Đurović: Ključno je rješavati međudržavne sporove i ne kočiti evropski put zemalja regiona

Članice najviše povezuje ambicija, koje su u procesu pristupanja Evropskoj uniji kako bi u što skorijoj budućnosti postale dio evropske porodice naroda, kazala je predsjednica Skupštine

3014 pregleda 1 komentar(a)
Đurović na sjednici, Foto: Skupština Crne Gore
Đurović na sjednici, Foto: Skupština Crne Gore

Važno je da učesnice Procesa saradnje u jugoističnoj Evropi (SEECP) rješavaju bilateralna pitanja sa nekom od zemalja regiona, i ne posežu za blokiranjem njenog evropskog puta dok se ne iscrpe svi dostupni mehanizmi za rješavanje međudržavnih sporova.

To je saopštila Predsjednica Skupštine Danijela Đurović, na 60. sesiji Parlamentarne skupštine Crnomorske ekonomske saradnje (PABSEC) u Beogradu na kojoj učestvuju predstavnici 13 zemalja , navodi se u saopštenju Skupštine.

Đurović je naglasila da, "SEECP predstavlja jedan od najvažnijih okvira regionalne saradnje koji doprinosi jačanju stabilnosti, bezbjednosti i ukupnom razvoju jugoistočne Evrope".

Kako kaže, "želimo da naglasimo višestruke kulturne spone koje povezuju zemlje našeg regiona i koje predstavljaju snažan podsticaj za dalje jačanje saradnje i partnerstava".

Pored ekonomske saradnje, Đurović je istakla da najviše povezuje ambicija zemalja članica, koje su u procesu pristupanja Evropskoj uniji kako bi u što skorijoj budućnosti postale dio evropske porodice naroda.

Dodaje da je nužno promovisati mehanizme postizanja dogovora kroz format SEECP-a.

Domaćin skupa Vladimir Orlić, predsjednik PABSEC-a i Narodne skupštine Srbije, prisutnima je poželio dobrodošlicu i ukazao na važnost ponovnog okupljanja, zaključuje se u saopštenju.

Bonus video: