Nagovještaj kompromisa za deblokadu

Predstavnici svih poslaničkih klubova odazvaće se pozivu DPS-a za dijalog o prevazilaženju političke krize

24101 pregleda 13 komentar(a)
Neophodan konsenzus vlasti i opozicije: Sa ranijeg sastanka, Foto: Luka Zekovic
Neophodan konsenzus vlasti i opozicije: Sa ranijeg sastanka, Foto: Luka Zekovic

Predstavnici parlamentarnih partija pokušaće danas, na novom sastanku u Skupštini, da postignu dogovor o glasanju za sudije Ustavnog suda.

Poslanici će nakon neuspjelog prvog pokušaja 21. oktobra ponovo glasati za sudije Ustavnog suda u ponedjeljak, a potrebna je tropetinska većina od 49 poslanika, što znači da je neophodan konsenzus vlasti i opozicije.

Na novi sastanak pozvala je juče Demokratska partija socijalista (DPS). “Vijestima” je potvrđeno da će se odazvati predsjednici svih poslaničkih klubova. Šefovi klubova Demokrata i Demokratskog fronta Boris Bogdanović i Slaven Radunović rekli su da će doći na razgovore u Skupštini.

Sastankom će predsjedavati potpredsjednica Skupštine Branka Bošnjak (PzP), jer je predsjednica Danijela Đurović u Beogradu gdje učestvuje na sjednici Parlamentarne skupštine crnomorske ekonomske saradnje (PABSEC).

Predsjednik kluba poslanika DPS-a Danijel Živković je u dopisu poslaničkim klubovima naveo da je uvjeren da će dijalogom doći bar do minimuma konsenzusa, neophodnog za deblokadu institucija.

Živković, kako je kazao, vjeruje da bi sastanak šefova poslaničkih klubova bio dobar put za nastavak dijaloga i pronalaženje rješenja političke krize. “Imajući u vidu da smo na prethodnom sastanku u organizaciji predsjednice Skupštine Crne Gore, od lidera političkih subjekata dobili potvrdu da postoji spremnost za dogovor, vjerujem da bi sastanak šefova poslaničkih klubova bio dobar put za nastavak dijaloga i pronalaženje rješenja političke krize”, naveo je Živković u dopisu.

Dodatni rok za dogovor ostavljen je nakon sjednice kolegijuma Skupštine, na kojem je prihvaćen predlog DPS-a da se odloži glasanje koje je bilo predviđeno za 28. novembar, a da se u međuvremenu razgovara o zahtjevima kojima uslovljavaju svoju podršku izboru jednog sudije. Ta partija traži da bude određen datum vanrednih parlamentarnih izbora i da se povuče Predlog izmjena zakona o predsjedniku.

Opozicija na sastanku kod predsjednice Skupštine 19. novembra nije prihvatila sličan predlog parlamentarne većine, koja je bila spremna na povlačenje spornih izmjena Zakona o predsjedniku, a da se zauzvrat 28. izglasa makar jedan sudija Ustavnog suda i deblokira ta institucija. U međuvremenu su apeli za deblokadu Ustavnog suda stigli i od međunarodnih partnera.

Lider GP URA i premijer Dritan Abazović rekao je juče, komentarišući poziv DPS-a, da je odlično da su “spoznali sopstvenu grešku i da žele da učestvuju u glasanju za sudiju Ustavnog suda”.

On je novinarima nakon posjete Luci Bar rekao da je to korak naprijed ako je DPS promijenio strategiju.

Na pitanje da li je za njega prihvatljiv izbor jednog sudije Ustavnog suda, odgovorio je da je “po logici stvari, bolji jedan nego nijedan”.

Ustavni sud je od septembra bez kvoruma za odlučivanje na plenarnim sjednicama.

Đukanović: Spremni smo da razgovaramo i o korekciji stava

Predsjednik Crne Gore Milo Đukanović i lider DPS kazao je juče u Tirani da postoji mogućnost da DPS glasa za izbor jednog sudije Ustavnog suda.

On je podsjetio da je ponuda DPS-a bila da se izbor sudija Ustavnog suda vrati na početak i da se u novom krugu biraju četiri sudije Ustavnog suda, ali nije postojala spremnost “sa te strane”.

”Ako ne postoji spremnost za to, ako postoji spremnost da razgovaramo o drugim pitanjima - o utvrđivanju datuma za prijevremene parlamentrane izbore i ako postoji spremnost da se odustane od usvajanja neustavnih zakona, onda smo spremni da razgovaramo i o korekciji našeg stava kada je u pitanju tehnologija za popunu Ustavnog suda. Možda možemo u ovom trenutku glasati za izbor jednog sudije Ustavnog suda da bismo stvorili uslove da opet imamo većinu od ukupnog broja sudija, čime Ustavni sud postaje funkcionalan, pa ostavljamo onda priliku da se u naknadnom procesu dođe do neke zajedničke liste kandidata u tom slučaju za tri sudije Ustavnog suda čime bi se stvorili i uslovi da se i u plenumu lakše dođe do dvotrećinskog konsenzusa”, rekao je Đukanović.

Bonus video: