Sindikati Geo zavoda pisali Ibrahimoviću: Radnici i dalje bez plata, štrajk jedina preostala mogućnost

Sindikati upozoravaju da je ugrožena egzistencija velikog broja zaposlenih i njihovih porodica, a približava se termin aktiviranja bankarskih garancija za više od 90 odsto ukupnog broja zaposlenih koji su kreditno zaduženi

4125 pregleda 2 komentar(a)
Ibrahimović, Foto: Boris Pejović
Ibrahimović, Foto: Boris Pejović

Sindikalne organizacije Zavoda za geološka istraživanja uputile su dopis ministru kapitalnih investicija Ervinu Ibrahimoviću upozoravajući da, ako se situacija u toj javnoj ustanovi ne riješi uskoro, biće prinuđeni da stupe u štrajk.

Sindikati zahtijevaju da se hitno riješi problem u Geo zavodu, koji je nastao izvršenjem presude Višeg suda, u postupku prinudne naplate potraživanja, što je rezultiralo blokadom računa 11. avgusta ove godine i zaustavljanjem isplate plata zaposlenima.

Kako su “Vijesti” ranije objavile, zbog presude Osnovnog suda Herceg Novi, a koju je potvrdio i podgorički Viši sud, Zavod je dužan da isplati na ime naknade štete 400.000 eura uprkos činjenici što, kako je naveo predsjednik Upravnog odbora Amer Šukurica, ta ustanova nije mogla biti stranka u postupku, jer su jedino Vlada kao koncesionar i izvođač radova - Hidromol Merkur iz Budve mogli biti tuženi i obavezani na naknadu štete.

"Upoznati smo od rukovodstva Geo zavoda sa aktivnostima koje su preduzete u cilju rješavanja ovog problema. Informisani smo da ste direktno upoznati sa problemom kroz sastanke sa predstavnicima Ministarstva kapitalnih investicija i Vas lično, koji nijesu do dan-danas, doveli do rješenja ovog problema i pored toga što su pribavljena sva tražena i potrebna mišljenja od nadležnih agencija. Sindikalne organizacije Zavoda zahtijevaju da se ovaj problem riješi u što kraćem roku i da se zarade odmah izuzmu iz sudskog potraživanja", navodi se u dopisu Ibrahimoviću.

Sindikati upozoravaju da je ugrožena egzistencija velikog broja zaposlenih i njihovih porodica, a približava se termin aktiviranja bankarskih garancija za više od 90 odsto ukupnog broja zaposlenih koji su kreditno zaduženi.

"Imajući u vidu da je MKI angažovano na rješavanju ovog problema još od maja (barem kada je presuda postala pravosnažna 25. maja ove godine) smatramo da je proteklo dosta vremena bez konačnog rješenja i da je materijalna egzistencija zaposlenih i njihovih porodica veoma ugrožena. Ako u što kraćem vremenu ne dođe do konkretnog rješavanja plata zaposlenih, bićemo prinuđeni da preduzememo određene mjere zagaratnovane Zakonom o radu i Ustavom Crne Gore", navodi se u dopisu kojeg su potpisale Milica Stojadinović Miličić, predsjednica Sindikalne organizacije Geo zavoda koja djeluje u okviru Unije slobodnih sindikata i Slavka Janošević predsjednica Sindikalne organizacije koja djeluje u okviru Saveza sindikata.

Stojadinović Miličić je za "Vijesti" kazala da nakon svih pregovora sa MKI više od 6 mjeseci nije nađen način da se izuzmu plate zaposlenih iz blokade.

“U novembru nam je poginuo kolega koji je radio 31 godinu u firmi i došli smo u situaciju da solidarno skupljamo novac za kupovinu vijenca i odlazak na sahranu. Nismo uspjeli da obezbijedimo novac niti bilo kakvu vrstu novčane pomoći na koju ima pravo po kolektivnom ugovoru za njegovu porodicu koja nije u dobroj materijalnoj situaciji. To je bilo totalno poražavajuće...”, kazala je Stojadinović Miličić.

Ona je rekla da predlog koji se mogao čuti od predsjednika Upravnog odbora Zavoda da se od Ministarstva dobije garancija za uzimanje kreditnog aranžmana kako bi razblokirali poslovanje nije podržana od strane ostalih članova UO.

“Rezultati takve odluke nisu dobri jer se radnici nalaze na rubu materijalne egzistencije. Nalazimo se u situaciji kada je praktično nemoguće poslovanje pa se pitam šta mi dalje uopšte čekamo. Treba posebno napomenuti da Geo zavod nije samo nematerijalna baština već su vrijedne generacije koje su stvarale u SFRJ uspjele da stvore i svoj objekat (površine cca 1500 m2) koji je smješten u jednom od najaktivnijih kvartova sa aspekta investitorskog urbanizma. Postoji bojazan da ono što bi u normalnim okolnostima bila prednost pri uzimanju hipotekarnog kredita, možda visi nad našim glavama kao zla kob i upravo nam to ne dozvoljava da normalno poslujemo već plaćamo danak lošeg menadžmenta dvije decenije kasnije”, rekla je Stojadinović Miličić.

Sindikati su se, kako je dodala, zajedničkim dopisom obratili ministru da što prije riješi njihovu izuzetno lošu materijalnu situaciju ili će morati da stupeu štrajk kao jedinoj preostaloj mogućnosti koja je zagarantovana Ustavom.

Stojadinović Miličić je kazala da su u sindikalnim organizacija dodatno zabrinuti zbog ostavke državnog sekretara u MKI Petra Odžića koji se posebno zalagao za rješavanje njihove situacije.

Bonus video: