Vukčević: Radiću kao i do sada

Šef IK-a nije želio direktno da odgovori hoće li zakazati sjednicu, dozvoliti dopunu dnevnog reda i omogućiti ovjeravanje rezultata podgoričkih izbora

21404 pregleda 21 komentar(a)
Predsjednik se stara o pravilnoj primjeni Poslovnika: Vukčević, Foto: Luka Zekovic
Predsjednik se stara o pravilnoj primjeni Poslovnika: Vukčević, Foto: Luka Zekovic

Kao i do sada, uradiću sve što je u skladu sa Ustavom i zakonom kako bi se izborni proces u Podgorici sproveo do kraja.

To je, između ostalog, “Vijestima” kazao predsjednik Izborne komisije (IK) Glavnog grada Veselin Vukčević, ne odgovarajući direktno na pitanje hoće li zakazati sjednicu tog tijela, dozvoliti dopunu dnevnog reda sa tačkom o utvrđivanju konačnih rezultata izbora i omogućiti njihovo potpisivanje i ovjeravanje.

Članovi IK-a iz redova pobjednika izbora, koji su u petak usvojili rezultate nakon što je Vukčević zaključio sjednicu, najavili su da će zbog posljednjih odluka Državne izborne komisije (DIK) tražiti nastavak zasjedanja i potvrđivanje rezultata.

DIK je u subotu naložio Vukčeviću da je dužan da nakon otvaranja sjednice dozvoli članu da predloži dopunu dnevnog reda, i da u slučaju usvajanja dopuna dozvoli nastavak sjednice i omogući potpisivanje i ovjeravanje pečatom svih akata koje usvoji većina.

Vukčević je zaključio sjednicu navodeći kao razlog to što članovi neće da se izjasne o prigovorima koji su na dnevnom redu. Prethodno je odbio više njihovih zahtjeva da se izjasne o dnevnom redu, jer tvrdi da IK ne može proglasiti rezultate, pošto se Ustavni sud (US), kao posljednja istanca u izbornim sporovima, nije izjasnio o žalbama.

On je sa članovima IK-a iz Demokratske partije socijalista (DPS) napustio sjednicu, poslije čega su predstavnici pobjednika odlučili da je nastave, odredivši predsjedavajućeg, da bi potom dopunili dnevni red i utvrdili rezultate.

Navodeći da je DIK prije desetak dana dao nekoliko mišljenja da se rezultati ne mogu utvrditi prije nego što US odluči o žalbama, Vukčević kaže da je takav stav utemeljen u odredbama Zakona o izboru odbonika i poslanika, i da će ga on poštovati.

”Kao što ću poštovati i nalog iz rješenja da potpišem i ovjerim akte koje Komisija usvoji većinom glasova u skladu sa Zakonom i Poslovnikom (o radu IK-a). Zakonom o izboru odbornika i poslanika takođe je propisano da se opštinska izborna komisija stara o zakonitom sprovođenju izbora. S tim u vezi je i pitanje sazivanja i održavanja sjednica Komisije i materijala o kojima se na sjednicama može raspravljati. U Poslovniku stoji da se predsjednik Komisije stara o pravilnoj primjeni Poslovnika”, istakao je Vukčević.

Vukčević
Vukčevićfoto: Luka Zeković

Dok pobjednici čekaju nastavak sjednice IK-a, Službenom listu teku rokovi za objavljivanje rezultata, koje im je dio članova, bez pečata, dostavio u petak popodne. Vukčević je u nedjelju obavijestio direktoricu te institucije Danijelu Pavićević da nije izdao nalog za objavljivanje rezultata, upozoravajući da bi povlačenje tog poteza imalo nesagledive posljedice u smislu krivične odgovornosti.

Pavićević je “Vijestima” prije dva dana kazala da nema potrebe da je bilo ko upozorava na poštovanje zakona, i da nije na njoj da odlučuje o tome hoće li nešto biti objavljeno, već da potvrđuje da li je ispoštovana zakonska procedura neophodna za to.

Povezani članci

06. Decembar 2022.

Vukčević i pobjednici u začaranom krugu

Upitan očekuje li da Službeni list, uprkos njegovom upozorenju, objavi rezultate, Vukčević odgovara da je opšta dužnost svih subjekata u državi da se pridržavaju Ustava i zakona, a da svako ima pravo da se prema toj obavezi odredi po sopstvenom nahođenju.

Kaže da se, ako su pojedini članovi IK-a dostavili akt koji nije donijet na zakonom propisan način, a potom ni potpisan i ovjeren od predsjednika IK-a, on ne može smatrati pravno valjanim.

”To znači da takav akt ne može proizvoditi pravne posljedice, izuzev onih po njegove donosioce, tako da ne može biti ni objavljen. Drugi razlog zašto taj akt ne bi smio da bude objavljen je što nalog za objavljivanje donijetih akata daje predsjednik Komisije”, objašnjava Vukčević.

Na pitanje kakav je status Stanke Nedović u IK-u, koja se u petak nalazila u prostorijama te institucije u jednom podgoričkom naselju i koja je, prema tvrdnjama dijela članova, odbila da zavede i ovjeri rezultate, te da li su tačni navodi pojedinih medija da ona i njen suprug žive u dijelu službenih prostorija, Vukčević kaže da je netačno da Nedovići žive u prostorijama IK-a.

Navodi da Mijodrag Nedović skoro 30 godina obavlja poslove tehničkog sekretara IK-a, a da je njegova supruga bila angažovana u IK-u na administrativno-tehničkim poslovima tokom sprovođenja lokalnih izbora.

”Budući da je sjednica Komisije 2. decembra održana u prostorijama Skupštine Glavnog grada, pečat i štambilj bili su kod predsjednika Komisije. To znači da niko drugi nije imao ovlašćenja da primi, zavede ili pečatira bilo kakve akte koji se dostave Komisiji, posebno ne da pečatira odluke donijete od strane neovlašćenih lica. Upad koji su ta lica izvršila u prostorije Izborne komisije i neovlašćeno snimanje, biće predmet posebnog postupka kod nadležnih organa”, poručuje Vukčević.

Na izborima u Podgorici održanim 23. oktobra, lista “Svi za naš grad”, koju je predvodio DPS, osvojila je 24 mandata, Pokret Evropa sad 13, koalicija okupljena oko Demokratskog fronta (DF) 11, Demokrate šest i Građanski pokret (GP) URA četiri. Socijalistička narodna partija, Preokret i Svetosavska su bez mandata.

PES, DF, Demokrate i GP URA počeli su pregovore o formiranju vlasti u Podgorici, čime će DPS poslati u opoziciju u glavnom gradu nakon 24 godine.

Upravni sud odbio tužbu zbog izbora Vukovića

Upravni sud odbio je juče tužbu funkcionera Pokreta Evropa sad Vasilija Čarapića, koji je tražio poništenje odluke kojom je Ivan Vuković 20. oktobra izabran za gradonačelnika Podgorice. Sud je pojasnio da bi pravo na pokretanje upravnog spora u ovakvom slučaju pripadalo klubu odbornika u gradskoj Skupštini, a ne građaninu.

Upravni sud je, po tužbi Demokrata, 19. oktobra poništio odluku Skupštine Glavnog grada kojom je Vuković 5. jula, prije isteka mandata, reizabran na funkciju. Skupština ga je, međutim, ponovo birala 20. oktobra. Vuković je, reagujući na odbijanje tužbe, napisao na Fejsbuku da ne očekuje izvinjenje “zbog nevaspitanih napada (nosioca liste PES-a) Jakova Milatovića i njemu sličnih”, kojima je, kako je rekao, nedjeljama bio izložen.

Povezani članci

06. Decembar 2022.

Upravni sud odbio tužbu funkcionera Evrope sad

Poručio je da očekuje da 12. decembra bude izabran jedan sudija US-a, i naveo da će se time dobiti prilika da se konstituiše novi saziv gradskog parlamenta i izabere novi gradonačelnik.

Funkcionerka PES-a Maida Gorčević, ocijenila je da Vuković “autokratski prkosi izbornoj volji”.

Bonus video: