Do vikenda Bošnjaci odlučuju sa kim će vrštiti vlast u Bijelom Polju

”Činjenica je da smo mi tas na vagi i da se od nas očekuje odluka. Imali smo razgovore sa svim političkim subjektima, ali još zvanično nije sa kim ćemo učestvovati u vršenju vlasti”, kazao je on dodajući da su sve opcije otvorene

8031 pregleda 7 komentar(a)
Foto: Jadranka Ćetković
Foto: Jadranka Ćetković

Na konstituitivnoj sjednici lokalnog parlamenta u Bijelom Polju, kako su Vijesti najavile, nije izabran predsjednik Skupštine, nakon što još uvijek nije postignut dogovor o tome ko će vršiti vlast u toj sjevernoj opštini.

Na lokalnim izborima 23. oktobra niko nije osvojio apsolutnu vlast, a najviše mandata je osvojila koalicija koju čine DPS, SDP, SD, BP i LP -15 odbornika, što nije dovoljno da sami vrše vlast. Ova koalicija je u prethodnom sazivu vršila vlast sa Bošnjačkom strankom, koja sa osvojenih četiri mandata odlučuje ko će činiti vlast.

Sjednica je, kako je kazala odbornica Vesna Pavićević, odložena na zahtjev SDP-a, što je podržao DPS.

Danas su verifikovani mandati odbornika a prezentovan je i izvještaj Opštinske izborne komisije o konačnim rezultatima za izbor odbornika u Skupštinu opštine Bijelo Polje.

Povezani članci

08. Decembar 2022.

Bošnjaci insistiraju na predsjedniku SO Bijelo Polje

Sjednica će biti nastavljena do kraja sedmice.

Nosilac liste Bošnjačke stranke, dosadašnji potpredsjednik Opštine Ernad Suljević, čija partija sa četiri mandata odlučuje ko će vladati u toj opštini, kazao je da dogovor ne zavisi isključivo od njih.

”Činjenica je da smo mi tas na vagi i da se od nas očekuje odluka. Imali smo razgovore sa svim političkim subjektima, ali još zvanično nije sa kim ćemo učestvovati u vršenju vlasti”, kazao je on dodajući da su sve opcije otvorene i da će do vikenda donijeti konačnu odluku.

Suljević nije odgovorio na pitanje da li će, ukoliko stupe u koaliciju oko DF-a iznevjeriti svoje glasače, dok su u DF-u raspoloženi za koaliciju sa BS-om.

"Imali smo više razgovora, a pregovori još uvijek traju. Trudimo se da omogućimo da se u demokratskim okvirima konačno formira neka nova većina u Bijelom Polju", kazao je nosilac liste DF-a Vaso Obradović.

Iz Bošnjačke stranke Vijestima je potvrđeno da i dalje traže mjesto predsjednika Opštine, koje im nudi opozicija, ali ne i tradicionalni partner - DPS.

Iz "Evropa sad" poručuju da svih 18 odbornika unutar opozicije, pet listi, imaju visok stepen saglasnosti i da su spremni da nastave pregovore sa Bošnjačkom strankom, odakle stiže odgovor da su spremni i za jednu i za drugu koaliciju (sa opozicijom i DPS-om).

Odgovarajući na pitanje da li smatraju da na taj način BS samo podiže svoj rejting predsjednik OO “Evropa sad” Dražen Petrić odgovara da ne misli da je to u pitanju, imajući u vidu dešavanja na širem planu.

"Ja vidim da u Crnoj Gori na širem planu dosta određenih turbulencija na političkoj sceni, mislim da je Bošnjačka stranka u ozbiljnoj dilemi da je trenutno neko prelomno vrijeme za njih da li će oni da konačno raskrste sa onom politikom koju su zajedno vodili sa DPS-om ili su spremni da iskorače u neku novu politiku”, kazao je Petrić.

Bonus video: