Postavljen kamen-temeljac za izgradnju Doma za starije u Plavu, biće mjesta za 62 korisnika

Dom će, kako su naveli, učiniti zdravstvenu zaštitu korisnicima dostupnom i pružiti im njegu za vrijeme bolesti, obezbijediti radno-okupacione i slične aktivnosti, kao i brojne druge usluge i sadržaj u cilju unapređenja uslova života starijih građana

5719 pregleda 3 komentar(a)
Foto: Vlada Crne Gore
Foto: Vlada Crne Gore

Briga o starijima je jedan od prioriteta i Crna Gora stvara ambijent i sistem socijalne zaštite koji omogućava produktivno, zdravo, pozitivno i dostojanstveno starenje putem institucionalnih i društvenih mehanizama, kojima se podržavaju potencijali starijih da vode kvalitetan život i doprinose društvu u mjeri svojih mogućnosti i potreba.

To je kazao ministar rada i socijalnog staranja Admir Adrović, koji je u Plavu sa predsjednikom te Opštine Nihadom Canović postavio kamen-temeljac za izgradnju Doma za starije u tom gradu.

Adrović je kazao da mu je posebno drago što je u prilici da ozvaniči početak izgradnje ovako važnog projekta, kakav je Dom za starije u plavskoj opštini.

"Kao što znate, Strategijom koju je usvojila Vlada Crne Gore, briga o starijima je jedan od prioriteta. Crna Gora stvara ambijent i sistem socijalne zaštite koji omogućava produktivno, zdravo, pozitivno i dostojanstveno starenje putem institucionalnih i društvenih mehanizama, kojima se podržavaju potencijali starijih da vode kavlitetan život i doprinose društvu u mjeri svojih mogućnosti i potreba”, rekao je Adrović.

Dodao je da u sistemu socijalne zaštite sada imamo pet domava za starije, od kojih su tri otvorena, a iskoristio je priliku da najavi otvaranje Doma za starije u Podgorici, koji će, kako je planirano, zvanično početi sa radom 14. decembra, kao i otvaranje Doma za starije u Nikšiću, koje je planirano u januaru naredne godine.

Iz Ministarstva rada i socijalnog staranja je saopšteno da će u Domu starijih u Plavu biti mjesta za 62 korisnika, a procijenjenja vrijednost projekta je oko 2,8 miliona eura.

foto: Vlada Crne Gore

Dom će, kako su naveli, učiniti zdravstvenu zaštitu korisnicima dostupnom i pružiti im njegu za vrijeme bolesti, obezbijediti radno-okupacione i slične aktivnosti, kao i brojne druge usluge i sadržaj u cilju unapređenja uslova života starijih građana.

"Ovaj projekat je od izuzetne vrijednosti sa više aspekata, a njegovu opravdanost vidimo u brizi i pomoći onima kojima je to najpotrebnije. Imajući u vidu činjenicu da je Plav raseljena opština iz koje se odselio značajan broj građana, koji sada nijesu u prilici da svakodnevno vode brigu o starijim članovima porodice, tu smo prepoznali važnost i značaj izgradnje jednog ovakvog objekta namijenjenog građanima starije životne dobi", dodao je ministar.

Adrović je kazao da je Ministarstvo rada i socijalnog staranja ovaj projekat započelo 2019. godine, tako što je obezbijeđen glavni građevinski projekat i urađena revizija, a predanim i posvećenim radom i zalaganjem tadašnjeg ministra Kemala Purišića u saradnji sa Opštinom Plav obezbijeđeni su lokacija i komunalno opremanje objekta.

On se zahvalio Canoviću i njegovim saradnicima na korektnoj saradnji i razumijevanju važnosti izgradnje jednog ovakvog objekta, namijenjenog starijim građanima, a u cilju unapređenja socijalne zaštite odraslih i starijih osoba.

foto: Vlada Crne Gore

Canović je tom prilikom istakao da je opštinsko rukovodstvo istinski posvećeno realizaciji ovog projekta, koji će donijeti brojne benefite za lokalno stanovništvo, prvenstveno za osobe starije dobi, da je podrška Opštine bila neupitna i pokazatelj je usmjerenosti na stvarne životne potrebe naših sugrađana.

"Otvaranje ove ustanove značajno je za Plav iz više razloga jer znači otvaranje novih radnih mjesta, ali i dolazak korisnika iz drugih opština koje na svojoj teritoriji nemaju dom za stare. Od izuzetnog je značaja i to što će u ovoj ustanovi za lica starije dobi biti obezbijeđena kompletna njega i zdravstvena zaštita, komforan smještaj, ali i stručna socijalna i psihološka pomoć", naveo je Canović.

Adrović je ovom prilikom posjetio Centar za socijalni rad i održao sastanak sa predsjednikom Opštine.

Bonus video: