Opština Budva za ručkove planira 13 hiljada eura

Budžetom za narednu godinu, kako piše u nacrtu koji se nalazi na javnoj raspravi, za reprezentacije Opština Budva je planirala da izdvoji 100.400 eura

13307 pregleda 6 komentar(a)
Zgrada Opštine Budva, Foto: Vuk Lajović
Zgrada Opštine Budva, Foto: Vuk Lajović

Opština Budva zaključila je ugovor sa “Porto Budva company”, u čijim će restoranima i lokalu u narednoj godini za potrebe službe predsjednika lokalne uprave Mila Božovića moći da bude potrošeno gotovo 13 hiljada eura na ime protokola.

To piše u ugovoru o javnoj nabavci za potrebe pružanja ugostiteljskih usluga koji je nakon sprovedenog tendera, na kome je ova budvanska kompanija dostavila najbolju ponudu, zaključen krajem novembra.

Budžetom za narednu godinu, kako piše u nacrtu koji se nalazi na javnoj raspravi, za reprezentacije Opština je planirala da izdvoji 100.400 eura, dok je za službena putovanja opredijeljeno 64 hiljade eura.

Kao i ranijih godina, praksa je da Opština zaključuje ugovore sa poznatim budvanskim restoranima u kojima će na ime reprezentacije moći da budu organizovani gala večere i ručkovi za brojne delegacije i pojedince koji dolaze u službene posjete Budvi.

”Predmet ovog ugovora je pružanje ugostiteljskih usluga za potrebe protokola službe predsjednika Opštine u restoranu sa četiri zvjezdice koje podrazumijevaju služenje doručka, ručka, večere, toplih napitaka, bezalkoholnih pića u restoranu u skladu sa potrebama naručioca. Realizacija ugovora vršiće se do utroška ugovorenog iznosa”, piše u ugovoru.

A ugovorom je precizirano da je za usluge predviđeno 12 hiljada eura i dodatnih 840 eura na ime PDV.

Rok važenja ugovora, kako se navodi, je 365 dana i u tom roku je predviđeno sukcesivno po potrebi pružanje usluga u restoranu.

Iznosi za reprezentacije i službena putovanja su bili projektovani okvirno na iznose navedene u budžetu, ali su rebalansom uvijek korigovani. Rebalansom za ovu godinu na reprezentacije biće utrošeno 101 hiljada eura, dok je na službena putovanja otišlo 39 hiljada eura.

I tokom prošle godine Opština je trošila, pa je na reprezentacije otišlo 94 hiljade eura, a za službena putovanja 64.500 eura. I tri godine prije, iz opštinske kase otišlo je okvirno toliko novca, pa je 2019. na reprezentacije potrošeno 94.500, a na službena putovanja 65.500 eura.

Posljednje godine vladavine Demokratske partije socijalista, kada je došlo do promjene vlasti 2016. potrošeno je “skromnih” 73.500 eura na reprezentacije, a na službena putovanja 72.500 eura. Da se nije štedjelo u ranijim opštinskim rukovodstvima svjedoči i 2014. kada je na reprezentacije potrošeno čak 149 hiljada eura, a na službena putovanja 107 hiljada eura.

Iako su gradske vlasti godinama unazad upozoravane da štednja mora biti jedan od osnovnih načela rukovođenja Budvom, ipak, to nije bilo svojstveno nijednoj upravi.