DPS-u ne odgovara izbor svih sudija

Danas ili sjutra Venecijanska komisija Savjeta Evrope mogla bi dostaviti mišljenje na izmjene Zakona o predsjedniku. Taj zahtjev uputio je ranije šef države Milo Đukanović, koga se taj zakon i tiče

23099 pregleda 29 komentar(a)
Važno je ko će nositi sudijske toge: sjedište Ustavnog suda, Foto: BORIS PEJOVIC
Važno je ko će nositi sudijske toge: sjedište Ustavnog suda, Foto: BORIS PEJOVIC

Parlamentarni dijalog o izboru sudija Ustavnog suda trebalo bi da se nastavi danas nakon što su stranke prije dva dana izašle sa stavovima o kojima se do sada nije formalno raspravljalo - poput koncentracione vlade.

Razgovore poslaničkih klubova inicirao je DPS, čiji je lider Milo Đukanović nagovijestio da bi oni bili spremni da glasaju za jednog od četiri kandidata za sudije Ustavnog suda.

DPS-u, prema navodima više izvora, ne odgovara da se odmah izaberu sva četiri kandidata jer bi time izgubio uticaj u US. Od četvoro kandidata nijedan nije pod partijskom kontrolom, iako su dvoje bili sudije i birao ih je Sudski savjet dok je u njemu bila Vesna Medenica.

Ako bi se izabralo sve četvoro, uz postojeće troje sudija US, DPS više ne bi mogao računati na većinu za donošenje odluka po njihovoj mjeri, što je bila doskorašnja praksa.

Šefica Misije OEBS-a u Crnoj Gori Dominik Vag juče je podsjetila na važnost brzog imenovanja sudija Ustavnog suda.

”Prepoznajući važnost brzog imenovanja sudija Ustavnog suda za očuvanje ustavnosti, pravnog poretka i redovnog političkog procesa u Crnoj Gori, Misija OEBS-a u Crnoj Gori poziva političke lidere da se angažuju u inkluzivnom dijalogu kako bi se izgradio konsenzus unutar parlamenta”, kazala je ona, objavljeno je na sajtu OEBS-a.

Dominik Vag je, takođe, naglasila značaj Ustavnog suda u aktuelnom političkom kontekstu. “Kao čuvar ustavne demokratije, Ustavni sud ima ključnu ulogu u obezbjeđivanju legitimiteta i zakonitosti demokratskih izbora rješavanjem izbornih žalbi i obezbjeđivanjem zaštite prava birača. Ističući ovu vitalnu ulogu, snažno podstičemo sve aktere da prevaziđu trenutni ćorsokak u Skupštini i obezbijede punu funkcionalnost Ustavnog suda mnogo prije narednih, predsjedničkih izbora”, kazala je.

Ponovno glasanje za sudije US zakazano je za ponedjeljak, kada i za izmjene Zakona o predsjedniku kojim se preciziraju nadležnosti šefa države.

Zbog toga je pokret “Ima nas” za ponedjeljak, tokom trajanje sjednice, ispred parlamenta zakazao ponovni protest.

Bonus video: