Slobodan Delić novi predsjednik Opštine Plužine

Za Mitrića su glasali odbornici SNP-a i URA, dok su iz koalicije DPS-SD bili uzdržani. Odbornici Nove i Demokrata su bili protiv, jer Mitrić, kako tvrde, u prethodnom mandatu nije svoj posao obavljao na najbolji način

13203 pregleda 3 komentar(a)
Delić, Foto: Svetlana Mandić
Delić, Foto: Svetlana Mandić

Nakon 24 godine Plužine su dobile novog predsjednika Opštine – umjesto Mijuška Bajagića, najdugovječnijeg predsjednika neke opštine u Crnoj Gori, tu funkciju će u naredne četiri godine obavljati Slobodan Delić, dosadašnji direktor Parka prirode „Piva“ i predsjednik Opštinskog odbora Socijalističke narodne partije (SNP).

On je,+ glasovima vladajućeg SNP-a i odbornice GP URA, na konstitutivnoj sjednici izabran za predsjednika Opštine, dok su odbornici Nove, Demokrata i DPS-a bili uzdržani. Odbornici Nove i Demokrata, Zoran Blagojević i Novica Gogić, kazali su da Delić po svojim moralnim osobinama, kao i po rezultatima koje je postigao iz oblasti turizma, zaslužuje da u naredne četiri godine vodi Opštinu, ali da će biti uzdržani zbog, kako tvrde, izbornog inženjeringa tokom lokalnih izbora.

Tvrde da je i u Plužinama, kao i u Šavniku, bilo prisutno prepisivanja birača, ali u manjoj mjeri. Blagojević je kazao da su SNP i URA prepisali skoro stotinu birača tokom ove godine i da je SNP zahvaljujući tim glasačima, kao i glasovima DPS-a, osvojio većinu, dok je Gogić istakao da je vladajuća partija zahvaljujući i izbornim turistima, ali i korišćenjem opštinskih resursa, pobijedila.

Petar Mitrić, koji će i naredne četiri godine biti predsjednik Skupštine opštine (SO), negirao je optužbe o izbornom inženjeringu tvrdeći da on postoji i da isti treba riješiti na državnom nivou, ali da SNP nije prepisivao glasače već su pobjedu osvojili zahvaljujući rezultatima koje su postigli dobrim rukovođenjem opštinom.

Za Mitrića su glasali odbornici SNP-a i URA, dok su iz koalicije DPS-SD bili uzdržani. Odbornici Nove i Demokrata su bili protiv, jer Mitrić, kako tvrde, u prethodnom mandatu nije svoj posao obavljao na najbolji način.

Slobodan Delić
foto: Svetlana Mandić

Blagojević je kao primjedbu naveo da je Mitrić ukinuo vođenje zapisnika tokom održavanja Skupštine pa građani Pive nemaju prilike da saznaju šta su i o čemu tokom skupštinskog zasijedanja odbornici diskutovali. Gogić je istakao da Mitrić sjednicu Skupštine nije zakazao u zakonskom roku od šest mjeseci, kao i da nije reagovao nakon što je prethodni predsjednik Opštine Mijuško Bajagić u februaru napunio 67 godina, već je na tu funkciju ostao do danas. Mitrić je kazao da je, što se tiče zapisnika, zajednica opština poslala predlog da se zapisnik ne vodi, kao i da su Skupština i svi njeni organi funkcionisali bez obzira što nije bilo zasijedanja.

Novoizabrani predsjednik Opštine, Slobodan Delić, zahvalio se svim odbornicima i poručio da će biti predsjednik svih građana. Kazao je da će sve ono što je bilo funkcionalno nastaviti i unaprijediti za dobro Pive i Pivljane.

foto: Svetlana Mandić

Podsjetio je da je partija čiji je član na ovim lokalnim izborima ostvarila porast od tri odsto, kao i da je čitava opozicija osvojila 220 glasova manje od SNP-a, što im niko ne može osporiti. Kazao je da opštinska vlast nije mogla da utiče na gašenje preduzeća u toj opštini i smanjenja broja radnih mjesta.

Vlast u Plužinama i naredne četiri godine samostalno će obavljati SNP, partija koja je u toj opštini na vlasti od 1998. godine. Ona je na lokalnim izborima održanim 23. oktobra osvojila 17 mandata, jedan više u odnosu na izbore od prije četiri godine. U novom sazivu SO, Nova srpska demokratija ima šest odbornika, Demokrate četiri, koalicija Demokratska partija socijlista (DPS)-Socijaldemokrate (SD) dva, a Građanski pokret URA jedan.

Bonus video: