"Crno na bijelo" predlaže izmjene u budžetu za nabavku lijeka trikafta: Novac ne smije da bude prepreka zdravlju

"Posebno uzimajući u obzir da su oni kojima je lijek neophodan najmlađi članovi našeg društva i dugujemo im posebnu pažnju i zalaganje za bolje zdravlje i normalan život",

8371 pregleda 3 komentar(a)
Foto: GP URA
Foto: GP URA

Klub poslanika "Crno na bijelo" (koji čine GP URA i Civis) u Skupštini Crne Gore predaće u skupštinsku proceduru amandman na Predlog zakona o budžetu Crne Gore za 2023. godinu radi obezbjeđivanja potrebnih sredstava za oboljele od cistične fibroze i lijek Trikafta.

"Svjesni činjenice da je lijek ‘trikafta’ počeo da se primjenjuje prije nekoliko godina, a do sada je odobren u većini zemalja regiona i da predstavlja nadu i šansu za normalan život naših sugrađana, smatramo da je neophodno uraditi sve da oni koji ispunjavaju uslove taj lijek i dobiju", navoldi se u saopštenju poslaničkog kluba "Crno na bijelo".

Kako su istakli, u Crnoj Gori prema evidenciji od cistične fibroze trenutno boluje 38 osoba, među kojima je 31 dijete.

"Uslove da prime ‘trikaftu’, koja se daje djeci od šeste godine života, potencijalno ispunjava njih 26 kako smo informisani od udruženja i roditelja ovih pacijenata. Troškovi koji se odnose na liječenje uveliko premašuju mogućnosti porodica i država je dužna da pronađe sredstva i iskoristi sve mogućnosti ne samo kada je u pitanju navedeni lijek nego i cjelokupno liječenje ovih pacijenata i svih oboljelih od rijetkih bolesti u Crnoj Gori, a naša je obaveza kao poslanika i javnih funkcionera da damo puni doprinos i podršku u skladu sa mogućnostima", poručuju iz koalicije.

Dodaju da novac ne smije da bude prepreka zdravlju i normalnom životu.

"Posebno uzimajući u obzir da su oni kojima je lijek neophodan najmlađi članovi našeg društva i dugujemo im posebnu pažnju i zalaganje za bolje zdravlje i normalan život", piše u saopštenju.

Kažu i da je sjednica na kojoj će se naći Predlog zakona o budžetu Crne Gore za 2023. godinu zakazana za 12. decembar 2022. godine i očekuju da će dobiti podršku svih kolega i nadležnih ministarstava u Vladi Crne Gore kako bi se ubrzale procedure koje se odnose na nedostajuća sredstva za navku ovog lijeka.

"Bez obzira na teme koje u posljednje vrijeme zaokupljaju crnogorsku javnost, a neke od njih će se naći na istoj sjednici kao i Predlog zakona o budžetu Crne Gore za 2023. godinu sa navedenim amandmanom, nadamo se da će se ovoj temi posvetiti puna pažnja koju zaslužuje", zaključuju u saopštenju.