čini se da se ovo može okončati ako se sve vrati na početak – ako se sve partije i njihovi simpatizeri sklone u stranu i obezbijede se uslovi za analizu i popis pravih stanovnika Šavnika, kao i onih koji imaju svoja imanja koja posjećuju povremeno, a žive na drugom mjestu ili u drugoj državi. Sa tim dragocjenim spiskom jedino je moguće identifikovati stvarnu izbornu volju građana, jer se u ovom rasulu ona iz nedjelje u nedjelju gubi, kao i njen značaj i smisao”, istakla je novinarka Bulajić.

Prema njenom mišljenju, dovode se u pitanje ciljevi koje su postavile političke partije koje učestvuju na izborima, jer sam izborni proces u startu pokazuje, kako je rekla, da je bitno ko će pobijediti, a ne šta će građani dobiti ukoliko jedna od partija odnese izbornu pobjedu. Smatra da su u “šavničkoj političkoj manipulaciji žrtve pravi građani ove opštine”.

”Dokle se god fotelje, projekti i finansijski doprinosi stavljaju u prvi plan, umjesto istinskog ‘glasa’ građana koji cio život žive u Šavniku, zakazivaće pravda, ljudsko pravo i dostojanstvo. Ako su fotelje, projekti i beneficije važniji od čistog glasa građana, pitanje je zašto se izbori uopšte i organizuju? Demokratija i njeni principi u šavničkom slučaju postaju sve više samo obični ‘stikeri’ kojima se ukrašavaju dokumenti i plakati zarad podizanja dimne zavjese, iza koje ona izgleda i ne postoji”, poručila je novinarka “Dana”.

Ništa novo se u Šavniku ne dešava što se prethodnih godina i decenija nije dešavalo širom Crne Gore, smatra novinarka TV “Vijesti” Dijana Savović, samo je Šavnik “mali i sve je puno vidljivije”.

”Radi se o bezakonju sa koje god strane da pogledate. Jednako nije smio da se dozvoli veliki priliv stanovništva u mjesecima prije izbora u varošicu kojom odavno vlada bijela kuga, kao što ni ovih sedam puta nije smjelo da se dopusti da pojedinci uzimaju stvar u svoje ruke i sprečavaju ljude upisane u birački spisak da glasaju”, smatra Savovićeva.

Iako postoje razna tumačenja zbog čega je Šavnik toliko važan, pa ni jedna ni druga strana ne odustaje, i ona smatra da osim preplitanja interesa oko nekih zamišljenih projekata, ima dosta prkosa i inata kod obje političke opcije.

”Demokratska partija socijalista je gubila opštine, jednu po jednu, pa bi joj značilo da se još negdje pita, a koalicija koju predvodi Socijalistička narodna partija na talasima promjena na državnom nivou polako želi da zagospodari tim prostorom. Dokle? Možda dok se međusobno ne dogovore o podjeli ‘plijena’ ili dok ne prepoznaju da su im politički interesi drugdje, pa se okanu Šavnika. Na koncu – kao i uvijek, deblji kraj izvuku građani”, istakla je novinarka TV “Vijesti”.

Mišljenja je “da bi se lako presjekao gordijev čvor i našlo rješenje, da centrale učesnica izbora u Šavniku nijesu zauzete drugim pozicioniranjem”. “Ali, kako je haos gdje god zagrebete (a valja ga iskoristiti), Šavnik ostaje da čeka osmi krug glasanja – ni na nebu ni na zemlji”, zaključila je Dijana Savović.

Bonus video: